Ми у Facebook
23.02.2017, 17:00

Ендокринологічне відділення Рівненської обласної дитячої лікарні – приклад сучасного лікування та ефективного управління

Статистика невблаганна: з кожним роком цукровий діабет "молодшає". І хоч з таким діагнозом можна повноцінно жити, проте потрібно постійно підтримувати здоров’я, отримуючи ін'єкції життєво важливого інсуліну. Це не вирок, а лише інший спосіб життя.
У даний час на Рівненщині 240 дітей мають діагноз цукровий діабет 1 типу. За минулий рік вперше захворіло 40 дітей, з них двоє – це малюки (до 1 року). Такі дітки дорослі не по роках, адже вони змалку розуміють, що за своє життя їм потрібно боротися щодня, а ще щохвилини робити життєво важливі рішення. Тож ми дізнавалися, як лікуються хворі на цукровий діабет в ендокринологічному відділенні обласної дитячої лікарні.

Дитяче ендокринологічне відділення запрацювало у Рівненській обласній дитячій лікарні в 2012 році. До того хворі дітки походили лікування у Рівненському обласному ендокринологічному центрі, де для них було відведено лише дві палати. Зважаючи на те, що консультації проводились на базі РОДЛ, хворим було досить незручно. Після того, як ліжка перейшли на баланс у дитячу обласну лікарню, для відділення виділили цілий поверх, і тепер тут нараховується 10 палат, де є 28 ліжок: 18 ендокринологічного, 5 імунологічного та 5 гастроентерологічного профілю.



ВІДЕО - В яких умовах лікують дітей у Рівненській обласній дитячій лікарні



До того ж, протягом минулого року у відділенні зробили капітальний ремонт. Тож тепер тут дійсно зручно та комфортно – у кожній палаті є ванна кімната та гардероб. Після проходження лікувальних процедур та обстежень дітки можуть відпочити в ігровій кімнаті, де є власна бібліотека, настільні ігри, телевізор. А ще тут тепло та привітно: яскраві фіранки, нові меблі та дружелюбний медперсонал.





Так як хворі на цукровий діабет маленькі пацієнти повинні постійно слідкувати за своїм станом та здоров’ям, у відділенні ендокринології нещодавно відкрилась "Школа навчання самоконтролю хворих на цукровий діабет". Медична сестра та психолог Юлія Сухан проводить навчання разом з дітьми та їх батьками. За короткий час вони мають навчитися техніки ін’єкцій інсуліну, правильно харчуватися, складати своє меню та вимірювати вміст цукру в крові. Тому що вихідних від діабету немає.

Щороку дитяче відділення ендокринології приймає близько 700 пацієнтів. Так, кожен хворий планово, двічі на рік, проходить стаціонарне лікування. Залежно від важкості захворювання, курс обстеження та лікування триває від одного до двох тижнів.

Дитяче ендокринологічне відділення Рівненської обласної лікарні дозволяє проводити діагностичні проби для визначення ступеню порушення функції ендокринних залоз. Крім того, тут відбуваються консультації за допомогою телемедицини з фахівцями інших клінік та профільних інститутів, у тому числі НДСЛ "ОХМАТДИТ". У важких випадках хворих переводять у спеціалізовані відділення вищого рівня.

Завідувач відділенням Людмила МІНІЧ – лікар вищої категорії з багаторічним досвідом та великим серцем. Дитячим ендокринологом Людмила Тимофіївна почала працювати ще в 2003 році, а після реформування ендокринологічного центру перейшла в обласну дитячу лікарню, щоб очолити роботу новоствореного відділення. І це добре вдається. А допомагають їй ще троє лікарів: Оксана Малко – імунолог, Тамара Саковська – гастроентеролог, Андрій Ващишин – лікар-ендокринолог "Школи самоконтролю".

Завідувач відділенням Людмила МІНІЧ
Завідувач відділенням Людмила МІНІЧ


Якщо лікарі слідкують за здоров’ям маленьких пацієнтів та призначають їм лікування, то роботу всього відділення забезпечують 11 медичних сестер та 8 молодших медсестер на чолі зі старшою медичною сестрою Іриною Курін. Всі ін'єкції, внутрішньовенні інфузії, забір крові на аналізи виконує Анна Новохацька – маніпуляційна медсестра. Саме вони щодня турбуються, щоб маленькі пацієнти почували себе тут як вдома та створюють їм позитивну атмосферу.

Старша медична сестра Ірина Курін
Старша медична сестра Ірина Курін


Графік прийому лікарів “Рівненської обласної дитячої лікарні”

Медсестра процедурного кабінету Анна Новохацька  та медсестра Школи навчання самоконтролю хворих дітей на цукровий діабет
Медсестра процедурного кабінету Анна Новохацька та медсестра Школи навчання самоконтролю хворих дітей на цукровий діабет


Людмила Тимофіївна задоволена змінами, що відбулися з дитячим ендокринологічним відділенням. Каже, що і працювати, і лікуватися стало тут набагато приємніше. Проте, як і кожен хороший керівник, прагне для своїх підопічних більшого:

Те, що нам наразі потрібно, – це запровадити постійний моніторинг глюкози крові у дітей з цукровим діабетом для активної корекції доз інсуліну та досягнення оптимальних показників глікемії. При цьому розвиток ускладнень з боку всіх органів та систем значно зменшується, і позитивно впливає на тривалість та якість життя. Також актуальним для нас є використання інсулінових помп. Інсулінова помпа для пацієнта – це заміна багаторазових (4-6 разів на добу) ін’єкцій, що дозволяє значно полегшити сам процес регулювання глюкози крові шляхом безперервної підшкірної інфузії інсуліну.

Ендокринологічне відділення обласної дитячої лікарні включає три профілі, тому лікування тут проходять не лише дітки з цукровим діабетом, патологією росту та статевого розвитку, порушенням функції щитоподібної залози, наднирникових залоз, а також хворі на імунодефіцит, часто хворіючі діти, пацієнти, що мають проблеми шлунково-кишкового тракту.





На правах реклами