Ми у Facebook
09.10.2016, 16:00

Як зберегти тепло в домі

Ефективні способи підвищити температуру повітря в приміщенні та скільки це коштує.
ОБІГРІВАЧ

Якщо ремонт не входить у ваші плани, то найпростіший спосіб залишатися в теплі взимку – придбати обігрівач. Вибір великий, а найоптимальнішим у співвідношенні ціна-характеристики фахівці називають конвектор. Але пам’ятайте, що практично всі системи обігріву мають спільні “протипоказання”. Наприклад, у вологому приміщенні його краще не ставити, оскільки це все ж електроприлад, незважаючи на те, що технічні характеристики деяких цього не забороняють. Крім того, на обігрівачах не можна сушити білизну, оскільки гаряче повітря не зможе спокійно підніматися і прилад ризикує перегоріти. Також при роботі опалювального приладу не використовуйте подовжувач.

Ефект: + 10°C, ціна питання: 250-2500 грн.


ЕНЕРГОЗБЕРІГАЛЬНІ ВІКНА, СУПЕРПЛІВКА

Ефективний спосіб зберегти тепло в будинку – поміняти старі вікна на металопластикові з енергозберігальним склом (скло зі спеціальним покриттям). Вони пропускають сонячне світло в кімнату і не випускають з оселі тепло. У разі якщо є енергозберігаюче скло, достатньо буде двокамерного склопакета. А от якщо ви вирішили купити вікна зі звичайними шибками, то вибирайте потрійний склопакет. Можна ще наклеїти теплозберігальну плівку на вікна. Такий спосіб утеплення додасть 1-2 градуси. Важлива і товщина віконного профілю. Чим він ширший, тим більший прошарок повітря, і тим тепліше буде. При цьому кількість перегородок не має значення. Якщо міняти вікна ви не планували, можна утеплити вже наявні. Найефективніший (але і найдорожчий) спосіб – утеплення прогумованим ущільнювачем. Один метр якісного ущільнювача “E” (2-3,5 мм) коштує приблизно 10 гривень. Для трьох вікон вам знадобиться 10-12 м (100-120 грн). Зате таке утеплення прослужить до п’яти років.

Ефект: + 2-4°C, ціна питання: 3000-4000 грн.

Уже в цьому місяці синоптики обіцяють початок зими

ВХІДНІ ДВЕРІ

Істотні тепловтрати відбуваються через неякісні, старі або неправильно встановлені вхідні двері. Особливої різниці у теплозберігаючих властивостях між якісними дерев’яними і металевими вхідними дверима немає (ціна теж приблизно однакова – 6-7 тис. грн). Але сталеві краще вибирати з МДФ-обробкою – вони тепліші звичайних. Можна також додатково утеплити двері мінватою, пінопластом, пінополістиролом.
Усунути протяги допоможуть ущільнювачі. Поролонові – не найкраще рішення: при частому відкриванні вони прослужать недовго. Краще вибрати гумові, хоч вони і дорожчі.

Ефект: + 2-4°C, ціна питання: 6000-7000 грн.

Нові тарифи на опалення в Рівному (+ПОКАЗНИКИ)

ТЕПЛА ПІДЛОГА

Якщо заради тепла ви готові на радикальні заходи або ваше житло – на етапі ремонту, то є сенс утеплити підлогу. Мінвата екологічна, але ви втратите 20 см загальної висоти приміщення, решта матеріалів піднімуть підлогу на 10-15 см (керамзит, пінопласт, пінополістирол, пінополіуретан). За ціною різниці особливої не буде, але якщо у вас вдома сиро, то краще вибрати пінопласт, а якщо сухо, то краще підійде мінвата.

Ефект: + 4-6°C, ціна питання: 1500-5000 грн.


ОГО" № 41 від 5 жовтня 2016 року

Щоб прочитати онлайн версію (PDF версію) останнього номера газети "ОГО", перейдіть ЗА ЦИМ ПОСИЛАННЯМ.

СТАТТІ ДО ТЕМИ:
Тепло й економно: наскільки важливо якісно підібрати радіатори опалення?





На правах реклами