Ми у Facebook
28.10.2016, 08:20

Правила перетину державного кордону громадянами, які подорожують з дітьми

До Міністерства закордонних справ України регулярно звертаються громадяни України із заявами щодо встановлення місцезнаходження за кордоном та повернення в Україну незаконно вивезених дітей іншим з подружжя, матір'ю або батьком дитини. Який порядок їхніх дій у таких ситуаціях?
Роз'яснює Валентина ІВАНЮК, головний спеціаліст із зв'язків з громадськістю та ЗМІ УДМС України в Рівненській області:

1. Якщо дитина незаконно вивезена з України до країни, для якої є чинною Гаазька Конвенція про цивільно-правові аспекти міжнародного викрадення дітей 1980 року, заявники мають діяти відповідно до Порядку виконання на території України Конвенції про цивільно-правові аспекти міжнародного викрадення дітей. У таких випадках МЗС України відповідно до статті 7 Закону України "Про звернення громадян" надсилає такі заяви та рекомендує заявникам невідкладно звертатися до центрального органу за згаданою Конвенцією в Україні – Міністерства юстиції України.

У подальшому, Міністерство юстиції країни надсилає правильно заповнену заяву заявника іноземному центральному органові для розгляду та вжиття заходів щодо встановлення місцезнаходження дитини, її повернення, забезпечення реалізації права доступу до неї.


Календар канікул для рівненських школярів


2. У разі вивезення дитини до країни, яка НЕ Є стороною згаданої Конвенції, або це питання не врегульовано двосторонніми угодами про правову допомогу, консульські посадові особи українських посольств та консульств надсилають консульські запити до органів влади таких країн та рекомендують заявникам кваліфікованих адвокатів у країні своєї акредитації. У подальшому вказані питання вирішуватимуться у судовому порядку.

3. У разі ж вивезення дитини до країни, у відносинах з якою не застосовується згадана Конвенція, але діє угода про правову допомогу, що передбачає визнання та виконання в такій країні рішень українських судів, заявникам українськими консулами надаються відповідні рекомендації.

До відома, Кабінет Міністрів України прийняв постанову від 19.10.2016 р. №733 “Про внесення зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України”, розроблену МЗС з метою посилення контролю за виїздом за кордон дітей-громадян України.

До уваги рівнян: нові правила виїзду дітей за кордон

З текстом постанови можна ознайомитись за посиланням: http://www.kmu.gov.ua/control/uk/cardnpd?docid=249418468





На правах реклами