Ми у Facebook
12.09.2016, 19:30

Поради рівнянам: Коли краще копати картоплю

Коли найкраще копати картоплю? - найактуальніше питання зараз серед городників. Одні вважають, що краще викопати раніше, ще до початку осені, інші - чекають повного достигання плодів аж до кінця вересня. То який період найоптимальніший?
Достигання картоплі - процес тривалий і залежить від різних факторів: сорту картоплі, часу посадки, умов зростання, від погоди, тому назвати точний період для її збору практично неможливо. Але є загальні показники, які допоможуть вам визначитися з найкращим періодом для збору саме вашого врожаю.

Так, вважається, що від початку посадки картоплі для її збору повинно пройти не менше, ніж 70 днів. За цей період бульби вже повинні дозріти і вкритися щільною шкіркою.

Дехто слідкує за бадиллям картоплі. Якщо воно всохло і полягло - пора починати збір врожаю. Якщо бадилля всохло, то тримати картоплю в землі не має сенсу, так як почалися холодні роси і тумани. Хоча й тут варто врахувати погодні умови. Цьогоріч літо було сухим, тому бадилля могло висохнути завчасно.

А взагалі оптимальним строком для збирання врожаю картоплі вважається кінець серпня-середина вересня. Саме в цей період в основному сухо, а картопля вже повністю достигла. А для того, щоб точно визначити, чи варто копати картоплю чи ні, найкраще викопати один-два кущики в різних місцях картопляного поля і перевірити плоди.

Якщо ж ваша картопля вже дозріла і потребує збору, робити це краще в суху, ясну погоду. Збір бульб при низькій температурі веде до їх пошкодження. Викопування картоплі при температурі грунту більш +30 оС, коли бульби протягом декількох годин залишаються неприкритими під яскравим сонцем, може викликати сонячні опіки. У цьому випадку на плодах з’являються чорно-бурі плями.

Отож, якщо ви ще не зібрали картоплю, зараз саме час, адже на кінець вересня синоптики прогнозують зниження температури та дощі.

Гарного врожаю!

Статті до теми:

Які сорти картоплі найкраще садити на Волинському Поліссі

Чим корисна картопля для краси та здоров'я: народні рецепти

Як підготувати картоплю до посадки





На правах реклами