Ми у Facebook
11.10.2016, 19:30

Сальмонельоз: симптоми хвороби та особливості лікування

Сальмонельоз - гостре інфекційне кишкове захворювання, "підчепити" яке можуть і дорослі, і діти.
Нагадаємо, що на Рівненщині 17 дітей захворіли на сальмонельоз. Викликати інфекцію можуть різноманітні бактерії роду Salmonella, які проникають до шлунково-кишкового тракту і спричиняють різноманітні порушення.

Сальмонельоз передається трьома основними шляхами:

1. Від сільськогосподарських тварин. Це можуть бути ВРХ, свині, коні, вівці і т.д. Інфекція передається під час догляду за худобою, а також при обробці та зберіганні м'яса хворих тварин. Останнім часом спостерігаються і випадки зараження сальмонельозом через курячі яйця.

2. Від людини до людини. У цьому випадку хвороба передається переважно фекально-оральним шляхом, тобто через брудні руки, і лише в подеяких випадках під час догляду за хворим.

3. Через продукти харчування. Зараження сальмонельозом цим шляхом найбільш поширене. Викликати спалах інфекції може вживання м’яса птахів, тварин, риби, готових термічно необроблених продуктів – салатів, фруктів, кондитерської продукції, пива.

Основні симпотоми хвороби
На початковій стадії інфекції головними ознаками сальмонельозу є: слабкість, запаморочення, головний біль, підвищення температури тіла до 38-39 °С, озноб. Відразу після зараження досить швидко проявляються порушення роботи шлунково-кишкового тракту. Це може бути: біль в шлунку, біль в області пупа, рвота, діарея.

Якщо захворювання відразу не лікувати, то через місяць у хворого можуть з'являтися галюцинації, висип на животі, здуття живота, змінюється колір язика. У більш складних і запущених випадках сальмонельоз може спричинити появу перитоніту (запалення черевної поржнини) та поліартиту (запалення суглобів).

Виявити сальмонельоз самостійно досить важко, якщо ви не фахівець. Для цього необхідно здати аналіз калу, крові, блювотних мас. Лікування інфекції визначається індивідуально лікарем-інфекціоністом. Поширені форми піддаються терапії тільки в стаціонарі. Хворих госпіталізують за клінічними показаннями при тяжкому і середньотяжкому перебігу, при епідеміологічних показаннях (люди, які живуть в гуртожитках, або діти в дитячих установах). Інфіковані, які не потрапляють під ці свідчення, проходять лікування вдома. Обов’язково необхідно пити антибіотики (ампіцилін, левоміцетин), крім всього іншого потрібно негайно промити шлунок. Застосовувати антибіотики при сальмонельозі слід протягом 6-9 днів.

В даний час вакцинації від сальмонельозу не існує. Найкращими способами профілактики захворювання є особиста гігієна, гігієна в приготуванні їжі. Всі вживані в їжу продукти повинні проходити оптимальну термічну обробку, овочі і фрукти перед подачею на стіл слід ретельно промивати, причому гарячою водою. Також не рекомендується купувати продукти тваринного походження в неперевірених місцях і на сумнівних ринках. Особливо уважними слід бути і при купівлі кондитерських виробів, до складу яких входять курячі яйця. Для попередження захворювання санітарного режиму повинні дотримуватися не лише ви особисто, а й підприємства харчової промисловості та заклади громадського харчування.

Читати також:

Що таке поліомієліт та чи варто робити щеплення від цієї хвороби

Як підвищити імунітет дитини в період інфекцій





На правах реклами