Ми у Facebook
04.12.2016, 15:30

З наступного року рівненським студентам нараховуватимуть стипендії по-новому

Власне, таке нововведення стосується усіх українських студентів.
Міністерство освіти України планує з 2017 року виплачувати стипендії не всім студентам, що отримали за сесію середній бал - 4, а лише тим, що зайняли високі місця в рейтингу, який складатиме сам ВНЗ.

"Це абсолютно новий – рейтинговий підхід до визначення стипендій, які отримуватимуть студенти. А саме, кожен ВНЗ розробить свої критерії для складання рейтингу, буде затверджуватися вченою радою університету за обов'язковим погодженням з органами студентського самоврядування університету", - йдеться у повідомленні прес-служби МОН.

Рівненщина: стипендію нараховуватимуть за новою системою

У Міністерстві передбачають, що на 90% місце в рейтингу визначатиме успішність, а на 10% – критерії, які визначить ВНЗ.

Наразі на виплати стипендій в проекті бюджету закладено 2,978 млрд гривень на соціальні стипендії і 2 млрд - на академічні стипендії. У Міністерстві, в свою чергу, пропонують 1,7 мільярди з соціальних стипендій перерахувати у фонд академічних, щоб забезпечити виплату збільшених стипендій майже для половини студентів.

Планується, що для ВНЗ III-IV рівня акредитації мінімальна стипендія буде на рівні 1100 грн, що на 33,4% більше, ніж у минулому році.

Кращі студенти отримуватимуть стипендію на 72,9% більшу, ніж зараз – 1600 грн, тобто на рівні прожиткового мінімуму.

Також більш ніж на 100% збільшується стипендія для студентів, які навчаються на складних спеціальностях. Зокрема, це природно-математичні педагогічні спеціальності (вчителі хімії, фізики, біології тощо) та інші математичні, природничі та інженерні спеціальності. Вона становитиме у ВНЗ III-IV рівня акредитації - 2036 гривень, у ВНЗ I-II рівня акредитації – 1536 гривень.





На правах реклами