Ми у Facebook
24.09.2016, 11:00

Рівненський лікар Наталія Мержиєвська: “Важливе значення для збереження здоров’я очей у дітей є регулярні консультації у лікаря-офтальмолога”

Останнім часом все частіше батьки скаржаться на слабкий зір у їхніх дітей. Чому хворіють діти, як попередити хвороби зору, що є важливим для збереження здорового зору дітей – навколо цих тем точилася розмова із знаним у Рівному лікарем-офтальмологом Наталією МЕРЖИЄВСЬКОЮ.
Наталія Мержиєвська – дитячий лікар-офтальмолог з багаторічним лікарським стажем. Зараз пані Наталія продовжує активну лікарську практику у Центрі офтальмології на вулиці Миколи Карнаухова, 31 (колишня Мірющенка) навпроти міської лікарні.

– Що важливо знати батькам про зір у дітей?

– Розвиток зорових функцій у людини починається з моменту народження, і цей процес пов'язаний зі стимуляцією світлом внутрішньої оболонки ока – сітківки. Розвиток зору триває протягом семи років. Зір формується стільки часу, бо змінюється оптична система ока. Саме тому потрібно перший раз принести дитину на огляд до офтальмолога у віці трьох-чотирьох місяців від народження. Справа у тому, що є захворювання, які може виявити тільки лікар, батьки не в змозі цього зробити самотужки. Також варто розуміти, що нині 30 відсотків дітей уже на стадії формування зору потребують корекції – призначення їм окулярів, а також й іноді стимулюючого лікування. Тому велике значення має регулярний огляд дитини в офтальмолога. Дітей дошкільного віку потрібно приводити на огляд один раз на рік, якщо немає вад зору, а дітей шкільного віку – два рази на рік.

Також інша проблема полягає у тому, що зменшився резерв зору. Резерву умовного стовідсоткового зору вистачає до 45 року життя, після цього віку зір погіршується. Останнім часом можна спостерігати, що сьогодні діти народжуються з меншим резервом зору.



– У чому полягає причина подібного зменшення резерву?

– Зменшення резерву здорового зору пов'язане із раннім навантаженням на зір, яке виникає через те, що діти користуються безконтрольно різними гаджетами: смартфонами, комп'ютерами, планшетами. Також варто враховувати, що на зір впливає екологія, харчування, а також порушення правил гігієни зору: неправильне освітлення, неправильна постава під час сидіння, тривале навантаження на зір на близькі відстані (тривале читання, складання якихось конструкцій). Хвороба сучасного покоління – міопія, тобто короткозорість. У європейських країнах на короткозорість хворіє 50-60 відсотків людей, у азіатських країнах – до 70 відсотків. Саме тому дуже велике значення має огляд дитини у згаданий період формування зору й пізніше, адже це дозволить попередити або вчасно почати лікувати не тільки міопію, а й інші захворювання.

– Якщо батьки не звертатимуться до лікаря за консультацією, не приводитимуть дитину на огляд, що може статися?

Якщо зорова система у дитини побудована так, що не може самостійно правильно формувати зорові функції і, якщо при цьому батьки вчасно не звернуться до лікаря, то може сформуватися амбліопія – стійке порушення зору. В багатьох випадках дитина може стати через це інвалідом.

Також важливою проблемою дитячої офтальмології є косоокість, яка є не тільки косметичним дефектом, а й перешкоджає правильному розвитку зору і функціонуванню зорового аналізатора на будь-якій стадії його розвитку. Відхилення одного з очей від центру призводить до того, що зображення двоїться, а потім одне з очей зовсім слабне, оскільки мозок перестає посилати йому імпульси. Тактика лікаря під час лікування косоокості – індивідуальна і залежить від кожного конкретного випадку.




– Якщо говорити узагальнено, то з яких методів та засобів складається процес лікування захворювань очей?


– Лікування порушень зору – комплексне і складається із кількох методів: корекції за допомогою окулярів, стимулюючого і підтримуючого апаратного лікування, встановлення режиму здорового навантаження на очі, спеціальної комплексної гімнастики для очей. Під час лікування потрібно регулярно спостерігатися у лікаря-офтальмолога: не рідше 1-2 рази на рік. Крім цього, важливою є і медикаментозна підтримка: вітамінні препарати, ангіопротектори (препарати, які покращують мікроциркуляцію сітківки), ретинопротектори (препарати, які покращують метаболічні процеси в сітківці) та інші препарати.

– Серед людей побутує думка, що можна вилікувати хвороби очей, якщо вживати у їжу певні овочі та фрукти. Це правда?

– Така думка абсолютно хибна і, навіть, абсурдна. Для здоров'я очей потрібне правильне лікування, яке може призначити тільки фахівець-офтальмолог, та виконання усіх його рекомендацій. А споживання у їжу деяких фруктів та овочів, наприклад, моркви, горіхів, чорниць, дасть змогу тільки наситити око потрібними вітамінами. Варто розуміти, що для здоров'я очей велике значення має здорове, збалансоване харчування, а також фізична активність. На жаль, через те, що молодь зараз надміру захоплена комп'ютерами та іншими гаджетами, у нас росте малорухливе та хворобливе покоління. І такий стиль життя теж впливає на зниження зору у дітей.



– Чи можна дітям узагалі користуватися комп'ютером? У деяких сім'ях вмикають на комп'ютері мультики малюкові, який не хоче їсти, і таким чином відволікають його, щоб нагодувати...

– Так робити категорично не можна, адже у дитини може розвинутися вже згадана хвороба – міопія, тобто короткозорість. А короткозорість найагресивнішою буває у перші роки життя, коли якраз формується зір. І, сформувавшись у дошкільному віці, хвороба розвивається і далі. Із дорослішанням дитини, зменшується відсоток її здорового зору. Тому дітям у дошкільному віці взагалі заборонено користуватися комп'ютером. У молодшому шкільному віці можна займатися за комп`ютером не більше однієї години. Цей час варто розбити на два періоди по 30 хвилин. У середньому та старшому шкільному віці можна користуватися комп'ютером не більше, як півтори години. Та й дорослим комп'ютер не є корисним, а тому дорослій людині варто користуватися ним не більше 4-х годин на день і після кожних 2-х годин робити 5-хвилинну перерву.


– З появою комп'ютерів та інших гаджетів можна чути про таке захворювання, як синдром сухого ока. Чому він виникає?


– Так званий синдром сухого ока виникає через те, що людина зосереджено дивиться в екран і не кліпає, й через це око не зволожується. А тому кожен, хто працює перед монітором, повинен не забувати кліпати очима. Також потрібно використовувати зволожуючі краплі, які вам випише на прийомі лікар.

Загалом, хочу знову наголосити, що правильне харчування, гігієна зору, здоровий спосіб життя, регулярні консультації у лікаря-офтальмолога дозволять вам слідкувати належним чином за станом вашого здоров'я та зберегти зір.




Наталія Мержиєвська приймає пацієнтів у "Офтальмологічному центрі Мержиєвської Н.П." за адресою: м. Рівне, вул. Миколи Карнаухова (колишня Мірющенка), 31. Прийом лікаря: з 15 до 18 год. Попередній запис за тел. (097) 343-63-14.





На правах реклами