Ми у Facebook
18.02.2017, 12:35

Рівненський лікар розповів, чому його колегам з Африки живеться краще

Медик порівняв життя у кількох географічних пунктах.
Рівненський медик Павло Сільковський на своїй сторінці у мережі Фейсбук написав про роботу медиків у різних частинах світу.

Гаїті (Карибські острови). Найбідніша країна західної півкулі.

Простий робочий за день (якщо знайде роботу) може заробити 1-3$. Пенсію не платять. При цьому лікар в приватних закладах (лікарнями назвати важко) заробляє 1000-2000$/міс.

Сьогодні у Рівне приїде заступник міністра охорони здоров’я


Кенія, Африка.

Люди по селах можуть заробити 1$/день. При цьому зарплата лікаря в державних лікарнях - 2000$/міс, медсестри - 400-500$. В приватних вища. Але зараз в економіці трохи проблеми і уряд вирішив, що можна платити менше. І почали платити лікарям 1000$/міс. І що сталося? Лікарі організувалися і дружно пішли в страйк, щоб таки добитися своїх 2 тис. Уже третій місяць в державних лікарнях працюють лише медсестри і санітарки. Бо лікарі страйкують. А держава така повільна, як і загалом темношкірі люди. Одні чекають, інші - не поспішають. Протистояння триває.

Україна, Європа. Люди загалом трохи багатші, ніж у Кенії і значно багатші за гаїтян.
Робітник на будівництві може заробити 10-30$/день. При цьому зарплата медсестри 100-150$/міс, лікаря - 150-300$. І на страйки ніхто не ходить.

Рівнян просять здати кров у рамках благодійної акції


Але часом ти і сам стаєш пацієнтом. І починаєш розуміти, що ринок таки вносить свої корективи в 49 статтю Конституції України (про безкоштовну медицину). І тоді питається в задачі: кого і навіщо обманюємо? Кому цей туман в очі потрібен? Бо якщо в Африці лікар за 1000$ не працює, то невже він в Україні за 150$ добре працюватиме? І невже те, що він доотримує в ролі прохача чи гангстера не можна одягнути в якусь цивілізовану форму? І така думка приходить, що не в Америку і Європу нашим керівникам потрібно їхати вчитися, щоб медицину піднімати. На сьогодні вже й Африки для такого навчання цілком достатньо.





На правах реклами