Ми у Facebook
14.12.2016, 14:03

Як учаснику АТО отримати гроші за житло

Кабмін змінив порядок надання житла інвалідам війни першої та другої групи, учасникам АТО і членам сімей загиблих.
Уряд затвердив механізм грошової компенсації для придбання житла сім'ям загиблих учасників АТО та інвалідами з числа учасників АТО. Це означає, що людина зможе самостійно вибирати найбільш прийнятне житло й купувати його за рахунок коштів грошової компенсації, наданої урядом.

Жителі Рівненщини відправили допомогу в зону АТО

Згідно Постанови Кабінету Міністрів України №719 надаються або субвенції (грошова допомога) з державного бюджету місцевим бюджетам на будівництво (придбання) житла, або виплачується грошова компенсація для отримання житлового приміщення (останнє це нове в законодавстві).

Отримати грошову компенсацію мають право:

а) члени сімей загиблих військовослужбовців, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції

б) інваліди I—II групи з числа військовослужбовців, які брали участь у зазначеній операції та потребують поліпшення житлових умов.

Що потрібно зробити:

Для отримання грошової компенсації зазначені категорії осіб повинні перебувати на квартирному обліку в межах адміністративно-територіальної одиниці, що обслуговується органом соціального захисту населення, де вони перебувають на обліку в Єдиному державному автоматизованому реєстрі осіб, які мають право на пільги.

Рівненські демобілізовані вже отримують пільги

Кому першочергово виділятимуть кошти:

В першу чергу, компенсацію за житло отримають сім'ї загиблих учасників АТО (дружина, діти, батьки). Що стосується інвалідів I та II групи, які підпадають під дію постанови, виплати відбуватимуться в порядку взяття на квартирний облік.

Які документи треба


Паспорти, номери платників податків (крім малолітніх-неповнолітніх), докази приналежності до сім'ї загиблого учасника АТО, документи щодо перебування в зоні АТО тощо, документи що підтверджують інвалідність.

Також необхідно перебувати на обліку в Єдиному державному автоматизованому реєстрі осіб, які мають право на пільги.

Скільки часу

Щодо термінів – кошти виділяються спочатку з держбюджету місцевому бюджету. Потім збирається комісія та приймає рішення на засіданні: кому, в якій сумі та черговості виділяти кошти на спеціальний рахунок особам, що мають на це право, пояснює юрист. Щодо строків надання на рахунок особам – рішення приймається оперативно. Головне – отримати кошти місцевим бюджетом з держбюджету. Зокрема, такі кошти вже виділені Київській, Житомирській, Вінницькій областям.

Скільки можна отримати

Розмір грошової компенсації залежить від кількості осіб, регіону та потреб в збільшенні житлової площі. Наприклад, в Київській області, це від 450 тисяч гривень до 1,1 мільйона гривень, в Житомирській – із розрахунку 7900 гривень за кв.м (в середньому 460 тисяч гривень на сім’ю). Розмір компенсації вираховується за формулою, зазначеному у п.20 Порядку до Постанови 719.

Які є нюанси

Члени сімей загиблих військовослужбовців, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції, а також інваліди I—II групи з числа військовослужбовців, які брали участь у зазначеній операції, повинні стояти на квартирному обліку (для поліпшення умов). Згідно з Порядком неповнолітні можуть не стояти на квартирному обліку, тобто дія Постанови 719 не поширюється на малолітніх та неповнолітніх дітей. Під час визначення розміру грошової компенсації враховуються діти, які не досягли 18-річного віку, навіть якщо вони не перебувають на квартирному обліку, як такі, що потребують поліпшення житлових умов.

Орган соцзахисту робить подання, а рішення про виділення компенсації приймає орган міський/районний виконавчий комітет (держадміністрації). Коли отримано позитивне рішення комісії про виділення коштів, особа відкриває рахунок в Ощадбанку, а орган соцзахисту перераховує кошти. Варто пам’ятати, що ці кошти можуть бути витрачені виключно на придбання житла. Для цього надається нотаріальний договір купівлі продажу або документи про пайову участь у будівництві (інвестиційний договір).

За матеріалами 24 каналу






На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ