Ми у Facebook
23.09.2016, 19:00

Рівненський лікар розповіла про те, коли варто дітям звертатися до гінеколога

Дитячі гінекологи нині недооцінені. Зачасту, люди взагалі не розуміють, для чого такий лікар. Більшість батьків не знають, на що потрібно звернути увагу після народження дівчинки і під час її догляду та виховання. Інші уникають візиту до дитячого гінеколога, бо бояться, що про це дізнаються сусіди.
Коли варто звернутися до лікаря і що повинні знати батьки та підлітки – про це (та інше) ми поспілкувалися з головним позаштатним гінекологом дитячого та підліткового віку РОДА Людмилою ЧУЧМАН-КАЗИМИРСЬКОЮ.

- Коли вперше треба показати дитину гінекологу?
- До дитячого гінеколога варто звернутися після народження – каже пані Людмила. Так, приміром, був випадок, коли в одному з районів області під час обстеження виявили шістьох дітей з вродженими вадами розвитку статевих органів. Крім того, є ряд захворювань, які можуть з’явитися до трирічного віку. Наприклад, синехії, тобто зрощення малих статевих губ, молочниця та інше. Трапляються випадки, коли у немовляти порушене сечовиділення – в такому разі потрібно негайно їхати до лікаря!

- Які проблеми нині бувають у дітей раннього віку та на які симптоми варто реагувати?
- Все частіше лікарі почали стикатися з порушеннями статевого розвитку. Це коли ознаки дозрівання (ріст молочних залоз та оволосіння) з'являються у дівчаток від 3 до 7 років, або навпаки їх немає до 14-ти. Як правило, це пов'язано з серйозними ендокринними захворюваннями, які потрібно негайно лікувати. Не зволікати з походом до лікаря варто і у випадках затримки чи порушення менструального циклу, появі виділень жовтуватого, зеленуватого кольору з неприємним запахом, а також при появі неприємних відчуттів, свербіжу чи печії. Такі небезпечні симптоми можуть з’явитися і у грудних дітей, і у підлітків. Як не сумно, але гінекологи фіксують у дітей і онкопроцеси. Трьох таких підлітків виявили минулого року. На щастя, нині це виліковно і в майбутньому може навіть не позначитися на здатності мати дітей. Проте якщо захворювання статевих органів не виявити на ранній стадії та не почати вчасно лікувати – до 20-25 років дівчина може стати безплідною, – зазначає дитячий гінеколог.

З 11-12-річного віку, коли у більшості дівчаток починаються менструації, важливо контролювати їх циклічність. Адже нормальним вважається їх повторення через 21, 24, 28 чи 32 дні, для кожного організму це індивідуально. Тривалість кожної менструації не повинна перевищувати 7 днів. При затяжних, нерегулярних, болючих чи рясних менструаціях з великою втратою крові слід обов’язково проконсультуватися зі спеціалістом. Як правило, болючі менструації є симптомами різних гінекологічних захворювань, зокрема неправильного розвитку статевих органів. Тож якщо “критичні дні» протікають з такими болями, що важко встати з ліжка, не варто експериментувати зі знеболюючими. Наслідки такого самолікування можуть бути непередбачуваними.

- Як часто треба обстежувати дітей, аби уникнути проблем?

- Не лише жінкам, а й дівчаткам варто обстежуватися у гінеколога раз на півроку з профілактичною метою. Також, обов’язковими є огляд перед школою та у віці 11-12 років. Починаючи з 14-15-річного віку, юні леді можуть самостійно звертатися до гінеколога. Зробити це можна й абсолютно анонімно. Наприклад, у Людмили Чучман-Казимирської, записавшись на приватний прийом за телефоном (067) 725 28 04.

Проблеми підліткового віку

Під час статевого дозрівання дівчаткам хочеться подобатися представникам протилежної статі. Бажання бути стрункими, мати тонку талію та вузькі стегна часто спонукають дівчат до дієт та навіть голодування, що може призвести до гормонального дисбалансу. Коли через різке зменшення маси тіла зникають менструації, в майбутньому це теж може стати причиною безпліддя.

Інша проблема – ранні вагітності та аборти – не так гостро стоїть в нашій області, як, скажімо, на півдні країни, та все ж і таке трапляється. Так, минулого року було два випадки пологів до 16-ти років. Абортів у такому віці не зафіксовано. Та все ж ранні статеві стосунки не рідкість у наш час. Враховуючи ранній початок статевих стосунків, у підлітків вже зустрічаються хвороби, які передаються статевим шляхом. Адже підлітки, які починають жити дорослим життям, як правило, змінюють статевих партнерів. Саме неповнолітні відтягують зустріч з лікарем до останнього. А потім, нерідко, доводиться призначати складне та тривале лікування. У разі виявлення неприємних симптомів, до лікаря варто йти разом з партнером.



Профілактичні заходи та консультації

Дитячі та підліткові гінекологи проводять лекції в школах та інших навчальних закладах, а ще консультують на особистих прийомах. Як розповідає лікар Людмила Чучман-Казимирська, неповнолітнім вона радить спершу перевірити свої почуття та почекати до 18-ти років. Якщо ж звертаються підлітки, які вже розпочали «доросле» життя, лікар допоможе підібрати контрацептивні препарати та розповість про ризики ранніх статевих стосунків.

Саме на роботу з молодими людьми націлена “Клініка дружня до молоді», де безкоштовно та анонімно допоможуть знайти відповіді на складні життєві запитання, нададуть кваліфіковані консультації психолог та юрист, а також лікарі: гінеколог, уролог, дерматовенеролог та педіатр. У клініці працює гаряча телефонна лінія за номером 28-84-55. А діє вона на базі обласної дитячої лікарні за адресою м.Рівне, вул.Київська, 60.






На правах реклами