Ми у Facebook
09.01.2017, 19:10

Українського класика та його дружину «виселили» з кладовища (+ФОТО)

Фото з: istpravda.com.ua.

Різдвяні свята збурив міжнародний скандал.
На початку січня видання "Дзеркало тижня" повідомило, що в Чехії примусово ексгумували останки похованого на Ольшанському кладовищі у Празі українського письменника Олександра Олеся (Кандиби) та його дружини Віри.

Чи є українці серед загиблих у теракті в Ізраїлі

Це сталося через особливості чеського законодавства, адже воно вимагає, щоб за місце поховання сплачували ренту у 20 тисяч крон на 10 років.

Розкопана могила Олександра Олеся на Ольшанському цвинтарі в Празі. Фото:  Ігор Булиг
Розкопана могила Олександра Олеся на Ольшанському цвинтарі в Празі. Фото: Ігор Булиг


Громадянин Чехії, українець Володимир Михайлишин із власної ініціативи платив за місце поховання Олеся. Однак нещодавно помер. Син Михайлишина як законний спадкоємець вирішив поховати свого батька саме у могилі класика української літератури. Станом на 10:21 3 січня могилу подружжя Кандиб уже розкопали. Доля решток класика української літератури та його дружини зависла у повітрі.

В Україні шестеро людей померли від грипу


Президент України Петро Порошенко доручив міністрові закордонних справ Павлові Клімкіну забезпечити збереження праху Олександра й Віри Кандиб для подальшого перепоховання їх в Україні.

Довідка: Олександр Олесь (справжнє прізвище Кандиба) — видатний український письменник, поет. Народився 1878 року на Сумщині. Першу збірку поезій "З журбою радість обнялась" видав 1907 року.

З 23 лютого по 1 квітня 1919 року — аташе Надзвичайної дипломатичної місії УНР в Угорщині. Після поразки Української революції емігрував до Чехословаччини, де проживав до самої смерті 1944 року. Батько відомого українського письменника та члена ОУН Олега Ольжича.

Про це повідомляє Історична правда.

Підписуйтесь на новини "ОГО" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ