Ми у Facebook
15.10.2016, 15:00

Як подолати осінню депресію

Осіння депресія - особливий психоемоційний стан, який характеризується нестійкістю настрою, бідністю мислення із зацикленням на певних ситуаціях, іноді руховою загальмованістю.
Людина не може знайти себе, втрачає почуття задоволення та працездатність. Фізіологічне пояснення цього феномену - зменшення сонячної активності, що призводить до підвищеного утворення мелатоніну в людському організмі, який провокує розвиток депресивних станів. Його утворення посилюється вночі в темний час доби, а під дією сонця кількість мелатоніну зменшується. Отже, осіння депресія в певній мірі зумовлена короткими днями. Похмура погода, сірі барви за вікном - не варто недооцінювати й ці психологічні фактори...Осінь - це закінчення певного циклу, коли листя опадає та чорніє. Підсвідомо людина відчуває наближення завершення якогось життєвого циклу і думки про те, що не все зроблено. Не дивно, що осінню загострюються і психічні хвороби. У таких випадках справді допомагає сходити у парк, помилуватися золотим листям і погратися ним. Що ще може допомогти у боротьбі з осінньою депресією?

У чому причина депресії?


1. ПОДБАЙТЕ ПРО НАЛЕЖНЕ ШТУЧНЕ ОСВІТЛЕННЯ. Яскраве освітлення у приміщенні здатне покращити настрій! Адже саме осінню світловий день скорочується, а сонячного проміння стає все менше. Також постарайтеся створити навколо себе яскраві кольори, по можливості одягайтеся колоритно й різнобарвно. За дослідженнями вчених, найбільше поліпшують настрій червоний та жовтий, а ще салатовий та помаранчевий кольори. Хоча, звісно, у кожного свій смак!

2. ПОПРИЙМАЙТЕ ЯКІСНІ ВІТАМІННО-МІНЕРАЛЬНІ КОМПЛЕКСИ. Ми не рекомендуємо жодних лікарських засобів, найкраще в цій ситуації - порадитися із лікарем і/або з фармацевтом.

- Прийом фармакологічних синтетичних антидепресантів і психостимуляторів можливий тільки за призначенням та за рецептом дипломованого практикуючого лікаря, - наголошує психіатр-психотерапевт Данило ЛОСЬ.

Як розпізнати сезонну депресію…


3. МИСЛІТЬ ПОЗИТИВНО - ПРО ХОРОШЕ ТА ПРО ПРИЄМНЕ! Якщо Вам сумно - зосередьтеся на позитивних моментах життя. Старайтеся передусім фокусуватися на добрих подіях, на позитивних рисах людей, котрі вас оточують! Якщо вам сумно від осінніх холодів - подумайте, приміром, про те, що відносно скоро новорічно-різдв'яні свята. Буде яскрава ялинка, мандарини, святкова телепрограма, "Іронія долі" та "Сам вдома" плюс багато інших приємних речей... За когнітивною теорією, позитивне мислення викликає позитивні емоції (доктори Аарон Бек і Девід Бернс).

4. ЛЮБІТЬ СЕБЕ! Навіть у Біблії написано: "Полюби ближнього, ЯК САМОГО СЕБЕ". Любов до себе ще можна назвати "здоровим егоїзмом", коли ви насолоджуєтеся життям та дозволяєте це робити іншим. Якщо життя приносить вам дискомфорти - знайдіть у собі сили й терпіння дочекатися кращих часів, коли усе стане на свої місця! "Життя - це пісня. Проспівай її до кінця! Життя - це пустеля печалі. Переможи все!" - казала Матір Тереза.
Любити себе - це означає приймати та поважати себе, довіряти собі! Також корисно хвалити себе і вина! городжувати за навіть найменші досягнення, утримуватися від надмірної самокритики. Пам'ятайте - нас полюблять лише тоді, коли ми самі себе полюбимо. Це і є одна з формул самодостатності!

5. ЗВЕРНУТИСЯ ЗА ДОПОМОГОЮ - ЦЕ ОЗНАКА СИЛИ, А НЕ СЛАБКОСТІ. Зумійте довіритися своїм найкращим друзям, колегам та рідним, хто здатний вас вислухати, зрозуміти та підтримати. Якщо таких людей у вашому житті нема - тоді пошукайте хорошого компетентного психотерапевта, у якого добра репутація і який викликає у вас довіру та симпатію. Психотерапевт допоможе вам зрозуміти, чи є потреба у консультації лікаря-психіатра.

У яких випадках потрібна консультація психотерапевта, чи психоаналітика? А коли вже потрібно звертатися до психіатра?
- Якщо це, приміром, нетривале безсоння, чи "легка депресія" - то це компетенція психотерапевта. Якщо ж людина має неконтрольовану агресію, поводить себе дивно, висловлює думки, які не співставляються з реальним баченням світу, порушення у сфері емоцій - це вже прерогатива психіатра. До речі, у компетенції практичного психолога, консультанта, чи психотерапевта - спрямувати пацієнта до психіатра. І, до речі, завжди краще самому прийти на амбулаторний прийом, чи добровільно лягти в лік! арню, - радить головний лікар Рівненського обласного Центру психічного здоров'я населення Оксана ПЕТРУК. Не бійтеся звернутись за допомогою до фахівців!

6. ТВОРІТЬ ДОБРІ СПРАВИ! Допомагаючи іншим - ми допомагаємо собі. До того ж, ми відволікаємося від власних проблем, відчуваємо себе потрібними і часто можемо побачити такі ситуації, коли іншим людям ще значно гірше, аніж нам. До того ж, за законом "сіяння та жатви" добрі й справедливі справи неодмінно повернуться до нас самих! Тому стараймося по можливості допомагати людям.

7. ЧАСТІШЕ СМІЙТЕСЯ ТА ПОСМІХАЙТЕСЯ! "Навіть коли тобі сумно - посміхайся. Хтось може закохатися у твою посмішку", - висловлювався відомий аргентинський письменник Хорхе Луїс Борхес. Є спеціальна наука про користь сміху - гелатологія ("сміхотерапія"). Сучасні ЗМІ та наукові монографії часто освітлюють користь сміху - для різноманітних систем організму, сміх навіть здатен певною мірою замінити секс та сон. Мені імпонує вираз: "Хай краще наді мною сміються, аніж плачуть!". Отож, дуже корисно читати анекдоти, переглядати різноманітні комедії та гумористичні програми, серіали-ситкоми (ситуативні комедії).

8. ЗАВЕДІТЬ СОБІ ДОМАШНЮ ТВАРИНКУ. Кота, песика, папужку, чи рибок в акваріумі - що більше подобається. Хатній улюбленець тішитиме вас, а гра з ним покращуватиме настрій! Недарма психологи (в тому числі, зоопсихологи) називають песиків та котів "хвостатими психотерапевтами".

9. ЗАЙМАЙТЕСЬ ШОПІНГОМ ПРАВИЛЬНО! Насамперед, складіть список покупок, а ще ніколи не йдіть у магазини голодними та узявши всю готівку. Шопінг - це і балування себе покупками, і рухова активність, і спілкування. Якщо у вас нема грошей - просто сходіть у супермаркет, чи на ринок як на екскурсію, і "прикиньте", що бажано придбати, як з"являться кошти.

10. ВІДПУСТІТЬ ОБРАЗИ, СПРОБУЙТЕ ПРОБАЧИТИ ТА ЗРОЗУМІТИ ВАШИХ ВОРОГІВ. "Наші вороги танцювали б від радості, якби знали, скільки шкоди нашому здоров'ю завдає наша ненависть до них", - писав ще Дейл Карнегі. Дуже корисно увійти у становище іншої людини, стати на місце вашого недруга/опонента. Найкраща помста - це самому стати успішним і щасливим! Якщо важко позбутися неприязні до когось, постарайтеся не думати про неприємних людей, чи уникати зустрічей з ними.

11. ВЕДІТЬ ЗДОРОВИЙ СПОСІБ ЖИТТЯ! Займайтеся спортом та фітнесом - це стимулює вироблення в крові гормонів щастя "ендорфінів". Якщо у вас нема можливостей займатися у фітнес-центрі - просто більше рухайтеся, бігайте чи ходіть! Раціонально харчуйтеся. Серед продуктів, котрі покращують настрій: банани, горіхи, шоколад, мед, риба червоних та жирних сортів (або ж риб'ячий жир - приємніше пити в капсулах). Чи просто ваші улюблені справи - якщо це не відвертий фаст-фуд, і якщо все в міру. У помірних дозах можуть ! допомогти адаптогени - речовини, які зміцнюють імунну систему й тонізують ЦНС (центральну нервову систему) - женьшень, елеутерокок, родіола рожева, гінкго білоба, ехінацея, китайський лимонник та інші. Трава, котра найкраще допомагає від депресії - це звіробій (американці називають його Травою святого Джона). Не забудьте порадитися із лікарем і/або з фармацевтом.

12. ВІРТЕ В ГОСПОДА БОГА І В САМОГО СЕБЕ! "Люблячий величний Бог створив нас, щоб ми були його успішними та щасливими дітьми", - писав відомий американський пластичний хірург та психотерапевт, засновник Психокібернетики Максуелл Мольц. Будьмо оптимістами - що б не сталося, усе на краще! Пам'ятаймо: якщо ми живемо в гармонії з Божею волею - тоді ми живемо і в гармонії із собою. "Тим, хто любить Бога, усе допомагає на краще", - написано у Новому Заповіті.





На правах реклами