Ми у Facebook
22.01.2018, 07:30

22 січня - День соборності України. Вітаємо рівнян!

Сьогодні, 22 січня, український народ відзначає величну дату своєї багатовікової історії — День Соборності, свято об’єднання українських земель в єдину самостійну державу — Українську Народну Республіку.
День Соборності святкується згідно з наказом Президента України від 25 січня 1999 року.
Тепер щороку 22 січня український народ святкує річницю з моменту підписання так званого акту «злуки», тобто договору про попереднє об'єднання УНР і ЗУНР.


«Шматок землі, ти звешся Україною.
Ти був до нас. Ти будеш після нас»

— Ліна Костенко


Українська Народна Республіка була створена в січні 1918 року. В цей же час на території, яка раніше входила до складу Австро-Угорщини, утворилася Західноукраїнська Народна Республіка. Лідери нових держав зустрілися для визначення умов майбутньої злуки 22 січня 1919 року. Ця подія і поклала початок святкуванню Дня соборності України. Формально цей акт не втілився у створення незалежної держави, проте він став першим кроком до цієї історичної події, яка сталася вже в 1991 році з розпадом СРСР.

«Народ мій є! Народ мій завжди буде!
Ніхто не перекреслить мій народ!»

— Володимир Симоненко


В сучасній Україні значення Дня соборності не втратилося. Під час офіційних заходів, присвячених Дню соборності України, керівники держави наголошують на важливості єдності українських земель, яку необхідно зберігати й надалі, не піддаючись на День соборності України переконання щодо ментальних відмінностей українського Сходу та Заходу.







На правах реклами