Ми у Facebook
16.11.2016, 12:31

Поради рівненського садівника: як виростити "компактний" сад

Відомо, що у більшості дачні ділянки обмежені в площі, що не дозволяє розміщувати на них велику кількість дерев і тим самим розширювати сортовий асортимент плодових культур.
Деякі садівники знаходять вихід у прищепленнях, розміщуючи на одному дереві по кілька сортів. Але, як свідчить мій 20-річний досвід у садівництві, цілком можливо ущільнити посадки дерев і тим розширити садовий асортимент плодових. Саме про таку схему посадки та формування крони, піде мова далі.

Мої дерева ростуть на відстані 2 м у ряду при ширині міжряддя 3 м (дерева можна розміщувати в ряду навіть через 1,5 м, якщо будете вчасно виконувати літні операції). На першому фото - дерево сливи, прищеплене на аличу, тобто на сильнорослій підщепі. Дереву 8 років, воно дуже «компактне» (висота 1,8 м; діаметр крони 1,5 м) і, при цьому, рясно плодоносить. Ще один приклад (на другому фото) - дерево яблуні сорту Елізе, якому вже десять років, але висота його так само 1,8 м. Перевірив таку схему формування крони на всіх культурах, як зерняткових, так і кісточкових, на різних підщепах, і результат завжди відмінний. Отже, як же сформувати подібні врожайні деревця?



Як виростити сортовий виноград в екстремальних умовах Рівненщини



Навесні, після посадки однорічного саджанця, підрізаємо провідник на висоті 1 м, щоб стимулювати відростання бічних пагонів. Верхня брунька продовжить свій розвиток - нехай росте без обмежень (намагайтеся надати їй вертикальний ріст). Нижче верхньої бруньки підуть бічні пагони, яким у травні, поки вони ще трав'янисті і гнучкі, потрібно задати горизонтальне положення і сформувати тупий кут відхилення від стовбура, тобто зробити так щоб вони росли в горизонтальному напрямку. Якщо цього не зробити, пагони відростуть під гострим кутом і, коли почнеться плодоношення, будуть відламуватися. На третьому фото бачимо, як за допомогою звичайних прищіпок можна надати бічним паросткам потрібний нам кут відхилення. Тільки робити потрібно все вчасно. У травні, поки пагони пластичні і їх довжина не перевищує 10 см, акуратно пригинаємо їх до горизонтального положення і фіксуємо прищіпками. У такому положенні прищіпка залишається на пагоні до серпня. Коли ж її знімаємо, отримуємо вже здерев'янілу бічну гілку з тупим кутом відхилення. У результаті пагони вже не будуть відламуватися під навантаженням плодів. Ще одна деталь: знявши в серпні прищіпки, гілкам надаємо більш поникле положення, фіксуючи їх шпагатом за кінчики пагонів що відросли, шпагат можна прив'язати до стовбура дерева (фото 4). Шпагат потрібно залишити на рік, стежте, щоб він не врізався в пагони по мірі їх потовщення. На наступний рік, навесні, верхній провідник, який виріс у нас минулого літа, знову підрізаємо, залишаючи приріст у 50-70 см, щоб стимулювати бічні відгалуження середнього ярусу. Знову верхню бруньку залишаємо вільно рости, а бічні фіксуємо прищіпками в травні і шпагатом в серпні. Навесні третього року провідник, який знову виріс за минулий сезон, підрізаємо на тій висоті, яку ми хочемо задати дереву. Після відростання пагонів, верхній, з верхньої бруньки вже не пускаємо рости вгору, а також, як і нижні, пригинаємо, фіксуємо прищіпками; ріст дерева в висоту завершений (див. фото 1). Тепер потрібно, час від часу, виламувати молоді пагони (вовчки), які будуть відростати і прагнути рости вгору.





Надалі, щоб стримувати розростання крони дерева, потрібно вчасно робити зелені операції в сезон росту пагонів. На гілках, які ми пригнули, будуть постійно відростати молоді пагони третього порядку. Якщо їх вчасно не прищіпувати, то вони виростуть дуже довгими і марними, та не сформують квіткових бруньок і призведуть до загущення крони та втрати деревом заданої крони. Щоб стримати їх зростання, потрібно вчасно робити літні прищіпки. Першу прищіпку виконуємо після відростання молодого пагона у 5 листочків і робимо її за третім листком. Якщо підрізані пагони знову ідуть в ріст, робимо другу прищіпку, але вже за першим листком - і так кожен раз після чергової хвилі росту, поки приріст перестане прокидатися і закладе квіткову бруньку. На п'ятому фото бачимо як інтенсивно, завдяки своєчасній прищипці, закладаються квіткові бруньки. В результаті, маємо компактне дерево з рясною врожайністю. Більш детальну інформацію по формуванню компактної крони, можна отримати у розділі мої ідеї, тут Ви знайдете багато пояснюючих фото. Бажаю всім успіхів у раціональному використанні садової площі!



За матеріалами http://sad-koval.com.ua/





На правах реклами