Ми у Facebook
28.09.2016, 11:20

Де рівнянам взяти гроші, щоб утеплитися

Тепловідбивні екрани чи фольга за батареєю, аераторні насадки на крани, енергозберігаючі лампочки – це лише перші кроки до енергозбереження.
Заміна вікон, встановлення теплового лічильника та утеплення будинку – ось де справжня ефективність. Проте це значно дорожче задоволення для тощо, щоб у перспективі економити енергоресурси.

Громадянська мережі ОПОРА розкаже про Програми підтримки, які діють для жителів Рівненщини та на що можна отримати фінансову допомогу.

Як можна отримати 10 тисяч гривень на утеплення житла

1.Державна програма енергозбереження«Теплий дім»
Уряд запровадив програму з утеплення житла, за якою держава відшкодовує населенню, об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) та житлово-будівельним кооперативам (ЖБК) частину суми кредиту на купівлю енергоефективного обладнання та матеріалів.

Відповідно до Постанови КМУ від 17.10.2011 №1056 «Деякі питання використання коштів у сфері енергоефективності та енергозбереження», зі змінами, які внесені Постановою №589 від 27.07.16, державна програма передбачає відшкодування:

- 35% суми кредиту (але не більше 12 тис. грн) – для населення на заміну газових котлів та проведення енергоефективних заходів для фізичних осіб;
- 40% суми кредиту (але не більше 14 тис. грну розрахунку на одну квартиру) – для ОСББ та ЖБК як юридичних осіб для реалізації загальнобудинкових заходів: на придбання енергоефективних матеріалів та обладнання. Якщо в складі ОСББ є отримувачі субсидій, це ОСББ отримує відшкодування у середньозваженому розмірі між 40% і 70% – залежно від наявності субсидіантів.

2.Обласна програма відшкодування відсотків за кредитами, залученими фізичними особами на впровадження енергозберігаючих заходів, на 2015 – 2018 роки

Обласна програма передбачає компенсацію відсоткової ставки у розмірі 15% річних за кредитами на придбання котлів з використанням будь-яких видів палива та енергії (за винятком природного газу та електроенергії), а також енергозберігаючого обладнання та матеріалів, зокрема:
- радіаторів опалення з терморегуляторами;
- вікон з двокамерними енергоефективними склопакетами (з енергозберігаючим склом);
- рекуператорів тепла вентиляційного повітря;
- вузлів обліку води (гарячої, холодної), зокрема засобів обліку та відповідного додаткового обладнання і матеріалів;
- матеріалів для проведення робіт з теплоізоляції зовнішніх стін, підвальних приміщень, горищ, покрівель та фундаментів;
- теплових насосів;
- сонячних колекторів для виробництва теплової енергії та підігріву води.

Цьогоріч на відшкодування відсоткових ставок з обласного бюджету спрямують 3 млн грн. Кредити можна отримати в Ощадбанку, Укрексімбанку та Укргазбанку.

3.Районна програма відшкодування відсотків за кредитами, залученими фізичними особами на впровадження енергозберігаючих заходів, на 2015 – 2018 роки


Окрім обласної програми з відшкодування 15% річних за кредитами, у 16 районах Рівненської області розроблені власні програми додаткового відшкодування відсотків річних за кредитами на придбання «негазових» котлів, а також енергозберігаючого обладнання та матеріалів.



У Рівному патріотично утеплюють будинки [СОЦІАЛЬНІ МЕРЕЖІ]

4.1.1 Програма підтримки ОСББ у м. Дубно на 2015-2017 роки

Мета Програми – фінансування мікропроектів ОСББ на проведення ремонтних робіт житлового фонду для покращення умов проживання.

У рамках укладеної Угоди про партнерство між ПРООН, ЄС та Дубенською міськрадою, на 2016 рік затверджено кошти міського бюджету для проведення ремонтних робіт у багатоквартирних будинках, де створено ОСББ, у розмірі 447 тис. грн. Максимальна сума грантових коштів, що надає ЄС/ПРООН, становить 630 тис. грн.

4.1.2 Програма відшкодування відсотків за кредитами, залученими фізичними особами на впровадження енергозберігаючих заходів на 2016 рік

Міська Програма спрямована на підвищення ефективності і зменшення обсягів використання енергетичних ресурсів населенням та передбачає відшкодування ще 15% відсотків за кредитами, залученими фізичними особами на впровадження енергозберігаючих заходів на 2016 рік.

На реалізацію програми з міського бюджету виділено 100 тис. грн.

4.2 Місто Костопіль – Програма підтримки ОСББ м. Костопіль на 2015 – 2017 роки

Програма передбачає заходи з самоорганізації та соціальної активізації громад, розробку та впровадження громадських ініціатив для покращення якості життя мешканців міста Костополя.

Для отримання фінансової підтримки від міської ради, співвласникам необхідно визначити основну проблему, звернутися з листом на ім’я міського голови та подати проектну заявку. Фінансування проектів здійснюється утаких співвідношеннях: міський бюджет – 45%, громада – не менше 5% і донори –50% (ЄС/ПРООН).

4.3 Місто Кузнецовськ

4.3.1 Програма співфінансування капітальних та поточних ремонтів будинків у м. Кузнецовськ до 2020 року в новій редакції
Фінансування в рамках Програми відбувається пропорційно: 50% коштів з міського бюджету м. Кузнецовськ та 50% коштів мешканців житлового будинку чи ОСББ.

4.3.2 Програми співфінансування ремонтів житлових будинків ОСББ м. Кузнецовськ на 2016-2020 роки

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації Програми, – 34 600 тис.грн з міського бюджету.

Співвфінансування: з коштів міського бюджету – 80% кошторисної вартості на один житловий будинок,але не більше 200,0 тис. грн; з коштів ОСББ – фінансування 20% кошторисної вартості на один житловий будинок.

4.3.3 Програма облаштування багатоквартирних будинків сучасними засобами обліку води та теплової енергії в м. Кузнецовськ на 2015- 2017 роки
Сума коштів для впровадження Програми у 2016 році – 10 660 тис. грн. З них кошти муніципалітету – 5 330 тис. грн і кошти мешканців багатоквартирних житлових будинків – 5 330 тис. грн.

4.4 Місто Рівне
4.4.1 Програма відшкодування відсотків за кредитами, залученими фізичними особами на впровадження енергозберігаючих заходів у місті Рівному, на 2016 – 2018 роки

З міського бюджету надається відшкодування відсоткових ставок у розмірі, який становить різницю між розміром відсоткової ставки за кредитами, залученими на придбання котлів, енергоефективного обладнання та матеріалів, а також розміром компенсації відсоткової ставки згідно з обласною програмою відшкодування відсотків за кредитами, залученими фізичними особами на впровадження енергозберігаючих заходів.

Обсяг фінансування на реалізацію Програми у 2016 році становить 500 тис. грн.

4.4.2 Програма облаштування багатоквартирних будинків сучасними засобами обліку ірегулювання води та теплової енергії в місті Рівному на 2014 – 2017 роки

Установлені на об'єктах житлового фонду лічильники передаються на баланс житлово-комунальних підприємств, які здійснюють обслуговування багатоквартирних будинків.

Загальна структура фінансування Програми складається з коштів муніципалітету – 50 % ікоштів громади – 50 %.

4.4.3 Муніципальна програма сталого розвитку м. Рівного на 2013 – 2017 роки
Максимальна кількість бюджетних коштів на реалізацію одного проекту становить до 500 тис. грн.
Фінансування здійснюється у таких співвідношеннях: міський бюджет – 70 % (500 тис. грн); громада, спонсори – 30 % і більше.







На правах реклами