Ми у Facebook
20.02.2017, 11:13

Через блокаду Донбасу Рівненщина залишиться без світла?

Близько місяця триває економічна блокада тимчасово окупованих територій Донбасу.
Активісти блокади, на чолі з Народним депутатом України Семеном Семенченком та представниками ветеранів добровольчих батальйонів АТО, перекрили залізно дорожні сполучення, які з’єднують тимчасово окуповані території Донбасу та Україну.В результаті була зупинена поставка антрацитового вугілля на теплові електростанції центральної частини нашої держави.

На думку експертів такі дії «блокадників» можуть призвести до віялових відключень електроенергії по всій країні. Адже електросистема країни є замкненою, а тому при зупинці одних електростанцій зростає навантаження на інші. Що в свою чергу змусить працюючі електростанції перерозподіляти вироблену електроенергію.

Так за словами експерта з питань енергетики Валентина Землянського блокада Донбасу може призвести до віялових відключень і проблем з теплопостачанням вже протягом місяця. Зокрема, якщо блокада окуповані території буде продовжуватися, то протягом місяця в Україні вичерпаються запаси енергетичного палива, що позначиться на роботі половини теплової генерації на території підконтрольній Україні.

- Це загрожує втратою генеруючих потужностей. Їх, на жаль, не можна замістити атомна чи гідро генерація. А тому, якщо блокада продовжуватиметься, це вірне відключення і проблеми з теплопостачанням, - сказав Землянський.

Разом з цим про можливість запровадження віялових відключень говорять й в дирекції Рівненської атомної електростанції. Однак запевняють, що це відбуватиметься лише в крайньому випадку й енергетики Рівненщини робитимуть усе, щоб цього не допустити.

- Жителі Рівненщини вже встигли призабути, як на початку 90-х років в Україні подача електроенергії була за графіком. Тоді світло вимикали у цілих районах міст, або ж у всьому селі. Це явище отримало назву «віялові відключення електроенергії». Через блокаду тимчасово непідконтрольних територій України, що спричинило штучний дефіцит антрацитового вугілля, з якого виробляється третина всієї електроенергії, український уряд ухвалив рішення про вжиття тимчасових надзвичайних заходів на ринку електричної енергії. Аби запобігти вимкненню електроенергії в країні Уряд вживає необхідні заходи. Вимкнення електроенергії відбуватиметься лише у крайніх випадках. Розташована на території області Рівненська АЕС працює на повну потужність. Ведуться пускові операції на блоці №3, на якому закінчився капітальний планово-попереджувальний ремонт. Два блоки на повній потужності працюють й на Хмельницькій АЕС. Але у нас єдина збалансована система енергопостачання, і якщо десь будуть якісь проблеми, то вони матимуть вплив на всю систему, - прокоментував генеральний директор Рівненської АЕС Павло Павлишин.






На правах реклами