Ми у Facebook
14.11.2016, 13:45

Коли у голови проблеми з головою

Міський голова Вараша вважає, що він є не лише обраний громадою керівник міста, а також володар усього, що знаходиться у місті та його околицях. У тому числі й атомної електростанції, завдяки якій, власне, і був збудований Вараш і яка є джерелом чи не усіх благ, якими користуються його мешканці.
Підприємство, від стабільної роботи якого залежать долі тисяч його працівників, а від безпечної його експлуатації — сотні тисяч життів, вочевидь, стало ласим шматком для великих фінансово-політичних олігархічних груп. Принаймні розмах, з яким закрутилася справа, і персони, які у ній задіяні, змушують так думати.

До останнього моменту керівництво Вараша, міста-супутника РАЕС, все влаштовувало. Більше того — місто «паразитувало» на прибутках атомної станції. Адже крім багатомільйонних податків, у місцевий бюджет місто отримує тепло та гарячу воду нижче від собівартості, за яку, до речі, успішно нарощує борги (станом на листопад 2016 року — 80 мільйонів гривень). Більша частина мешканців Вараша працюють на АЕС, інша частина містян успішно зайнята у сфері обслуговування. Фактично місто існує, поки існує його містоутворююче підприємство. Інакше Вараш чекала б фінансова стагнація, глибока соціальна рецесія і масова міграція.

Міська влада за таких умов має бути зацікавлена в стабільній роботі підприємства, і донедавна так і було. Відтоді як місто очолив пан Анощенко, ситуація стала протилежна — місто-супутник, виявляється, втомилося від своєї другорядної ролі.

Схоже, задекларовану державою децентралізацію Сергій Анощенко розуміє дещо своєрідно — атомна станція в розумінні пана голови не більш ніж звичайне комунальне підприємство, керівника якого міський голова призначатиме і звільнятиме своїм розпорядженням. Про своє рішення пан Анощенко повідомив керівництво держави та керівництво державного підприємства «НАЕК Енергоатом» листом від 10 жовтня цього року, який потрапив до нашої редакції.
У листі міський голова і стурбована громадськість повідомляють, що Павло Павлишин, гендиректор РАЕС, веде винятково аморальний спосіб життя, займається підривною діяльністю і взагалі помічений у зв’язках з ворожими спецслужбами. Цікавою є аргументація — мовляв, про всі ці зловісні факти мешканці міста поінформовані з новин телеканалів. Посилання на конкретні телепрограми тих чи інших телеканалів чи матеріали журналістських розслідувань міський голова у своєму листі, звісно, не наводить, та і навіщо?

Головне звинувачення на адресу Павлишина — відсутність патріотизму і повне ігнорування цінностей Майдану. Далі міський голова від імені громади міста вимагає в «Енергоатому» невідкладно розірвати трудову угоду (контракт) з генеральним директором Рівненської АЕС Павлишиним, а кандидатуру нового гендиректора, але вже проукраїнськи налаштованого, просить попередньо погодити з органом місцевого самоврядування.

Чому керівник державного підприємства стратегічного значення має проходити іспит на патріотизм у міського голови? Питання для пана Анощенка риторичне. Втім, викликає подив така патріотичність голови, який ігнорує вимоги Закону України про декомунізацію і вперто продовжує іменувати рідне місто Кузнецовськом, ігноруючи рішення Верховної Ради України про перейменування. Своїх виборців пан Анощенко вводить в оману, заявляючи, що нова назва не може набрати чинності, поки в столиці не виділять гроші на заміну вказівників. Патріотично і проукраїнськи налаштований міський голова не бачить нічого поганого в тому, аби місто і надалі мало в своїй назві ім’я кривавого ката, НКВДиста Кузнєцова. Це так, до слова про патріотизм…

Сам Сергій Анощенко жодних суперечностей у своїй позиції не помічає. В інтерв’ю нашому кореспонденту підтвердив, що надіслав відповідне звернення не тільки до «Енергоатому», але і до Адміністрації президента та всіх правоохоронних органів, адже, на його думку, діяльність Павла Павлишина необхідно не тільки розслідувати, але і піддати люстрації:

— РАЕС — велике державне підприємство. Чого дрібних посадовців люстрували, а керівників державних підприємств — ні? Рівненська атомна станція — містоутворююче підприємство, проте коли призначають директора «атомки», нам привозять кота у мішку і кажуть, що він буде керувати. І як нам з ним співпрацювати? Он керівник поліції тепер вже практично безконтрольний, ніяк місцевій владі не підпорядковується. Це демократія? Думаю, що наше клопотання проігнорують, судячи з того, як розвиваються події в Україні. Зовсім тепер не зважають на місцеві громади. Вважають, що Київ — це все, а решта має виконувати вказівки.

Крім того, міський голова Вараша впевнений, що теперішній керівник РАЕС замість господарської діяльності займається політикою і чинить тиск на профспілки. Втім, у коментарі нашому виданню голова первинної профспілкової організації ВП «Рівненська АЕС» Іван Мельник будь-який тиск з боку генерального директора спростовує і, навпаки, обурюється втручанням місцевої влади в роботу підприємства:

— На жаль, в історії можна знайти багато прикладів, коли на догоду окремим політичним силам було поставлено на коліна цілі галузі народного господарства. Впевнений, що питання призначення та звільнення топ-менеджерів ядерних об’єктів мають вирішуватись винятково за ознаками їхнього професіоналізму і лише вузькопрофільними спеціалістами, які не пов’язані з політикою та розуміють особливості роботи АЕС та галузі в цілому. Ціна питання — енергетична та ядерна безпека держави.

Голова профспілкової організації також зауважив, що стабільність на підприємстві — це і стабільні відрахування до місцевого бюджету. За найскромнішими підрахунками, частка РАЕС у бюджеті Вараша становить 75 відсотків. Тобто будь-які перипетії на підприємстві, інспіровані політичними мотивами, ставлять під загрозу функціонування всього господарського комплексу міста.

Сам генеральний директор РАЕС Павло Павлишин не приховує свого здивування тим, як розгортається ситуація. Каже: міський голова, ще вчора цілком конструктивний у співпраці зі станцією, різко змінив свою позицію. Гендиректор АЕС не виключає, що в цьому є і особистий інтерес, і так само можливий вплив зацікавлених фінансово-політичних кланів.

Гендиректор РАЕС Павло Павлишин прокоментував цю ситуацію в телефонній розмові з кореспондентом «РВ».

— Міський голова Вараша п.Анощенко підготував лист, у якому вимагає вашої відставки і на майбутнє вимагає погоджувати призначення керівника АЕС з ним. Як ви оцінюєте правомірність таких вимог?

— Міському голові, в першу чергу, необхідно перейматись вирішенням проблем міста. І насамперед тим, яким чином погасити перед Рівненською АЕС борг у 80 млн. гривень за надані послуги за тепло — та водопостачання. Також хочу наголосити, що колектив станції за 9 місяців цього року переказав до міського бюджету понад 200 мільйонів гривень податків та зборів. Я думаю, ця цифра красномовно свідчить про ефективність діяльності підприємства. Наше підприємство працює стабільно, і ми не потребуємо допомоги від місцевої влади. А різні популістські вимоги щодо зміни керівництва РАЕС є насамперед неправомірними.

— Сергій Анощенко звинувачує вас у відсутності належної патріотичної позиції, його лист містить й інші звинувачння, як це можете прокоментувати?

— Звичайно, патріотизм та національна свідомість мають бути. Однак критерії до призначення на посаду визначено в посадовій інструкції генерального директора, яка розроблена відповідно до чинних норм і правил. Особа, яка претендує на посаду генерального директора АЕС, повинна мати профільну вищу освіту за освітньо-кваліфікаційним рівнем магістр або спеціаліст; відповідний стаж роботи на керівних посадах в експлуатуючій організації чи її відокремленому підрозділі; мати належний рівень кваліфікації у сфері використання ядерної енергії; володіти особливостями, проблемами та пріоритетами у сфері використання ядерної енергії та інше. І ще, це один з визначальних факторів — генеральний директор здійснює свою діяльність на підставі ліцензії на провадження діяльності посадових осіб експлуатуючої організації зі здійснення організаційно-розпорядчих функцій, пов’язаних із забезпеченням ядерної та радіаційної безпеки, виданою Державною інспекцією ядерного регулювання України у встановленому порядку. Генеральний директор АЕС призначається на посаду і звільняється з посади наказом президента ДП НАЕК «Енергоатом» за узгодженням з Міненерговугілля. При такому призначенні політика і політики взагалі ні до чого.

— Дехто у Вараші вбачає у цьому демарші міського голови особисті причини. Чи є, на вашу думку, причини вважати, що у пана Анощенка до вас є особисті претензії?

— Мені хочеться думати, що пан Анощенко відповідальний політик. Але треба зауважити, що чинний міський голова — це колишній працівник РАЕС, який всі судові позови проти РАЕС програв. Тож такі дії можна трактувати як зведення рахунків і, вочевидь, виконання чиїхось вказівок.

— Подейкують, що в ситуації, яка склалася, можуть бути замішані інтереси великих фінансово-політичних груп, наскільки це відповідає дійсності?

— Пана Анощенка, наскільки мені відомо, активно підтримує депутат обласної ради Борис Бірук від об’єднання «УКРОП», партії, яка фінансована відомим мільярдером Коломойським. Представники цієї політичної сили останнім часом сприяють міському голові в доведенні міського комунального підприємства, яке заборгувало ДП НАЕК «Енергоатом» за надані ВП РАЕС послуги понад 80 млн. гривень, до банкрутства.

Небезпідставні спостереження останніх місяців свідчать, що на руїнах КМКП планується створення приватної структури саме представниками цієї політсили. Не виключено, що при цьому і крісло генерального директора РАЕС для них дуже ласе.

Яким буде фінал цього непорозуміння між міським головою і керівництвом РАЕС — здогадатися неважко. Держава навряд чи погодиться поступитися правом призначати керівника атомної електростанції на користь місцевих політичних діячів, навіть таких амбіційних. А от як поставиться громада міста Вараша до дій свого очільника, особливо якщо в результаті запущених ним інтриг РАЕС перестане давати місту тепло, забезпечувати містян зарплатнею, зупиняться багатомільйонні виплати до місцевого бюджету? Продовження цієї історії журналісти редакції відстежуватимуть з особливою пильністю.

За матеріалами Рівне Вечірнє





На правах реклами