Ми у Facebook
07.01.2017, 16:30

Різдвяні напої: приготуйте пряні глінтвейн, грог і пунш

Коли за вікном холодно, від завивання вітру холоне кров і хочеться загорнутися в ковдру з головою, приємно бути вдома, спостерігати за танцюючими сніжинками за вікном і, вдихаючи тропічні аромати, потягувати обпалюючий пряний глінтвейн.
У темні й морозні місяці «зимові» гарячі напої будуть дуже доречними, вони принесуть тепло і свято у ваш будинок. Їх зігріваючі властивості обумовлені не тільки температурою, але й особливостями спецій, що входять до складу.

Безсумнівно, лідерами гарячих алкогольних коктейлів за популярністю є «велика трійка»: глінтвейн, грог і пунш.

Глінтвейн
Вдома чи на дачі, у вітальні біля каміна або навіть на скромній кухні, в компанії улюблених друзів провести вечір за неспішними розмовами і горнятком гарячого ароматного глінтвейну – що може бути більш затишним?

Рецепти різдвяного гусака – для рівненських господинь

Традиція пиття глінтвейну прийшла з Європи, де ще в XVI столітті в куховарських книгах з'явилися рецепти гарячих напоїв зі спеціями з кларету і бордо. Шанували зігріваючий коктейль і у вікторіанській Англії: «негус», аналог сучасного глінтвейну, подавався навіть на дитячих святах.

Сама назва походить від німецького «Gluhende Wein» – гаряче, палаюче вино. У Німеччині, між іншим, згідно зі встановленими правилами, міцність цього напою повинна бути не менше 7%.

Запашні круасани від заслуженої артистки України

Українці про цей напій знають дуже мало, однак це не означає, що його неможливо зробити в домашніх умовах. Глінтвейн зазвичай готують з червоного вина з цукром і прянощами. Іноді додають ром, коньяк, лікери, щоб досягти більш вишуканого аромату і належної міцності.

Глінтвейн з фруктами, коньяком і медом
Рецепт:
750 мл червоного сухого вина;
100 мл води;
3-4 ст. л. меду;
6 бутонів гвоздики;
тертий мускатний горіх (щіпка);
2 палички кориці;
5 горошин запашного перцю;
¼ кореня імбиру сухого;
½ апельсина;
½ яблука;
50-70 мл коньяку;
цедра 1 лимона.

Воду зі спеціями кип'ятити в турці 2 хвилини, потім дати настоятися 15 хвилин, прикривши блюдцем або кришкою. Саме такий порядок приготування дозволить спеціям найбільш повно віддати свій аромат і прянощі.
Яблуко і апельсин нарізати скибочками, разом з цедрою покласти в каструлю з товстим дном, залити вином, додати мед і повільно нагріти приблизно до 80 градусів. Додати коньяк. Потім повільно влити настій прянощів і знову підігріти, але ні в якому разі не допускати, щоб вино закипіло!

Смачний торт від Ірини Лавренюк!

Подавати гарячим, прикрасивши долькою апельсина. Перед подачею напій можна процідити, а фрукти додати окремо за бажанням. На десерт до глінтвейну найбільше підійдуть печиво або пиріг.

Важливо пам'ятати основні правила приготування глінтвейну:
1. Вино не має кипіти, інакше смак і аромат будуть безповоротно зіпсовані;
2. Чим повільніше ви нагріваєте глінтвейн, тим насиченішим буде його смак;
3. Найкраще для приготування підходить емальований посуд;
4. Не можна вливати окріп у вино, це псує смак і знижує цінність напою;
5. П’ється глінтвейн гарячим, бажано з керамічних чашок, які довше зберігають тепло і неповторний аромат напою;
6. Прянощі необхідно додавати обережно – не можна допустити передозування. Краще додати менше, ніж «переборщити», інакше зіпсується напій;
7. Якщо напій схолонув, краще випити його холодним, але не гріти повторно, це зіпсує смак.

Вибір вина залежить від рецепту і від вашого смаку, але найчастіше використовуються червоні сухі вина. У приготуванні глінтвейну можна нескінченно фантазувати, змінюючи рецептуру. Воду замінити соком, додати сухофрукти, кардамон, ваніль, шафран, коріандр, бодян (аніс), лавровий лист, лікери та інші алкогольні напої – все у ваших руках!

Грог
Достовірна історія виникнення цього напою загубилась. Зате є багато гарних легенд, і всі вони незмінно пов'язані з мореплавцями.

Святкове м’ясо від Галини Кульчинської

Найпопулярніша – про суворого англійського адмірала Нельсона, який у середині XVIII століття став видавати своїм матросам ром, розведений водою. За таку наругу над «святим морським пайком» адмірал, що не розлучався зі своєю накидкою «грогрем» (від англ. Grogram cloak ), отримав уїдливе прізвисько Старий Грог.

У спробах поліпшити смак розведеного рому моряки додавали в нього цукор, лимон, нагрівали. І через якийсь час напій, названий на честь адмірала, їм полюбився.

З Англії грог перекочував в інші країни Європи, а далі – через океан до Північної Америки та Австралії. У кожному регіоні додають свої особливі інгредієнти, і тому сьогодні ми маємо незліченну безліч рецептів цього напою. Пропонуємо варіант зі спеціями.

Грог з перцем
Рецепт:
600 мл води;
2 ст. л. чаю;
3-5 ст. л. цукру;
3 шт. гвоздики;
4 горошини духмяного перцю;
3 горошини чорного перцю;
6 зерняток бодяну (анісу);
кориця і мускатний горіх – на кінчику ножа;
лавровий лист;
500 мл рому.

Закип'ятити воду і заварити чай, додавши в нього прянощі. Через 5-7 хвилин повільно влити ром, потім знову підігріти до 80 градусів, зняти з вогню і накрити кришкою. Після того, як грог настоїться протягом 10 хвилин, розлити по великих келихах і подати гарячим, прикрасивши лимоном.

Гарячий пунш
Вважається, що першим серед «великої трійки» міцних напоїв на світ з'явився пунш.

За даними Larousse Gastronomique, найавторитетнішого кулінарного довідника світу, рецепт пуншу був здобутий англійськими моряками в Індії в 1552 р. Дуже поширена думка, що саме слово є похідним від pantscha (із хінді – «п'ять»), за кількістю обов'язкових компонентів: чай/вода, ром, фруктовий сік, цукор і прянощі.

Святковий рецепт від Алли Матчук

Іммігрувавши до Європи, напій завоював велику популярність, і, як водиться, рецепт став модифікуватися. Так з'явилися холодні і гарячі пунші, молочні, кавові, вогняні, з елем і пивом – всього не злічити. Пунш прийнято було подавати взимку і восени на маскарадах і балах.
Що ж заважає нам сьогодні зробити пунш головним героєм вечора?

Пунш з апельсином і лимоном
Рецепт:
2 лимони;
2 апельсини;
0,75 л білого сухого вина;
250 г цукру;
1 л води;
0,5 л рому;
8 бутонів гвоздики;
2 палички кориці;
½ ч. л. мускатного горіха.

Нарізати лимони та апельсини, віджати з них сік. До соку додати біле сухе вино, цукор, корицю, мускатний горіх, гвоздику і добре перемішати. Дати суміші настоятися приблизно 1 годину. Потім отриману суміш підігріти, додати гарячу воду і ром. Готовий пунш перемішати і подавати гарячим у кружках, прикрасивши апельсином або лимоном. В ідеалі – пунш треба подавати у великій чаші, звідки гості будуть черпати вишуканий напій невеликими чашечками.

Пунш сьогодні – універсальна назва для будь-яких коктейлів на фруктовій основі, які готуються у великій ємності. Якщо ви пошукаєте рецепти пуншів, то знайдете неймовірну кількість варіантів найрізноманітніших сумішей алкогольних і безалкогольних напоїв. Так що і глінтвейн, і грог, і деякі із згаданих коктейлів можна вважати «варіаціями на тему» і зарахувати до пуншу.

Посмішка дня
-Що ти любиш найбільше: вино чи жінок?
-Залежить від року виготовлення…





На правах реклами