Ми у Facebook
07.12.2016, 10:00

Де найчастіше рівненські старателі ховають бурштин

Прикордонники склали "рейтинг" найтиповіших сховок.
За інформацією Держприкордонслужби, найчастіше через кордон нелегально перевозять видобутий бурштин здебільшого мешканці західних областей, у тому числі й Рівненської. Ці люди по декілька разів на тиждень перетинають кордон на автомобілях української реєстрації, або з польськими, угорськими та румунськими номерами.

Як каратимуть за незаконний видобуток бурштину?

Найпростіший спосіб приховати товар від контролю – залишити його майже на видноті наприклад, у кишенях одягу.

Протягом останнього року прикордонники знаходили бурштин і в пачках соку чи печива, і в каністрах і навіть у вогнегасниках.

А ось провідник вагона потяга «Львів – Москва» заховав у своєму купе понад 20 кілограмів необробленого каміння в упаковки з-під кави. Причому із 72 пакунків лише 30 виявилися «несправжніми».

Що дасть жителям Рівненщини ухвалення Закону України "Про видобування та реалізацію бурштину" [+Відео]

Дуже часто правоохоронці знаходять тайники з бурштином в автомобілях. Сонячне каміння ховають у сидіннях, на даху, в крилах, дверцятах тощо. Так, авто, яке їхало у Польщу через кпп «Ягодин» під спойлером на кабіні знайшли п’ять мішків із 100 кілограмами необробленого бурштину.

Деякі «умільці» майструють подвійну підлогу, бокові стінки або примудряються запхнути в бак для пального ще один, менший, – спеціально для контрабанди. До слова, така «методика» особливо популярна і у перевізників цигарок.

Прикордонники Львівського загону разом з митниками на кордоні з Польщею знайшли майже 6 кілограмів бурштину, який водій запакував всередині металічного фаркопу, що кріпиться внизу авто у мікроавтобусі «Пежо».

"Бурштинова мафія": на Рівненщині тривають обшуки

Окрім того, правоохоронці викривають так звані "сірі" схеми транспортування бурштину. Одну з них прикордонники спільно із СБУ викрили влітку. Вона полягала в тому, що сирець бурштину, який видобувається в Литві, через територію Польщі завозився в Україну з використанням подвійного пакета документів.

«Офіційна мета транзиту – необхідність його обробки на одному з українських підприємств з подальшим вивезенням назад до Литви. Однак фактично закордонне каміння в Україні підмінювалося на вітчизняний бурштин – у рази дорожчий. Саме його потім відправляли до Прибалтики, а вже звідти замовникам на Далекий Схід. Слідчі встановили, що шахраї купували незаконно видобутий мінерал у Рівненській області. За каміння розраховувалися готівкою. Вартість однієї тонни товару перевищувала 100 тисяч доларів США», – інформує Державна прикордонна служба.





На правах реклами