Ми у Facebook
01.10.2016, 19:30

Рівненський стоматолог поділилася секретом, як зробити так, щоб діти не боялися лікувати зуби

Дуже рідко можна почути від дітей, та що там приховувати – навіть від дорослих, що вони люблять відвідувати стоматолога. Водночас кожен з нас: і дорослі, і малі, мріємо про прекрасну посмішку.
Про те, як зробити дитячу посмішку прекрасною, а похід до стоматолога – цікавою грою, розповіла дитячий лікар-стоматолог Ольга БРАТЦІВ.

– Пані Ольго, розкажіть трохи про себе: де навчалися, який досвід роботи маєте?
– Одразу після закінчення середньої школи в місті Трускавці я вступила до Вінницького національного медичного університету імені М.І.Пирогова, де й отримала повну вищу освіту за спеціальністю "Стоматологія" та здобула кваліфікацію лікаря-стоматолога.
Потім було ще два роки навчання в інтернатурі. Свій стоматологічний прийом я почала, навчаючись ще на четвертому курсі у стінах університету. Першим моїм пацієнтом був мій рідний брат, а потім – інші родичі. У дитячій стоматологічній поліклініці у Рівному я працюю вже вісім років, де кожного дня доводиться надавати стоматологічну допомогу маленьким пацієнтам.

– Ми знаємо, що діти зазвичай бояться лікувати зуби. Як Вам вдається знаходити підхід до кожного маленького пацієнта?

– Дітей треба любити, потрібно любити справу, якою ти займаєшся, ставитися до них так, як би я хотіла, щоб поставились до моєї дитини. А зуби лікувати бояться не тільки діти, але й дорослі, особливо ті, хто має негативні перші враження від цього процесу. Іноді від батьків я чую таку тезу: "А от мені колись як лікували зуби... Лікар зуб свердлить, а в мене аж вся голова труситься..." Насправді – колись обладнання було інакшим, але тепер усе змінилося. Обладнання ми використовуємо більш сучасне, і відчуття зовсім інші. Тому я не рекомендую батькам розказувати про свій негативний досвід щодо лікування зубів дітям.
Діти, особливо ті, хто до стоматолога іде вперше, звичайно бояться, але мені здається, що вони більше бояться не самого процесу лікування зубів (бо вони ще не знають, що це таке), а просто стараються уникнути чогось невідомого для них. Саме тут дуже багато залежить від самих батьків, чи зуміють вони психологічно підготувати дитину до зустрічі з лікарем.
Підхід до дітей дуже простий – з ними просто треба бути щирими. Я їм завжди розказую, що вони будуть відчувати при цій чи іншій процедурі, і пояснюю, для чого потрібно робити таку маніпуляцію. Найчастіше діткам дошкільного віку все це розказую у формі якоїсь казочки, яку “на ходу” придумаю. Ми з ними і черв'ячків виганяємо, і будинки в зубах будуємо, і тортики печемо. Хочу зауважити, що саме цей момент успішного встановлення психоемоційного контакту дитини з лікарем вже дає 50% позитивного результату лікування.


– Цікаво дізнатися, коли краще спланувати перший візит до стоматолога?
– Перший візит до лікаря краще спланувати, уже коли з'явились перші зубки, навіть якщо батьки бачать, що їхню дитину нічого не турбує. На прийом до стоматолога найкраще, мені здається, вибирати час найбільшої активності дитини. Для більшості дітей – це ранковий час, коли ще не настав час денного сну і дитина не голодна і не стомлена.

– Чи варто чекати, коли дитина скаже: "У мене болить зуб” чи все ж робити профілактичні огляди? Якщо профілактичні огляди, то з якою періодичністю їх варто спланувати?
– Чекати на той момент, коли дитина поскаржиться на зубний біль, не варто. Якщо це буде вночі? Якщо це буде на велике свято, наприклад, Пасха, і ви в бабці в селі гостюєте? Що робити? Де лікаря поблизу шукати? Карієс у дітей – це швидкоплинний процес, а якщо у дитини вже болить зубчик або набрякла щічка через хворий зуб, то це вже не просто карієс, а ускладнення, які виникли внаслідок каріозного процесу в зубі. Тоді і стоматологічні маніпуляції більш складні та болісні.
Внаслідок цього в дитини складається неприємне враження про весь процес лікування зубів. І стає цілком зрозуміло, чому дитина не хоче лікувати зуби. Краще робити профілактичні огляди. Як правило, профілактичні огляди рекомендовано робити раз на півроку. Але діткам з декомпенсованою формою карієсу я раджу профогляди робити раз у три місяці. Тому що, не забувайте, зуб має п'ять поверхонь (дві бічні – ті, що контактують із сусідніми зубами, жувальна, щічна, язична, якщо це зуби на нижній щелепі або піднебінна, якщо зуби верхньої щелепи. Якщо вже з одного боку в зубі запломбований карієс, то через деякий час може з'явитись карієс на іншій поверхні цього ж зуба. Краще прийти на профогляд і хай вам скажуть: "У вашої дитини все добре, нічого не треба лікувати", ніж ви приведете дитину, а там один зуб "кращий" іншого. І взагалі, періодичність профоглядів залежить від конкретної ситуації в роті дитини, від віку дитини, загального здоров'я дитини. Найкраще спланувати профогляд може тільки лікуючий лікар-стоматолог пацієнта, а батькам треба добросовісно виконувати рекомендації лікаря та прислухатись до його порад. І не забувайте, що вчасно пролікований зуб – це пролікований в ньому середній карієс.

– З якими проблемами найчастіше звертаються маленькі пацієнти?
– Вони найчастіше приходять, коли в них вже з'явились якісь больові відчуття. Вони можуть виникати внаслідок захворювань слизової оболонки порожнини рота (стоматити) або біль пов'язаний із зубами. Разом із тим хочу зауважити, що досить багато батьків ведуть своїх дітей до стоматолога і не чекають, поки дитина поскаржиться на біль.

– Якою є профілактика хвороб зубів у дітей?

– Профілактика стоматологічних захворювань повинна починатись ще в період внутрішньоутробного розвитку плода. Тут мається на увазі планування вагітності. Рекомендовано пройти повне медичне обстеження обом батькам, при виявленні якихось захворювань — треба їх пролікувати. Все це робиться для того, щоб вагітність протікала без ускладнень, щоб плід від матері одержував максимум поживних речовин, потрібних для розвитку і формування органів і систем. У період новонародженості важливим фактором є вигодовування немовлят, правильно підібрана “пустушка”. Не менш важливу роль у формуванні зубощелепної системи відіграють шкідливі звички у дитини (смоктання пальця, губи, звичка дитини постійно щось їсти і т.п.). Батьки повинні уважно за цим стежити і, при необхідності, усувати ці звички. Обов'язково повинно бути раціональне та збалансоване харчування. Вживання твердої їжі. Невід'ємним атрибутом та запорукою здоров'я є ретельний, регулярний гігієнічний догляд за ротовою порожниною. Чистимо зубки два рази в день: вранці – після сніданку, ввечері – перед сном по три хвилини кожного разу. Ще один з методів екзогенної профілактики карієсу є герметизація фісур. Цей метод застосовується для жувальної групи зубів (кутніх) і виконується в умовах стоматологічного кабінету. Можна ще використовувати фторовмісні препарати місцево (гелі, лаки).


місто Рівне, Міська дитяча стоматологічна поліклініка
вул. Марка Вовчка, 14, тел. реєстратури (0362) 23-01-45, тел. моб. (093) 115-21-13







На правах реклами