Ми у Facebook
12.03.2017, 12:30

Із 1 березня подорожчало світло: як зекономити рівнянам (+ ПОРАДИ)

Ще взимку 2015 року уряд прийняв рішення підвищити тарифи на електрику в п'ять етапів. Нинішнє подорожчання електрики для населення — п'яте. Отже, що нас чекає вже з 1 березня? Скільки коштуватиме за новими цінами випити чай, випрати білизну й подивитися телевізор?
Нагадаємо, як і раніше, електроенергія буде продаватися населенню за кількома тарифами, пише Ukr.Media.  За спожиту електрику до 100 кіловат-годин в місяць доведеться заплатити 90 копійок за кіловат-годину (до 1 березня ми платили 71,4 копійки). При використанні від 100 до 600 кіловат-годин тариф тариф зросте з 1 гривні 29 копійок до 1 гривні 68 копійок за кіловат-годину. А за обсяг, що перевищує 600 кіловат-годин на місяць, доведеться платити вже 1 гривню 68 копійок замість 1 гривні 63,8 копійки.

Рівнегаз радить: як не переплачувати за тепло (+ ІНФОГРАФІКА)

Переважна більшість жителів міст витрачає значно більше “пільгових” 100 кВт/год електроенергії. Тому для розрахунку візьмемо тариф, який становитиме 1,68 грн за кВт/год.

Серед усіх домашніх побутових приладів найбільш "ненажерливими" вважаються електроплита, електрочайник, електрообігрівач, бойлер, пральна машина, праска, кондиціонер і пилосос. Усі ці прилади споживають багато електрики, але працюють далеко не весь день. Тому витрата електроенергії залежатиме від того, як часто ви готуєте їжу, перете білизну, прибираєте чи миєтеся.

Так, обігрівач "їсть" багато електрики, кіловати так і збігають... Але і користуємось ми ним один або два місяці в році. Як показує практика, найбільші споживачі електрики у будь-якій квартирі – це освітлення і холодильник. Адже холодильник працює взимку і влітку 24 години в добу. Так й лампочками ми користуємося щодня.

Поради рівнянам: як економити воду

Зварити борщ – 5 гривень
Випрати – 2-3 гривні
Подивитися фільм – 70 копійок
Пропилососити – 50 копійок
Закип'ятити чайник – 25 копійок



Скільки “з'їсть” електрики...

ЕЛЕКТРОПЛИТА
Якщо у вас електрична плита, то приготування великої каструлі борщу на найбільшій конфорці (потужністю 3 кВт) займає мінімум близько години. Тобто на першу страву ви витратите 3 х 1,68 грн = 5,04 грн. Відповідно, якщо варити борщі раз у тиждень, то тільки на них ви витратите близько 20 грн в місяць.

ЧАЙНИК
Для любителів кілька разів у день випити чай – наступний розрахунок. Щоб закип'ятити 1,5 літра води, ви витратите близько 0,15 кВт/год. Начебто небагато – близько 25 копійок. Але якщо кип'ятити його три рази в день, то вийде близько 0,45 КВт/год на день, або 13,5 кВт/год електроенергії на місяць. Робимо нескладний розрахунок і одержуємо 75 копійок в день, або 22,5 грн в місяць. Чай виходить дорожче борщу.

ПРАЛЬНА МАШИНА
У вихідні багато з нас перуть і прибирають. Середній цикл прання у пральній машині витрачає від 0,8 до 2 кВт/год електроенергії. Усе залежить від того, до якої температури нагрівати воду. Тобто одне прання обійдеться від 1,35 до 3,36 грн. А нам треба випрати світле, темне і кольорове, ще й кожного тижня. А якщо в домі маленькі діти або хворі?..

ПИЛОСОС
Сучасні побутові пилососи споживають від 1,5 до 2 кВт/год електроенергії. Тобто якщо ви встигаєте пройтися пилососом по всіх своїм килимах і доріжках за 20 хвилин, то витратите близько 50 копійок на одне прибирання. Якщо ж він буде працювати півгодини, то ціна зросте до 75-80 копійок.

КОНДИЦІОНЕР
Ще один потужний споживач електрики – кондиціонер. Сучасні моделі під час роботи витрачають від 0,5 до 0,8 кВт/год електрики. Навіть якщо ви будете використовувати його три години в день, то заплатите від 2,5 до 4 грн в день. А якщо він працюватиме 24 години на добу, то і вартість нашого комфорту сягне від 20 до 32 грн в день!

ТЕЛЕВІЗОР
У деяких сім'ях телевізор працює по 12 годин на добу. Люди його не вимикають, думаючи, що сучасні моделі досить економні. Але навіть найсучасніші моделі споживають від 150 до 200 Вт/год. Виходить, що за 12 годин він витратить близько 2 кВт/год, або 3,36 грн, і подивитися двогодинний фільм буде коштувати близько 70 копійок.


Корисна порада
Вимикайте з розетки мобільні телефони, ноутбуки, планшети та іншу техніку після того, коли вони зарядилися. Так ви заощадите багато електроенергії та вбережете від швидкого зношування акумулятори.

Спробуємо ще трохи заощадити
Щоб зменшити споживання електрики, експерти радять замінити вдома всі лампи. Добре, що вже навіть світлодіодні лампи в ціні майже зрівнялися з енергозберігаючими. Сьогодні звичайна лампа розжарювання потужністю 100 Вт коштує близько 10 грн, а її світлодіодний аналог на 10 Вт, який видає стільки ж світла, – близько 55 грн., різниця – 45 грн.

Навіть якщо не брати в розрахунок, що такі лампи працюють у кілька разів довше, ніж звичайні, математика буде така: середньостатистична лампа у квартирі горить близько 3 годин на добу й економить 90х3 = 0,27 кВт/год на добу, або 8,1 кВт/год на місяць. При нинішніх тарифах це 13,6 грн у місяць на одній лампочці. Тобто окупиться вона у вас трохи більше, ніж за три місяці.

До речі, ще один простий спосіб економії – відключення всіх електроприладів, крім холодильника, від розеток, коли вас немає вдома. У середньому один домашній прилад в режимі очікування споживає від 2 до 5 Вт електроенергії. Здавалося б, небагато. А тепер порахуйте, скільки їх у вас постійно підключено до мережі. Телевізор, комп'ютер, мікрохвильова піч з годинником, музичний центр та багато іншого найчастіше залишаються в так званому сплячому режимі. Якщо кожен з них споживає навіть 3 ватта, то в сумі їхня потужність – близько 30 Вт. Якщо припустити, що в середньому 20 годин на добу вони простоюють, то вийде близько 0,6 кВт/год зайвого споживання на добу, або 18 кВт/год на місяць. При нових тарифах це виллється у близько 30 гривень у місяць!

Тим часом в Україні з березня трохи подешевшає електроенергія для промисловості. Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), ухвалила рішення про зміну з 1 березня 2017 року тарифів на електроенергію для промисловості, передає Ukr.Media. Порівняно з лютим 2017 року, в березні для промислових споживачів 19 з 32 енергопостачальних компаній рівень роздрібних тарифів першого класу напруги (35 кВ і вище) в середньому знизиться на 1,1%, для споживачів 23 з 32 ліцензіатів комісії другого класу напруги (менше 35 кВ) в середньому знизиться на 1,4%.


За матеріалами: Сегодня.ua, karpatnews.in.ua, Ukr.Media






На правах реклами