Ми у Facebook
23.11.2016, 16:00

Аліменти на дитину: все, що потрібно знати про зміни

Газета "ОГО" поцікавилася, що таке аліменти, у яких випадках їх призначають, від чого залежить сума стягнення на утримання дитини, як бути з неофійними доходами батька чи матері і які "сюрпризи" злісним неплатникам приготували Кабмін та Верховна Рада.
У Рівному розпадається кожен третій офіційний шлюб. В Україні розлучаються 44,3% подружніх пар, підрахував Держкомстат. А якщо взяти до уваги цивільні шлюби, які також розпадаються, то рівень розлучень, за даними фахівців, сягає 61%! Це найгірший показник в Європі.

Від розлучень батьків найбільше страждають діти. І морально, і матеріально. найбільше від неправильних вчинків батьків страждають їхні діти. Тому для забезпечення інтересів дітей з'явилося таке поняття, як аліменти.

Аліменти – це кошти, які закон зобов'язує виплачувати одного з подружжя іншому, батька – неповнолітній дитині, дорослої дитини – літньому батькові тощо. Аліменти можуть виплачуватися добровільно або примусово, в судовому порядку.

16 листопада Кабінет міністрів України включив розмір аліментів, який установлюють судом у фіксованій грошовій сумі, до переліку об'єктів індексації. Про це повідомило Міністерство соціальної політики. Постанова Кабміну передбачає також механізм індексації цих виплат.


Мінімальний розмір збільшать до 50%

Згідно із Сімейним кодексом України, аліменти на дитину виплачуються до досягнення нею 18-річного віку. Сьогодні мінімальний розмір утримання на одну дитину не може бути меншим, аніж 30% прожиткового мінімуму. Однак невдовзі розмір аліментів може збільшитися.

Верховна Рада 19 жовтня цього року в першому читанні ухвалила законопроект  №4928 щодо збільшення розміру аліментів на утримання дитини. За це рішення проголосували 244 депутати, передає “Слово і Діло”. Так, мінімальний розмір аліментів із сьогоднішніх 30% прожиткового мінімуму збільшать до 50%, а також враховуватимуть приховані доходи платника аліментів при визначенні їх розміру.

Окрім того, у законопроекті пропонується спростити процедуру прийняття судового рішення щодо стягнення аліментів. Зокрема, встановити право того з батьків, з яким проживає дитина, визначати спосіб стягнення аліментів та отримувати 1/4 на одну дитину, на двох дітей – 1/3, на трьох і більше – половину заробітку платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів.

Серед іншого, проектом закону передбачається звільнити позивача від сплати судового збору в справах про стягнення додаткових витрат, пені (неустойки) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів та зміну способу їх стягнення. Однак поки що законопроект не прийняли в цілому...


В якому випадку дитині призначають аліменти?

Тоді, коли вона проживає окремо від другого з батьків. При цьому необов’язковою є наявність факту розірвання шлюбу батьків, зазначила в коментарі сайту "24" Анна ЛИНДІНА, помічник адвоката адвокатського бюро "Дмитра Александрова". Отримувати аліменти може як неповнолітня, так і повнолітня дитина у передбачених законом випадках.




Як визначають розмір аліментів?

Суд визначає розмір аліментів залежно від кількості дітей та інших осіб, яких утримує платник аліментів доходу платника аліментів (розмір та регулярність), його матеріального стану стану здоров’я платника стану здоров’я дитини та її матеріального забезпечення.

Сімейний кодекс зазначає, що розмір аліментів не може бути меншим за 30 відсотків від встановленого прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, коментує Анна Линдіна.


Чи можна змінити розмір аліментів?

Зобов’язання щодо сплати аліментів можуть виникати на підставі рішення суду, на підставі договору батьків, який засвідчив нотаріус, а також у разі добровільного бажання платника на сплату аліментів.

Розмір аліментів може бути збільшений, якщо є потреба в додаткових витратах на лікування, відпочинок, навчання дитини чи, наприклад, при покращенні фінансових можливостей платника аліментів. Водночас зменшити розмір аліментів можуть у випадку зміни матеріального або сімейного стану платника.


Що робити, якщо є заборгованість з аліментів?

У випадку неможливості витребувати кошти на утримання дитини самостійно необхідно звертатися до органів Державної виконавчої служби, які в установленому законом порядку будуть слідкувати за сплатою аліментів, радить юрист.


Яка відповідальність за ухилення від сплати аліментів?

Рівень відповідальності залежить від ступеня ухилення платника. На нього можуть бути накладені штрафні санкції, а у разі злісного ухилення від сплати аліментів – наприклад, переховування від контролюючих органів, тривалого ухилення та інших обставин – для такого платника виникає загроза кримінальної відповідальності, пояснює Анна Линдіна. Покарання за такий злочин передбачає виправні роботи або обмеження волі на строк до трьох років.


Чи можлива сплата аліментів після повноліття?

Зобов’язати платника аліментів сплачувати кошти на утримання дитини після досягнення нею 18-річного віку можна, якщо дитина навчається у вищому навчальному закладі. Підтвердити цей факт ви можете, отримавши довідку з ВНЗ, після чого вам необхідно звернутись до суду з відповідною заявою. Однак при цьому також враховуються фактори, які характеризують платника.


А як стягнути аліменти з неофіційних доходів?

Нині багато хто отримує зарплату “у конвертах”. Як бути в цьому разі? Юристи заспокоюють: можна знайти управу і на тих, хто прикривається мінімальною ставкою. Адже якщо батько (найчастіше дитина після розлучення залишається з матір’ю) розповідає казки про мінімальну зарплату, а тим часом купує автівку, його змусять платити достойні аліменти, пише “Урядовий кур'єр”.

Приміром, можна натякнути колишньому, що до його роботодавця навідається податкова інспекція для перевірки щодо ухилення від оподаткування. У такому разі роботодавці зазвичай наполегливо рекомендують своїм працівникам якнайшвидше розв’язати особисті проблеми. Оскільки будь-якому підприємцеві легше звільнити працівника, ніж пережити позачерговий візит контролюючих органів. Особливо якщо кмітливий бізнесмен практикує виплату “чорної” зарплати.


Чи можливе стягнення з платника аліментів з-за кордону?

Стягувати аліменти можливо як з громадянина України, який проживає за кордоном, так і з іноземного громадянина. При цьому необхідно з’ясувати, чи підписувала Україна договір про правову допомогу з державою, в якій знаходиться платник.

"Зверніть увагу: якщо платник тільки планує виїхати за межі України, ви можете стягнути з нього всю суму коштів, які він мав би періодично сплачувати до досягнення дитиною повноліття", – уточнює в коментарі сайту "24" юрист. Також, наголошує Анна Ліндіна, варто знати й про додаткові можливості, зокрема можливість замість грошових виплат домовитись з платником про передачу дитині нерухомого майна шляхом укладення договору дарування, купівлі-продажу тощо. А якщо ні ви, ні державні органи не можете розшукати платника, то отримати кошти на утримання можна, якщо звернутись до органу соціального забезпечення населення.

За матеріалами: “Урядовий портал”, “Слово і діло”, “24”, voi.com.ua, “Урядовий кур'єр”






На правах реклами