Ми у Facebook
10.09.2016, 14:00

Чи варто рівненським сиротам розраховувати на наставника

Верховна Рада ухвалила закон, згідно якого підготовка до самостійного життя дітей-сиріт, їхня соціальня та психологічна адаптація може здійснюватися у формі наставництва.
Законом передбачено що, наставники - це люди, які добровільно і безоплатно відвідуватимуть дитину за місцем її проживання, навчання чи лікування. Вони мають допомагати розвивати здібності дитини, розповідати про права та обов’язки сироти, привчати її до вирішення побутових питань, розпоряджання власним майном та коштами. А ще допомогатимуть підопічному формувати навички здорового способу життя.

Як всиновити дитину на Рівненщині

- Практика наставництва вже давно працює у США. Там забезпечені люди самі проявляють ініціативу та проводять вихідні з сиротами та проблемними дітьми, щоправда спочатку перевіряють репутацію кандидата в наставники, - розповідає керівник рівненського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Людмила Талт.

Готуватимуть та контролюватимуть наставників служби у справах дітей. Зокрема в обласній службі розповіли що мають механізми підготовки наставників, приміром 4 рази на рік у Рівному проводять навчання для батьків-вихователів. Тож вакансії наставників в області відкриті.

Здійснюватиметься наставництво за договором, що укладатиметься між ним та адміністрацією закладу для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

Як на Рівненщині вирішують проблеми дітей-сиріт

До слова, Рівненщина на першому місці в Україні за охопленням сиріт сімейними формами виховання. Влаштованих дітей-сиріт наразі 1736, або понад 95%. Не влаштованими в сім’ї та дитячі будинки сімейного типу залишається 86 дітей - це діти з вадами, які залишаються в інтернатних установах.





На правах реклами