Ми у Facebook
23.01.2017, 10:26

Власники гаражів – вже не власники, або Афера по-рівненськи

Люди відмовляються вірити у те, що коїться. Вони брали участь у дольовому будівництві, сплатили гроші, їм вручили ключі від гаражів, у кожного на руках свідоцтво на право власності.
Гаражний комплекс складається із кількох сотень окремих гаражів. Кожен із гаражів має окремого власника, проте весь комплекс приватизований і належить людині, яка жодної копійки не вклала у його будівництво.

Він також переконаний, що вся будівля належить особисто йому. На одне майно два свідоцтва на право власності. Суперечливе питання мав би вирішити суд, прокуратура, поліція. Але ж не з нашим щастям, у Рівному діють свої закони…..

Наша розмова з Петром Анатолійовичем Тритевичем, одним із власників гаражів, який з подивом виявив, що на його майно претендують зовсім інші люди.

У Рівному таки введуть електронний квиток у громадському транспорті

Петро Тритевич, один із власників гаражів, з подивом виявив, що на його майно претендують інші люди
Петро Тритевич, один із власників гаражів, з подивом виявив, що на його майно претендують інші люди


Пане Петро, як все починалось ?

– В 1992 році мале колективне підприємство «Авангард» укладає з мешканцями мікрорайону «Північний» договір будівництво гаражного комплексу на 300 стоянок для автомобілів. Предмет договору полягав у тому, що громадяни вносять кошти на будівництво, а будівельна організація має побудувати гаражі і передати власникам. В 1996 році гаражний комплекс вводиться в експлуатацію, але ……на праві колективної власності МКП «Авангард».

Ось тут виникає першопричина усіх подальших митарств. Гаражний комплекс не зареєстровано як кооператив. Адміністрація будівельної організації якимось чином змогла оформити комплекс на себе. Афера чистої води, але в Рівному вона проходить. Можемо лише здогадуватись мотиви, за якими рівненські чиновники здійснили цю оборудку.

Сьогодні тисячі рівнян укладають договори на будівництво житла, якщо взяти за аналогію ваш випадок, то виходить, що квартира може належати окремій людині, а весь будинок - будівельній організації ?

– Теоретично, так, адже схема у Рівному відпрацьована. Приклад з гаражним комплексом «Авангард» демонструє таку можливість. В нашому випадку реєстраційне посвідчення видавав начальник Рівненського міського бюро технічної інвентаризації пан Комаревич. Не знаю, які зорі світили йому в момент виписки цього документу, проте, не факт, що цей блиск вичерпався. Люди просто можуть не знати про наявність таких документів. В той час, коли вони оформляють свідоцтво на право власності окремого гаража чи квартири, оформляється свідоцтво на право власності цілісного гаражного комплексу чи будинку. Через певний проміжок часу дізнаєтеся, що ви вже не господар і ваше майно приватизоване.

В 2001 році Рівненським бюро технічної інвентаризації на підставі Свідоцтва про право власності на нерухоме майно зареєстровано будівлю гаражного комплексу на праві приватної власності за ЗАТ «Авангард». Схема завершена, з’явився новий власник, який жодної копійки не вклав в будівництво, але зірвав джекпот, отримав у свою власність 300 гаражів, станцію технічного обслуговування автомобілів, складські приміщення, адміністративне приміщення, приміщення магазину і оздоровчого комплексу. Цим власником виявився громадянин Рубель Микола Федорович.

Так існують же правоохоронні органи, чому вони не можуть встановити справедливість ?

– По-перше, схема не така проста, одне підприємство ліквідовується, на його місці з’являється нове, шахраї замітають сліди, і розібратись в цих паперах дуже важко. По – друге, порівняйте фінансові можливості мільйонера Рубля М.Ф. і окремого власника. Це тяганина на десятиліття, проста людина не в змозі пройти цей шлях, в неї не вистачить грошей на адвокатів. По- третє, потрібно тверезо дивитись на спроможність нашої правоохоронної системи захистити права громадянина.

Єдиний електронний квиток: що він дасть місту Рівному


Йдуть відписки з прокуратури, з поліції. Проблеми трьохсот сімей нікого не цікавлять. Тільки за 2015рік я звернувся: 53 рази до поліції, 55 разів до комітету захисту прав споживачів, 127 разів до прокуратури, 8 разів до генеральної прокуратури, 2 рази до антикорупційного бюро, 10разів до фіскальної служби. Всього за період з 2011р по 2016 р. було 2400 звернень !!! Якщо хтось думає, що він просто так встановить справедливість в Рівному, то дуже сильно помиляється. Суди, прокурори і поліція утворили неприступний бюрократичний заслін, здолати цю систему самотужки майже неможливо.

Пане Петро, якщо не допомогло 2400 звернень, то на що ви, особисто, розраховуєте ?

– Ситуація з гаражним комплексом «Авангард» виникла внаслідок неправомірних дій Рівненської міської ради. Міська рада, депутати породили цю проблему, вони і мають її вирішувати. Все більше власників гаражів за адресою Є. Коновальця, 7а і Млинівська, 41а згуртовуються і спрямовують свої зусилля на встановлення справедливості. Якщо ми програємо, то програє усе місто, усі мешканці.

Це дуже небезпечний прецедент. Зникне довіра до забудовників, до органів місцевого самоврядування, до нотаріусів, до слідчих і прокурорів. Проблеми породили люди, вони і мають їх вирішити. У той час, коли проголошено стратегічну лінію держави на боротьбу із корупцією, у нас є всі шанси вирішити цю проблему і притягнути спритних ділків до відповідальності.

Розмовляв Анатолій Мініч. Блог на порталі Четверта влада.

Підписуйтесь на новини "ОГО" у соцмережах: VK, Однокласники,Facebook





На правах реклами