Ми у Facebook
25.01.2017, 14:00

Куди мешканці Рівненщини можуть скаржитися на перевізників

Людей часто обурює нова плата за проїзд у маршрутках Рівненщини.
Нещодавно зі скаргою на ціну проїзду до редакції ОГО звернулася мешканка села Великий Житин Рівненського району. Перед цим скаржився читач із села Дмитрівка Гощанського району.

Рівненщина: чому проїзд за деякими напрямками дорожчий (+КОМЕНТАРІ)



Куди рівняни можуть звертатися зі скаргами на ціни за проїзд? Нині Рівненська обласна державна адміністрація не контролює формування тарифів на перевезення:

Чому мешканці Рівненщини мерзнуть у маршрутках: коментар перевізників

- Якщо люди до нас звертаються зі скаргами, то ми пояснюємо, що ми не можемо впливати на перевізників. Хоча нещодавно представники Рівненської ОДА зустрілися із перевізниками й домовилися про те, що вартість перевезення для міжміських перевезень (а це відстань більше 50 кілометрів) становитиме 60 копійок за кілометр, а для приміських перевезень (тобто у межах району) — 65 копійок за кілометрів. Якщо перевезення за деякими напрямками занадто висока, то ми зустрічаємося з перевізниками й просимо знизити тариф. Але варто розуміти, що справа не лише у подоржчанні проїзду, адже подорожчало усе, - зазначає Федір Мисюра — начальник департаменту інфраструктури та промисловості Рівненської ОДА.

Як розповів Віктор Боденчук — голова Рівненського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України, мешканці Рівненщини можуть скаржитися до цієї установи:

- Так, якщо пасажири вважають, що перевізник безпідставно підняв тариф, то вони можуть звернутися до антимонопольного комітету із заявою. Ми проведемо розслідування й якщо будуть ознаки монопольної діяльності — тобто, якщо перевізник один на маршруті й він безпідставно підвищив вартість перевезення, то його очікуватимуть штрафні санкції. Взагалі, неправильно те, що забрали у обласної влади контроль над платою за проїзд. Ми подаватимемо свої рекомендації до Антимонопольного комітету України, щоб він рекомендував місцевій владі прописувати вартість проїзду в угодах щодо перевезення за тим чи іншим маршрутом, адже зараз коли перевізники самотужки визначають плату за проїзд, ми маємо справжню вакханалію з цінами. Інакшим словом не назвеш.

Нагадаємо, що згідно із постановою Кабінету Міністрів від 25 березня 2015 року, перевізники самі встановлюють тарифи на приміські, міжміські перевезення та перевезення по області. Перевізники під час формування ціни вони мусять керуватися наказом Міністерства транспорту і зв’язку. Під час формування вартості перевезення перевізники керуються так званим “зональним принципом” - все залежить від того, чи належить населений пункт до певної зони, яка і визначає розмір плати за проїзд. Якщо якийсь населений пункт розташований у певній зоні, то вартість проїзду буде така як і скрізь.

Підписуйтесь на новини "ОГО" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook





На правах реклами