Ми у Facebook
28.02.2017, 08:00

Що рівнянам варто знати про перший тиждень Великого посту

Вже з понеділка розпочався Великий піст, який триватиме 40 днів. Перші сім днів 40-денного Великого посту в православних християн відзначається особливою суворістю, а богослужіння – особливою тривалістю.
Цей період для звичайної людини досить складний, тому що в ідеалі вимагає змінити весь уклад життя у своєму домі. По-перше, потрібно різко перебудувати свій режим харчування, відмовившись від м'яса, яєць, молока, риби, алкоголю. І питання “Що ж тоді їсти?” – саме по собі викликає деяку розгубленість. А якщо додати до цього твердження про те, що піст – це не дієта, а насамперед духовне зростання, то до першого питання додається ще декілька.

Пісні страви: Капусняк з грибами й томатним соусом

Наприклад: що таке “духовне зростання”? І як “рости”, якщо у Великий піст, як і в будь-які інші дні, потрібно ходити на роботу, займатися дітьми й щоденними побутовими клопотами? Не ставте перед собою чисто зовнішні, обрядові завдання, радять священики. Краще зосередитися на своїх внутрішніх відчуттях. Постарайтеся бути щирими з собою і людьми. Це і буде ваш перший крок назустріч Богу.

Що можна їсти


Перший тиждень Великого посту дуже суворий з точки зору харчування. Під забороною м'ясні, молочні, яєчні та рибні страви. Не можна їсти здобний (білий) хліб, цукерки, булочки, майонез.
Монастирські статути наказують у перший тиждень Великого посту не вживати навіть рослинну олію (так зване сухоїдіння). У п'ятницю першого тижня Великого посту можна їсти тільки коливо (варену пшеницю, підсолоджену медом або цукром).

У цей період, за Монастирським статутом (уставом) дозволяється тільки рослинна їжа (фрукти, овочі, сухофрукти), соління (капуста квашена, солоні й мариновані огірки), сухарі, сушки, чай, гриби, горіхи, хліб чорний і сірий, киселі, каші на воді.
Природно, під час Великого посту забороняється курити й вживати алкогольні напої. Під суворою забороною і сексуальні відносини.





На правах реклами