Ми у Facebook
09.10.2016, 13:30

Боротися з осінньою депресією допоможе шоколад і секс - поради від рівненського психолога

Останнім часом дуже поширеним явищем у сучасному суспільстві стала осіння депресія. Звичайно, ми відчуваємо і кожну іншу зміну сезону. Однак прихід найпохмурішої пори року впливає на людей найбільше.
То що ж таке осіння депресія, чим вона загрожує людям та як з нею боротися – ми запитали у практикуючого рівненського психолога Андрія ЛЕВЧУКА.

– Осіння депресія – це циклічне пригнічення настрою, зниження загальної активності, апатія та мінливість у бажаннях і способах проведення часу. Причиною таких змін є як природні особливості – зниження температури, скорочення світлої частини доби, жовтіння й опадання листя, дощі, переважна похмура погода, так і соціальні причини – початок нового навчального/робочого року, повернення до трудових обов’язків, збирання дітей в школу/університет, а це і фінансове навантаження, і тиск обмеженого часу, і контраст після літнього відпочинку. Є і пояснення, що стосується зниження концентрації серотоніну (“гормону щастя”) в організмі людини через скорочення частини світлого часу доби. Спільною ж рисою між осінньою та клінічною депресією є принцип ангедонізму – зменшення можливості людини отримувати задоволення будь-якого характеру, яке в перспективі і призводить до описаних вище реакцій. Тому, для протистояння негативним явищам, варто діяти від протилежного – гедонізму, тобто діяльності для власного задоволення.

Коли цьогоріч рівняни переведуть годинники?

– Кажуть, якщо людина хоч раз переживала осінню депресію, то в наступну осінь цей стан повернеться знову. Чи правда це?

– Це зовсім не обов’язково. Для початку, давайте окреслимо межі поняття саме осінньої депресії і відмежуємо її від депресивного синдрому, як окремої нозологічної одиниці. Отже, осіння депресія – це, швидше, сукупність емоційних, мотиваційних та поведінкових реакцій на зміни, що з’являються з початком осені. Депресія ж як клінічний розлад – це значно глибша реакція на особистісні проблеми.

– У жінок осіння депресія зустрічається частіше, ніж у чоловіків. Чи правда це і чому так?

– Так, справді, жінки більш вразливі до осінньої депресії. Насамперед, це спостерігається через природну, значно вищу, ніж у чоловіків, чутливість нервової системи до подразників. І так само через вищу загальну емоційність, що є противагою чоловічої раціональності. Проте жінкам і легше вийти з депресії, оскільки і на приємні подразники реакції жінок зазвичай більш активні. Тому чоловікам слід не забувати про приємності, щоб бачити свою жінку в хорошому настрої.

– По телевізору часто радять, що під час осінньої хандри щоранку треба з’їдати кілька шматочків чорного шоколаду. Виходить, шоколад допомагає боротися зі стресом та депресивним настроєм?

– Шоколад стимулює виділення серотоніну та інших гормонів, що позитивно впливають на настрій, тому він точно буде корисним. Також слід зробити акцент на необхідності робити собі якомога більше приємностей, починаючи від смаколиків до бажаних покупок. Наважтесь потішити себе давно бажаними обновками, зробіть красиву фотосесію, змініть аватар у соцмережах. Загалом, зробіть собі і близьким приємно, і вони порадують вас взаємністю.

Уже в цьому місяці синоптики обіцяють початок зими

– Андрію, розкажіть про важливість сну восени та взимку. Чи може недосипання бути причиною осінньої депресії?

– Сон направду чи не найважливіший релаксант у нашому житті. Коли ми спимо, організм “перезаряджає” нервову систему для активності наступного дня. От уявіть, що ви недозаряджали смартфон і потім весь день думаєте, як би то дотягнути з ним до вечора. Неприємно, правда ж? Так і для людей, сон – це своєрідна “розетка”, тож не забувайте заряджатись.

– Як впливає зміна сезону на дітей? Що потрібно робити батькам, коли вони спостерігають в дитини перші симптоми осінньої хандри?

– Для дітей осінь – це пора стресів. Після маси вільного часу влітку, дітям слід знову повертатись до дисципліни та навчання, що точно справа не найприємніша. Тому батькам варто в цей час бути максимально чуйними та розуміючими.

Їх підтримка та увага є надзвичайно важливою якраз восени. Можна продумати спільне проведення вихідних, більше гуляти з дітьми, але старатись не нав’язувати своїх методів отримання задоволення. Дитина теж має право посумувати, побути з собою наодинці. Таких речей не варто боятись, просто дайте відчути, що ви є поруч і за потреби готові допомогти та підтримати.

– Цікаво, чи є якісь народні методи боротьби з такою депресією?

– Наш народ здавна, мабуть, теж відчував пригнічення з приходом осені, тому що знайшов спосіб боротися з ним. Недарма ж, саме восени влаштовувалися різні народні гуляння та веселощі. Ось, наприклад, святкували весілля, збір урожаю, влаштовували вечорниці, обжинки, ярмарки, раділи осіннім приємностям. Тому і зараз варто знайти собі джерело позитиву – цікаві заходи в місті, екскурсії, подорожі, нові знайомства. Все це буде безмежно корисним.

– Кажуть, що боротися з сезонними змінами погоди і настрою допомагає секс. Чи дійсно це так?

– Ну боротись з ними навряд вийде, сезонні зміни погоди однозначно відбуваються, і це нормально. Проте, справді, секс – як найбільша близькість з коханою людиною – це чудовий спосіб отримання задоволення. Під час любощів в організмі активно виробляються “гормони щастя”, а це, у свою чергу, і приємний настій, і концентрація на власних почуттях, і покращення здоров’я. Тому, якщо маєте кохану людину, займайтеся профілактикою осінньої депресії. Якщо такої людини у вашому житті ще немає, перечитайте вище сказане і починайте діяти. І не важливо, яка зараз пора року!

ОГО" № 41 від 5 жовтня 2016 року

Щоб прочитати онлайн версію (PDF версію) останнього номера газети "ОГО", перейдіть ЗА ЦИМ ПОСИЛАННЯМ.






На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ