Ми у Facebook
26.11.2016, 15:00

До уваги рівнян: призначення пенсій по інвалідності

Про те, який страховий стаж та інші умови необхідні для такого виду соцвиплат, ОГО розповіла начальник Рівненського міського відділу з питань призначення та перерахунку пенсій Рівненського об'єднаного управління, Пенсійного фонду України Рівненської області Тетяна ВАСИЛЬЄВА:
– У житті бувають ситуації, коли людина не може продовжувати працювати за станом здоров'я. У такому разі їй призначається пенсія по інвалідності. Підставою призначення такої пенсії є чітко виражена непрацездатність, що визначається органом медико-соціальної експертизи згідно із законодавством.

За Законом України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” (далі – Закон) пенсії по інвалідності призначаються внаслідок: загального захворювання; каліцтва, не пов'язаного з роботою; інвалідності з дитинства.

Статтею 32 Закону передбачено, що особи, визнані інвалідами, мають право на пенсію по інвалідності за наявності необхідного на час настання інвалідності або день звернення за пенсією страхового стажу. Вимоги щодо тривалості страхового стажу дещо різняться і залежать від того, інвалідом якої групи визнано особу.

Починаючи з 1 жовтня 2011 року, змінилися вимоги щодо тривалості страхового стажу, наявність якого дає право на пенсію по інвалідності. Так, обов'язковою умовою для призначення таких пенсій є наявність стажу тривалістю від одного до 15 років – залежно від віку, в якому встановлено інвалідність (або дня звернення за пенсією), та групи інвалідності.

До 1 січня 2016 року пенсії по інвалідності інвалідам І та ІІ груп призначались при умові наявності страхового стажу від одного до 10 років в залежності від віку, в якому особу визнано інвалідом.

З 01 січня 2016 року умови наявності страхового стажу інвалідам І групи так і залишаються від одного до 10 років.

Страховий стаж, необхідний для призначення пенсії по інвалідності І групи
на час настання інвалідності або на день звернення за пенсією:


до досягнення особою 25 років включно – 1 рік
від 26 років до досягнення особою 28 років включно – 2 роки
від 29 років до досягнення особою 31 року включно – 3 роки
від 32 років до досягнення особою 34 років включно – 4 роки
від 35 років до досягнення особою 37 років включно – 5 років
від 38 років до досягнення особою 40 років включно – 6 років
від 41 року до досягнення особою 43 років включно – 7 років
від 44 років до досягнення особою 48 років включно – 8 років
від 49 років до досягнення особою 53 років включно – 9 років
від 54 років до досягнення особою 59 років включно – 10 років

Для призначення пенсії по ІІІ групі інвалідності, а також починаючи з 01 січня 2016 року для призначення пенсії по ІІ групі інвалідності на день звернення за пенсією або в залежності від віку, в якому особу визнано інвалідом (чи в якому настала смерть годувальника), необхідно мати від одного року до 14 років страхового стажу.

Страховий стаж, необхідний для призначення пенсії по інвалідності ІІ та ІІІ груп на час настання інвалідності або на день звернення за пенсією:

до досягнення особою 23 років включно – 1 рік
від 24 років до досягнення особою 26 років включно – 2 роки
від 27 років до досягнення особою 28 років включно – 3 роки
від 29 років до досягнення особою 31 року включно – 4 роки
від 32 років до досягнення особою 33 років включно – 5 років
від 34 років до досягнення особою 35 років включно – 6 років
від 36 років до досягнення особою 37 років включно – 7 років
від 38 років до досягнення особою 39 років включно – 8 років
від 40 років до досягнення особою 42 років включно – 9 років
від 43 років до досягнення особою 45 років включно – 10 років
від 46 років до досягнення особою 48 років включно – 11 років
від 49 років до досягнення особою 51 року включно – 12 років
від 52 років до досягнення особою 55 років включно – 13 років
від 56 років до досягнення особою 59 років включно – 14 років

Особи, визнані інвалідами після досягнення загальновстановленого пенсійного віку, мають право на пенсію по інвалідності (незалежно від групи інвалідності) за наявності страхового стажу не менше 15 років.

Слід акцентувати увагу на тому, що пенсія по інвалідності інваліду (будь-якої групи) призначається не залежно від тривалості страхового стажу, якщо:

- інвалідність настала в період проходження строкової військової служби;
- інвалідність настала внаслідок поранення, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров'я, одержаних під час участі у масових акціях громадського протесту в Україні з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року (Революції Гідності), в особи, яка звернулася за медичною допомогою у період з 21 листопада 2013 року по 30 квітня 2014 року.

Зміни щодо призначення пенсій по інвалідності особам, які стали інвалідами внаслідок поранень, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров'я, одержаних під час участі у Революції Гідності, набули чинності з 13 березня 2016 року (в зв'язку з прийняттям Закону України від 18 лютого 2016 року № 1010-VІІІ).

Причина, група, час настання інвалідності, строк, на який встановлюється інвалідність, визначаються органом медико-соціальної експертизи згідно із законодавством, - зазначила начальник Рівненського міського відділу з питань призначення та перерахунку пенсій Рівненського об'єднаного управління, Пенсійного фонду України Рівненської області Тетяна Васильєва.







На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ