Ми у Facebook
30.12.2016, 20:00

Кого світ втратив у 2016 році

Їх не стало у 2016-му, але їхнє життя, творчість, добрі справи нагадуватимуть про них і надалі...
Добігає кінця 2016-й. Саме час озирнутися назад і згадати видатних людей, які завершили свій життєвий шлях у цьому році. У цьому році нас покинула феноменальна кількість всесвітньо відомих людей – музиканти, актори, режисери, спортсмени, політики, вчені та письменники. Через це рік, що минає, вже встигли охрестити “чорним роком смертей”.

Згадаймо найвідоміших культових особистостей, яких ми втратили в 2016 році.


Девід Боуї



10 січня відомий музикант Девід Боуї помер на сімдесятому році життя. Боуї помер в оточенні своєї сім'ї після того, як 18 місяців боровся з раком. Девід Боуї – володар премій Греммі, Saturn Awards та інших нагород, отримав широку популярність в кінці 60-х років після випуску композиції Space Oddity, яка стала класикою світового року.


Алан Рікман



У січні пішов з життя британський актор Алан Рікман, відомий із серії фільмів про Гаррі Поттера, а також таких кінострічок, як “Міцний горішок”, “Догма” і “Парфумер”. Кіноактор помер від раку. За свою кар'єру Рікман зіграв більш ніж у 50 фільмах. Однією з найбільш популярних є роль професора Северуса Снейпа в екранізації романів Джоан Роулінг про чарівника Гаррі Поттера.


Умберто Еко



У лютому на 85 році життя помер італійський філософ і письменник Умберто Еко. Він був відомим фахівцем з семіотики – науки про властивості знаків та знакових систем. Найвідоміші його романи – “Ім'я троянди” (“Ім'я рози”), “Маятник Фуко” і “Острів попереднього дня”. Написав більше двох десятків наукових праць з семіотики, лінгвістики, теорії літератури, теорії культури, естетики і моралі.


Харпер Лі



19 лютого у віці 89 років пішла від нас автор відомого роману “Вбити пересмішника” Харпер Лі. Письменниця народилася 28 квітня 1926 року.


Прінс



21 квітня раптово помер Прінс. Його тіло виявили в ліфті у домашній студії звукозапису. У червні стало відомо, що знаменитий американський музикант помер від передозування препаратом, що містить опіати. Прінс Роджерс Нельсон народився 7 червня 1958 року. Пік популярності співака припав на 80-ті. Лауреат премій Греммі, Оскар і Золотий глобус. У 2005 році ім'я Прінса було занесене в Зал слави рок-н-ролу.


Мохаммед Алі



Легендарний боксер помер у віці 74 років 3 червня. Серце Мохаммеда Алі зупинилося в лікарні, куди його госпіталізували з проблемами з дихальними шляхами. В останні роки він все рідше з'являвся на публіці. У січні минулого року боксер потрапив в лікарню через інфекційне захворювання. З 1984 року спортсмен страждав від хвороби Паркінсона, яка практично паралізувала його й позбавила можливості вести повноцінне життя.


Павло Шеремет



20 липня у віці 44 роки, у центрі Києва загинув білоруський, російський та український журналіст телебачення, радіо та періодичних видань. Авто, в якому він їхав, підірвали саморобною вибухівкою...


Соня Рікель



Рано-вранці в четвер, 25 серпня, у Парижі на 87-му році життя померла Соня Рікель – знаменита французька кутюр'є і засновниця власного Будинку моди. Її називали Королевою трикотажу. В останні роки життя легендарний дизайнер страждала від хвороби Паркінсона.


Ернст Неізвєстний



У серпні не стало найвидатнішого скульптора сучасності – Ернст Неізвєстний помер в Нью-Йорку на 92-му році життя. Друзі російського художника розповіли, що смерть була раптовою – ще два дні перед тим він був відносно здоровий, пізно ввечері з сильними болями в шлунку був госпіталізований, а наступного ранку помер у лікарні.


Роман Іваничук



17 вересня у віці 87 років відійшов із життя письменник, громадський діяч, один з організаторів Товариства української мови ім. Тараса Шевченка, член Спілки письменників України, депутат Верховної Ради 1-го скликання, заслужений працівник культури України,  Герой України Роман Іваничук. Роман Іванович народився 1929 р. у с.Трач, тепер Косівського району, що на Івано-Франківщині. Автор романів "Манускрипт з вулиці Руської", "Вода з каменю", "Четвертий вимір", "Бо війна – війною...""Орда", "Ренегат" , "Євангеліє від Томи", "Благослови душу мою, Господи..." .


Анджей Вайда



Відомий польський режисер, зірка світового кінематографа Анджей Вайда помер 9 жовтня у віці 90 років. Він автор фільмів "Канал", "Попіл і алмаз", "Все на продаж", "Пілат та інші", "Людина з мармуру", "Людина з заліза", "Без анестезії", "Панночки з Вилько", "Дантон" , "Біси", "Пан Тадеуш", "Катинь", "Валенса: людина з надії" та інших. Творчість режисера відзначено преміями "Оскар" (2000), "Сезар" (1982), численними нагородами Каннського, Венеціанського і Берлінського кінофестивалів. Анджей Вайда народився 1926 року в родині офіцера Війська Польського, який згодом загинув у Катині. У підлітковому віці був зв'язковим Армії Крайової у Радомі та Варшаві. 1981 року вступив до "Солідарності". 1989 року був обраний до Сенату Польської Республіки.


Богдан Гаврилишин



24 жовтня о 5-й ранку у 90-річному віці пішов з життя українсько-канадсько-швейцарський економіст, професор, благодійник та громадський діяч Богдан Дмитрович Гаврилишин. Останні хвилини свого життя він провів у родинному колі у своїй квартирі в Києві. 19 жовтня Богдан Дмитрович відсвяткував свій ювілей, з нагоди якого та за значний внесок в розвиток України був нагороджений орденом Свободи від Президента України та орденом Святого Миколи Чудотворця від Патріархату УПЦ (КП). Гаврилишин народився 1926 року у с.Коропець Тернопільської області. Отримав диплом магістра за спеціальністю Інженер-механік в Університеті Торонто, MBA в МІМ-Женева, доктора економіки та суспільних наук у Женевському Університеті.


Фідель Кастро



25 листопада у віці 90 років у столиці “Острова свободи” Гавані помер лідер Кубинської революції, багаторічний глава держави Фідель Кастро. очолив збройне повстання на Кубі у 1950-х роках, яке призвело до повалення режиму диктатора Фульхенсіо Батісти 1 січня 1959 року. Після цього Кастро більше 40 років правив Кубою, втілюючи соціалістичні реформи. Правління Кастро позначилося серед іншого і жорстким протистоянням Куби із США.
Фідель Кастро останніми роками тяжко хворів та рідко з'являвся на публіці. У 2006 році він фактично передав управління державою молодшому брату Раулю. Останні два роки між Кубою та Сполученими Штатами спостерігалося потепління у відносинах. Цього року Барак Обама став першим президентом США, який відвідав Кубу за кілька десятків років.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ