Ми у Facebook
09.11.2016, 19:30

В університеті на Рівненщині відзначили День української писемності та мови

Сьогодні,9 листопада, в Україні відзначають День української писемності та мови. Уже багато років поспіль у Національному університеті «Острозька академія» відбувається низка заходів, приурочених цьому дню.
Святкування розпочалося 8 листопада з тематичного вечора «Він!», присвяченого 80-річчю від Дня народження Миколи Вінграновського.
Упродовж тижня студенти всіх факультетів Острозької академії організували збір україномовної художньої, навчальної та наукової літератури для ВНЗ, що переїхали з окупованих територій та провели флеш-моб у соціальних мережах «Я люблю українську мову, тому що…».

Рівняни відсвяткували у Києві День Острозької академії

Автор фото: Ірина Покотильська
Автор фото: Ірина Покотильська


Ще одним традиційним заходом, спрямованим на перевірку грамотності, став загальноуніверситетський диктант, який вже вшістнадцяте звучав на Українському радіо. У заході взяли участь не тільки студенти, а й викладачі.

Автор фото: Ірина Покотильська
Автор фото: Ірина Покотильська


До відзначення Дня української писемності та мови університет залучив жителів міста Острога. Так, волонтери Братства спудеїв розповсюджували у громадських місцях плей-листи з україномовною музикою тим самим популяризували національну творчість. До слова, схожі акції проводяться студентами Острозької академії вже не вперше.

До Дня української писемності та мови провели унікальні акції – «Любиш музику? Слухай українську!», «10 найтиповіших помилок студентів і не тільки», «Цікаві факти про українську мову в сучасному світі», «Відгадай відомі рядки» (студенти запрошували охочих відгадати рядки української поезії англійською мовою і процитувати їх в оригіналі українською).

Автор фото: Ірина Покотильська
Автор фото: Ірина Покотильська


Острозька академія часто організовує різноманітні проекти спільно з Острозькою міською радою. Цього разу підписали меморандум про підтримку української мови в соціально-культурній сфері міста Острога, сприяння її розвитку та вивченню в територіальній громаді Острога.

- Мова – один із найважливіших ідентифікаторів державності. Тому заходи, які відбувалися упродовж тижня, були спрямовані на підтримку статусу рідної мови, на покращення культури мовлення та підвищення грамотності загалом. В Острозькій академії пропагується толерантність до всіх мов, адже студентська спільнота у нас полікультурна. Крім цього, друга робоча мова нашого університету – англійська. Утім до української мови ми ставимося по-особливому і закликаємо до цього жителів нашого міста та регіону, – зазначила проректор з навчально-виховної роботи, професор Руслана Каламаж.

Автор фото: Ірина Покотильська
Автор фото: Ірина Покотильська



ФОТО: Петро Порошенко урочисто відкрив тріумфальну арку в Острозькій академії


У цей день також провели перші етапи Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика для студентів нефілологічних спеціальностей та XVI Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика для студентів-філологів.





На правах реклами