Ми у Facebook
29.11.2016, 15:33

Уродженка Рівного організувала український кінофестиваль у Швеції

У Стокгольмі 24-27 листопада уже вдруге відбувся фестиваль українського кіно, організований Українським інститутом у Швеції.
Нагадаємо, що Український інститут у Швеції – це громадська ініціатива, започаткована у 2014 році з ініціативи відомої українсько-шведської піаністки Наталії Пасічник - уродженки Рівного, доньки ректора Національного університету "Острозька академія" Ігоря Пасічника. Серед резонансних заходів, організованих Українським інститутом – фестиваль українського кіно минулого року, серія концертів української класичної музики, презентація першої книги про історію України, написаної шведською мовою шведським письменником Пітером Йонсоном, участь в книжковому ярмарку в Гьотеборгу тощо. Вони отримали широкий розголос, як серед шведського загалу, так і серед медіа та політичної еліти країни. Український інститут у Швеції – перша українська культурна ініціатива в світі, яка отримала підтримку EUNIC та увійшла в спілку культурних інститутів Європи у кластері в Стокгольмі на засадах наглядового членства, що надає права представляти українську культуру разом із передовими культурними інститутами всіх європейських країн.

Цьогоріч фестиваль українського кіно відбувався в кінотеатрі «Saga», що знаходиться в центрі Стокгольму. Деякі фільми, які були представлені до уваги шведської публіки, нові навіть для українців. Зокрема, на відкритті кінофестивалю презентували фільм «Гніздо горлиці», прем’єра якого нещодавно відбулася в Україні. До речі, на презентацію завітали режисер Тарас Ткаченко і виконавиця головної ролі Рима Зюбіна, які охоче поспілкувалися з шведською публікою.

Режисер фільму "Гніздо горлиці" Тарас Ткаченко, директор Українського інституту у Швеції Наталія Пасічник та виконавиця головної ролі у фільмі Рима Зюбіна
Режисер фільму "Гніздо горлиці" Тарас Ткаченко, директор Українського інституту у Швеції Наталія Пасічник та виконавиця головної ролі у фільмі Рима Зюбіна


«Також ми вирішили продемонструвати на кінофестивалі український історико-драматичний фільм, написаний та знятий Євою Нейман «Пісня пісень», для того, щоб шведи могли зрозуміти Україну як багатонаціональну державу». Зокрема, ми хотіли закцентувати увагу на ролі єврейської общини в житті України. Крім цього, на фестивалі був день, присвячений дітям. Ми їм показали мюзикл «Трубач», який багато шведських дітей достойно оцінили», – розповідає Наталія Пасічник.

Закриття українського кінофестивалю у Швеції ознаменувалося біографічним історико-драматичним фільмом режисера Сергія Мокрицького про українську жінку-снайпера «Незламна». Як зазначає Наталія Пасічник, цією кінострічкою вони хотіли показати шведам роль України у Другій світовій війні.

«Поки українські чиновники вже другий рік обговорюють створення Українського інституту і далі заяв на папері справа не рухається, наш Інститут, із початку свого створення, успішно працює в одній шерензі з іншими європейськими інститутами. Як на мене, це хороший пілотний проект, який може стати моделлю для створення українських інститутів в інших країнах Європи. Дуже сподіваємося, що і Міністерство культури України, і Міністерство закордонних справ, з якими ще минулого року ми підписали меморандум про співпрацю у сфері культурної дипломатії, підтримають нашу візію не словами, а конкретними справами», – каже Наталія Пасічник.

Наступний проект Українського інституту у Швеції – це вихід 10 грудня на студії «BIS Records» унікального аудіоальбому української класичної музики у виконанні шведських артистів міжнародного рівня. Фільм «Українська рапсодія» про цей проект, спільно знятий шведськими і українськими журналістами, у День Гідності та Свободи показали на телеканалі «UA: Перший».

До теми:

Наталія Пасічник-Джонсон: “В Україні я готова грати задарма”

До кінця року у прокат вийде кілька українських кінострічок






На правах реклами