Ми у Facebook
13.12.2016, 16:17

Що краще, кальян чи бонг?

Куріння тютюну завжди було достатньо популярним заняттям, незважаючи на його шкоду організму людини. Тому і способів куріння є, як кажуть “на будь-який смак”.
Кожен народ має у своєму арсеналі якийсь традиційний спосіб куріння тютюну, в одних країнах це люлька чи кальян, а в інших наприклад, бонг. Але головна задача всіх цих пристроїв тільки одна – насичувати легені курця димом.

Екскурс в історію

Культурі куріння тютюну, вже не одне тисячоліття. Близько 1 тисячоліття до н.е. індіанці почали використовувати тютюн: жувати, курити і навіть вводити за допомогою клізми.

Наприклад майя, ще в 600 році до н.е. почали крутити, та курити сигари, які вони робили в невеликій кількості. Дим від тління тютюну вважався у них чимось на зразок духу. Такі ж вірування були присутні у багатьох представників древніх народів.

Як не дивно, європейці почали курити тютюн достатньо пізно, на початку 1550 року, коли його вперше привіз Христофор Колумб зі своєї експедиції.

Кальян – відгук далеких традицій

Кальян, як прилад для куріння, був винайдений в Індії і досить скоро поширився по всьому мусульманському світу здобувши неабияку популярність. В Європі, кальян почав з’являтися приблизно у 19 столітті, коли всі європейці просто шаленіли від екзотики східних країн і їх містичних традицій.

Основною відмінністю кальяну від сигар, чи звичайних сигарет, є сам принцип куріння. Адже в кальяні дим тліючого тютюну, перед тим як потрапити до легень курця, проходить через воду. Це надає диму, неповторної м’якості, яку майже неможливо відчути при курінні звичайних сигарет.

Другою відмінністю, є сам тютюн. Тютюн для кальяну зовсім не схожий на будь-який інший, адже він вологий. Іноді буває так, що з тютюну навіть тече сік. Видів тютюну надзвичайно багато і перш за все, вони відрізняються за смаком і міцністю.

Ще однією особливістю кальяну є те, що у воду, яку використовують для пропускання через неї диму, можуть додавати різні соки, вина або навіть сиропи. Також, достатньо часто роблять кальян на молоці, що надає диму ще більш м’який смак і аромат.

Бонг – передвісник кальяну?

Більшість людей помилково асоціюють бонг виключно з куріння канабісу, але це помилкове уявлення. Наразі точно не відомо, де саме з’явився бонг. Деякі вчені висувають думку, що він вперше з’явився в Індії, інші кажуть, що в країнах південно-східної Азії. Але все ж таки, основна маса дослідників зупинилася на Африці. Адже саме там були знайдені залишки трубок, які схожі на більш сучасні бонги. Ці трубки датовані приблизно 11 – 12 століттям.
Більшість дослідників вважають, що саме бонг є “прадідом” кальяну. Але як не дивно, приблизно в 15 – 16 столітті, в Ірані та Туреччині бонг і кальян курили в рівній кількості.

Бонг має схожий принцип роботи, як і у кальяні, в ньому використовується вода для пом’якшення смаку диму. Але за конструкцією він більш простий і менш вишуканий.

Що ж краще?

Однозначно неможливо відповісти, що курити краще, адже кальян і бонг основані на одному принципі – пропусканні диму через рідину. Але все ж бонг більше індивідуальна річ. Кальян же підійде як для компанії друзів, так і для особистого куріння. Тож визначившись із тим, що краще Вам підійде, замовляйте кальян або бонг на allhookah.com.ua.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ

Останні новини