Ми у Facebook
02.03.2017, 12:00

У Рівному шукали методи протидії політичній корупції (+ФОТО)

Експерти висловили свої позиції щодо цього.
1 березня в Рівненському будинку вчених відбувся круглий стіл «Як протидіяти політичній корупції: рецепт змін від КВУ», організований РОГО «Комітет виборців України». Його учасники обговорювали два питання: оренди політичними партіями комунальної власності і законопроекту про використання партіями коштів, отриманих з Держбюджету на фінансування їх статутної діяльності.

Військові нагородили керівника одного із районів Рівненщини

Директор Рівненського КВУ Олексій Горецький розповів про результати всеукраїнського дослідження щодо надання приміщень партіям у 4 містах обласного значення Рівненщини. Так, згідно з наданими на запити відповідями від місцевих рад в Острозі взагалі не надаються в оренду комунальні приміщення для політичних партій, у Дубному та Вараші – це поодинокі випадки, а от у Рівному таких ситуацій більше.



Як виявилося, в кожному місті це питання регулюється по-своєму. Тобто, немає якогось уніфікованого чіткого стандарту надання в оренду комунального майна для політичних партій. І ця ситуація характерна не лише для Рівненщини, а й для всієї України.

В ході дискусії виявилося, що немає на 100% єдиної думки в цьому питанні і серед представників політичних партій і громадських організацій Рівного.
Святослав Клічук, голова ГО Рівненський центр «Соціальне партнерство» висловив думку, що здавати в оренду комунальне майно міста на пільговій основі варто лише тим партіям, представники яких увійшли до складу міської ради поточного скликання. Цю пропозицію підтримали більшість присутніх на заході.

Коли Рівне позбудеться незаконних кіосків?


В результаті дискусії її учасники дійшли до висновку, що для початку варто створити депутатську комісію, яка ґрунтовніше дослідить питання оренди комунального майна в місті. До її складу мають входити представники всіх політичних сил, представлених у нинішньому скликанні Рівненської міської ради. Крім того, діяльність цієї комісії має бути якомога відкритішою і прозорішою, із залученням представників громадськості та ЗМІ. На основі проведеного комісією аналізу далі можна буде сформувати новий порядок оренди комунального майна, зокрема для політичних партій і громадських організацій.
Олексій Горецький також розповів про ініціативи КВУ щодо внесення змін до законодавства, яке регулює державне фінансування політичних партій. Зокрема, зупинився на таких запропонованих організацією змінах: 1) партіям варто заборонити витрачати бюджетні кошти на рекламу (на оплату за розміщення політичної реклами партії на телебаченні, радіо, в мережі Інтернет, на носіях зовнішньої реклами); 2) має бути чітко встановлено перелік видів діяльності, які можуть фінансуватися за ці кошти (робота з виборцями, навчання партійців, виплата заробітних плат тощо); важливо законодавчо закріпити, що 70% коштів мають бути спрямовані в місцеві осередки і 30% - залишатимуться в центрі.

В цілому присутні погодилися із запропонованими КВУ змінами до законодавства. Щодо заборони витрачання коштів на рекламу, то були пропозиції дати можливість партіям вкладати частину виділених державою коштів на свою агітпродукцію (газети, листівки, програми на радіо чи телебаченні). Таким чином вони зможуть ефективніше комунікувати з виборцями і доносити до них свої ідеї. Була також пропозиція заборонити витрачати ці кошти на агітацію на загальнодержавних телеканалах, але дозволити її на місцевому телебаченні. Це б сприяло розвитку саме місцевих незалежних ЗМІ.
В круглому столі взяли участь представники партій «Громадянська позиція», «Батьківщина», «Свобода», «Народний контроль», «Сила людей», «Громадський контроль», «Солідарність», «Рух нових сил», «Самопоиіч», Радикальної партії, а також представники кількох громадських організацій.

Захід відбувся в рамках проекту «Моніторинг прозорості надання державної підтримки політичним партіям», який реалізовується ВГО «Комітет виборців України» у співпраці з Національним демократичним інститутом міжнародних відносин та за фінансової підтримки Уряду Канади.

Про це повідомив Святослав Дубов, інформаційний відділ РОГО КВУ.





На правах реклами