Ми у Facebook
05.03.2017, 17:00

Великий піст 2017: календар харчування

Що дозволяється вживати в їжу під час 48-денного приготування до гідної зустрічі свята Христового Воскресіння за православним церковним уставом:
Щоб збільшити календар, натисніть на нього.






Церковний календар на березень 2017

Нагадаємо, для всіх православних віруючих Великий піст 2017 починається 27 лютого й триває до суботи, 15 квітня, і буде передвіщати собою велике і світле свято Великодня, до якого готуються тіла і душі віруючих.

Розклад богослужінь у Рівному в перший тиждень Великого посту

Протягом усього посту глибоко віруюча людина повинна повністю відмовитися від таких продуктів, як м’ясо (яловичина, свинина, птиця), молоко, сир, масло, сметана, яйця, жир.

Понеділок, середа і п’ятниця кожного тижня посту – сироїдіння, тобто в ці дні продукти можна вживати тільки в сирому вигляді без термічної обробки, причому прийом їжі повинен відбуватися один раз на добу.

У вівторок та четвер кожного тижня дозволяється приймати їжу тільки ввечері, також дозволяється готувати їжу, але без додавання олії (рослинного походження).

У вихідні дні (суботу та неділю) віруючим дозволяється трапезувати три рази на добу, причому в їжу можна додавати олію (тільки рослинну і зовсім трохи). Також церквою дозволяється пити вино (в невеликих кількостях).

У Страсну п’ятницю і суботу церковнослужителі рекомендують (по можливості!) утриматися від їжі, при цьому присвятити весь час молитвам на спасіння душі.

Діти, вагітні жінки, хворі, люди похилого віку, подорожуючі, а також ті, хто виконує важку фізичну роботу, можуть не постити. Але для цього необхідно звернутися за благословенням до священика, разом з яким визначити міру послаблення посту (наприклад, вживати молоко).





На правах реклами