Ми у Facebook
29.09.2016, 14:40

Рівнянам потрібно знати: як вберегтися від грипу

Щороку з настанням холодної погоди кількість хворих на грип та ГРВІ зростає. Вакцинація — один із найбільш ефективних методів, щоб вберегтися від хвороби.
Завідувач відділом епіднагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань ДУ “Рівненський обласний лабораторний центр МОЗ України" Віктор Мороз зауважує, що вересень-листопад — найкращий час, щоб вакцинуватись проти грипу.

— На підставі загальних результатів вивчення циркулюючих штамів вірусів грипу ВООЗ прогнозує циркуляцію у Північній півкулі в сезоні 2016 – 2017 років наступні штами вірусів:

Рівнянам може загрожувати незнаний вірус (+ІНФОГРАФІКА)

– А/Каліфорнія/7/2009(H1N1)pdm09-подібний вірус,
– A/Hong Kong /4801/2014 (H3N2) подібний вірус,
– вірус B/Brisbane/60/2008.
— Усі зазначені штами ввійшли до складу актуальних сезонних вакцин проти грипу. Незабаром оновлені протигрипозні вакцини можна буде придбати в аптечній мережі області, — наголошує Віктор Мороз. — Світова медична спільнота на чолі із Всесвітньою організацією охорони здоров’я вже кілька десятиліть визнає найнадійнішим засобом захисту від захворювань на грип щорічні щеплення актуальними протигрипозними вакцинами.

За рекомендаціями ВООЗ першочергово варто вакцинуватися:
- особам похилого віку старше 65 років;
- особам, які мають хронічні захворювання (серцево-судинної системи, хронічні захворювання легень, цукровий діабет, хронічні захворювання печінки, нирок, тощо);
- вагітним жінкам;
- дітям від 6 міс. до 5 років;
- медичним працівникам.
Загалом, за словами Віктора Мороза, дані багаторічного аналізу захворюваності населення на грип та ГРВІ в області свідчать, що активність епідемічного процесу припадає на І квартал року. Як правило, найбільше хворіють діти шкільного віку.

— У минулому епідсезоні різкий ріст захворюваності розпочався на перших тижнях 2016 року. Епідемія в області тривала з 3 по 6 тиждень поточного року. В епідемію були втягнуті всі райони та міста області. За ці 4 тижні в області офіційно звернулись за медичною допомогою з приводу захворювання на грип та інші ГРВІ 62103 осіб, що становить 5,4% від усього населення області. Серед захворілих 34407 діти до 18 років (55,4%). Госпіталізували 2702 особи, з них 1538 дітей, — наводить статистичні дані Віктор Мороз. — За період епідемії в області зареєстрували 15 летальних випадків від ускладнень грипу А (Н1N1) пандемічний. Всі випадки зареєстровані серед дорослого населення і жодний з померлих не був вакцинований проти грипу.

На Рівненщині поступово зростають показники на інфекційні захворювання


Також Віктор Мороз радить протягом епідемічного сезону дотримуватись режиму праці та відпочинку, не перевтомлюватись, висипатись. Частіше бувати на свіжому повітрі, одягатись по погоді, не переохолоджуватись. Правильно харчуватись, включаючи у свій раціон продукти, які містять вітаміни А, С, цинк і кальцій (цитрусові, ківі, болгарський перець, молочні та кисломолочні продукти, тверді сири, відварна риба, а також курага, ізюм тощо).





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ