Ми у Facebook
04.03.2017, 11:00

Лікування зубів у медикаментозному сні – тепер і в Рівному

Стоматологія з кожним роком розвивається й відбувається впровадження все нових технологій, які допомагають людям здолати стереотип про те, що похід до стоматолога – це те, чого варто боятися.


Рівненські стоматологи теж йдуть в ногу з часом і готові поділитися новинками, які вже можуть спробувати пацієнти у нашому місті. Мова йде про "седацію" – безболісне лікування зубів у медикаментозному сні. Про особливості цієї процедури та низку її переваг ми дізналися у відомого рівненського стоматолога Михайла МАЙСТРУКА.

– Ми знаємо про те, що нині з’являються все нові методики лікування зубів. Які новинки пропонує для рівнян "Майстер-Стом"?

– Усі новітні технології, звісно, охопити дуже важко. Та й впровадити у нашому маленькому місті їх досить складно. Адже новітні технології, традиційно, дороговартісні й тому небагато пацієнтів зможуть їх оплатити. Особливо в такий складний час. Але ми не зупиняємося на досягнутому, йдемо в ногу з часом і постійно вдосконалюємося.

– Ні для кого не секрет, що більшість людей не люблять відвідувати стоматолога. Процедура не з найприємніших… Що сучасна стоматологія пропонує таким клієнтам?

– Дуже шкода, що люди, принаймні у своїй більшості, звертаються до лікаря тільки коли вже щось заболить, а не приходять на профілактичний огляд. Що ж стосується наших постійних пацієнтів, то я з упевненістю можу сказати, що наші пацієнти приходять до нас постійно просто на огляд без подальшого лікування, так при вчасній профілактиці воно їм і не потрібно. Нелюбов ходити до стоматолога без причини – це проблема нашого покоління, але надіюся, що ми з колегами з цим з часом впораємося і здолаємо такий стереотип. Адже відчуття страху проходить до кінця тільки тоді, коли пацієнт довіряє лікарю.



– Але якщо у людини був негативний досвід, чи ситуація справді складна, або ж дитина має страх перед лікуванням зубів, що тоді приходить на допомогу?

– В такому випадку лікарям і пацієнтам на допомогу приходить седація. Так як інакше тут не впоратися. Нещодавно я заборонив лікарям лікувати зубчики, коли дитинка плаче, бо в майбутньому ми все одно змушені будемо якимось чином переборювати в дитини страх перед будь-якими лікарськими маніпуляціями.



– Звідки виникла ідея впровадження такого методу в Рівному?

– Справа в тому, що коли таке лікування пропонували в клініках Києва чи Львова, то це була одна справа. Але коли це почали практикувати наші найближчі сусіди, то спрацювало вже почуття власної гідності, мовляв, невже ми гірші? Тим більше, що набагато легше і дешевше лікуватися на місці, ніж їхати в інший регіон і мати додаткові побічні витрати. До речі, ми перші в регіоні отримали ліцензію на цей вид стоматологічної діяльності. А рівень наших лікарів і клінік повністю дозволяє проводити таке лікування.

– Тож давайте детальніше поговоримо про те, що таке "седація" і в чому її особливості.

– Седація – це лікування ваших зубчиків, коли ви спите. У цьому випадку пацієнт вводиться в стан медикаментозного сну. І людина не відчуває ні страху, ні легких маніпуляцій лікаря. Якщо ж втручання обширні – видалення нерва з зубчика чи ще щось, тоді ще місцево в ділянці маніпуляції застосовується анестезія (звісно, якщо немає протипоказів).

– Чим такий метод відрізняється від наркозу?

– І наркоз, і седація – це медикаментозний сон. Проте, глибина цього сну, кількість і доза введених препаратів значно відрізняються. Під час наркозу пацієнт нічого не відчуває, навіть якщо його тіло розрізають, видаляють якийсь орган тощо. У стані ж седації людина глибоко і міцно спить, але при цьому відчуває сильний біль, реагує на голос, виконує команди відкрити-закрити рота. Якщо пацієнту зробити дуже боляче, він навіть може прокинутись. Натомість, він добре спить при умові незначно болючих маніпуляцій. І взагалі, під час седації сучасними препаратами багато пацієнтів відмічають, що бачать гарні кольорові сни. Вони прокидаються майже одразу після закінчення лікування, мають добрий настрій, через 20-30
хв можуть ходити самостійно без сторонньої допомоги. При цьому пацієнт позбавляється стресу і надалі легко контактує з медиками. Це дуже важливо для дітей.

– Яким чином взагалі пацієнт вводиться у стан седації?

– Таких способів є кілька, і вони залежать від різних факторів: 1) пацієнт – його вік, особливості, стан здоров'я, побажання; 2) лікар – його кваліфікація, уподобання; 3) клініка – технічні можливості. Найчастіше пацієнту ставлять внутрішньовенний катетер і через нього вводять відповідні препарати. При цьому пацієнт засинає через 30-40 секунд після початку введення ліків. Буває, що пацієнтові дають маску і він вдихає газ, який також викликає медикаментозний сон. Проте, седація за допомогою маски й газу незручнв стоматології, бо ротова порожнина – це місце, де працює стоматолог і він повинен мати туди добрий доступ.

– Чи є цей спосіб безпечним? Чи не варто боятися післяісторії: наприклад, якихось неврологічних наслідків або реакцій підсвідомості дитини на роботу лікаря?

– Немає наукових даних, що седація сучасними препаратами має негативні наслідки на здоров'я пацієнтів. У той же час є багато наукових досліджень про віддалену шкоду стресу, коли у повній свідомості пацієнта силою фіксують і лікують примусово. Навіть якщо упустити, що виглядає це жорстоко і неприпустимо з точки зору сучасних підходів до лікування хворих...

– Чи є ймовірність алергічних реакцій? Ускладнень?

– Звичайно. Інша справа, що така ймовірність мінімальна. Але навіть це викликає в людей панічні страхи і породжує багато міфів. Давайте проведемо аналогію. Чи є ймовірність потрапити в ДТП, якщо ви сідаєте в автомобіль? Звичайно. Так само існує ймовірність не долетіти літаком. І люди більше бояться літати, ніж їздити, хоча катастроф у повітрі значно менше, а аварій у транспорті значно більше. Так і тут. Насправді, і алергії, і ускладнення зустрічаються рідко. Але навіть якщо це трапляється, то поряд є кваліфіковані лікарі, які знають, що зробити і як запобігти розвитку важких наслідків.


– Як довго можна перебувати у стані седації?

– Сучасні методики дозволяють лікувати пацієнта у стані седації до 10 годин. Тим самим за один візит до лікаря інколи можна зробити всі маніпуляції. Не беремо до уваги якихось гнійних хронічних запальних процесів, які, на жаль, за один раз рідко вдається пролікувати. У подальшому пацієнт не відчуває страху перед візитом до стоматолога, так як нічого не відчував. Є методики, коли пацієнт зранку приходить в клініку, сідає в крісло, засинає, а вже ввечері просинається з повністю санованою ротовою порожниною, що може включати пломбування, імплантацію тощо. Проте, це завжди вирішується індивідуально і залежить передусім від стану здоров'я пацієнта. Якщо пацієнт має супутні хронічні захворювання, алергічні реакції тощо, то час на седацію мусить бути зменшений.



– Чи можна рекомендувати седативну стоматологію дорослим пацієнтам, адже для дітей – це насправді оптимальний спосіб лікування?

– Звичайно. Якщо пацієнт має страх стоматологічних маніпуляцій, якщо є алергія до місцевих анестетиків. Зрештою, якщо пацієнт не хоче бути "присутнім" під час роботи стоматолога, він може скористатися можливістю у цей час просто поспати.

– Якщо цей метод вважають оптимальним – у США, скажімо, він є нормою, чому так мало відомо про нього? Його застосування є дороговартісним?

– У США лікування зубів під седацією в дітей – це золотий стандарт, і без такої опції дуже важко отримати ліцензію на практику. Але якщо там це практикується давно, то ми до цього лише підходимо. І тут даються взнаки різна ментальність та необґрунтовані страхи наших людей. Справа в тому, що там ставлення до стресу і болю різко негативне. У нас вважали, що нічого страшного, якщо дитину скрутити, потримати трохи, бо це ж ніби для її блага. Там же такі речі не допускаються. У США абсолютна більшість жінок народжують безболісно за допомогою епідуральної анестезії.

У нас же відсоток тих, хто цим скористався, дуже низький. Причина та ж. Досі у нас майже не звертали увагу на страх, переживання людини. Американці ж давно знають, що стрес має значні негативні наслідки на психіку і здоров'я людини. Саметому абсолютна більшість процедур, маніпуляцій, операцій дітям і дорослим повинна проходити безболісно і без стресу.

– Чи можемо говорити про те, що за седативною стоматологією – майбутнє?

– Я б сказав, що седативна стоматологія в недалекому майбутньому просто займе свою нішу і буде практикуватися поряд зі звичайною. Адже, далеко не для всіх лікування зубів викликає стрес і далеко не всім таке лікування рекомендоване. Однак є певний відсоток дорослих і ще більше дітей, які без цього не можуть нормально полікуватися в зубного лікаря. Саме через це навіть згадка про стоматолога викликає у них різко негативні асоціації. Але вони також мають право на комфортне лікування і наше завдання – це право у них не відбирати.





Клініка стоматології "Майстер-Стом" надає весь спектр послуг в стоматології: консультації, поради, огляди, планування лікування пацієнта, цифрова малопроменева лагідна рентгенографія, пломбування зубчиків, реставрації, методики збереження зубчиків з нервами, нарощування зубів та коренів, протезування відсутніх зубів металокерамікою та безметалевими коронками на основі цирконію, імплантація (від простих недорогих імплантів до імплантів преміум класу), системи вирівнювання зубів.

АКЦІЯ! На професійну гігієнічну чистку зубчиків 50% знижки до 8 березня! Акція діє до 31 березня 2017 року!


м. Рівне, вул. Фабрична, 14
(0362) 60-99-66, 60-99-87, моб. (096) 437-11-74, (066) 668-78-06
majsterstom.com.ua


Ліц. АЕ №197236 від 9.09.2013 МОЗ України






На правах реклами