Ми у Facebook
05.03.2017, 09:00

Скільки податку потрібно платити за здачу житла в оренду?

Доходи від здавання в оренду нерухомого майна підлягають декларуванню.
В ДПІ у м.Рівному нагадують, що до 3 травня 2017 року триватиме кампанія декларування доходів громадянами. Декларуванню в певних випадках підлягають також і доходи від здавання в оренду нерухомого майна.

Відповідно до п.1 ст.810 Цивільного кодексу України (далі – ЦКУ) за договором найму (оренди) житла одна сторона – власник житла передає або зобов'язується передати другій стороні житло для проживання у ньому на певний строк за плату. Розмір плати за користування житлом встановлюється у договорі найму житла (п. 1 ст. 820 ЦКУ). Укладання договору найму (оренди) житла на безоплатній основі чинним законодавством України не передбачено.

Відповідно до норм Податкового кодексу України доходи платника податку – фізичної особи від надання майна в лізинг, оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування) оподатковуються податком на доходи фізичних осіб та військовим збором.

Із 1 березня подорожчало світло: як зекономити рівнянам

Якщо платник податку отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, то такий платник податку зобов'язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію про майновий стан і доходи за наслідками звітного податкового року.

Податковим агентом платника податку – орендодавця під час нарахування доходу від надання в оренду об’єктів нерухомості, крім земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю), майнового паю, є орендар.

Якщо орендар є фізичною особою, яка не є суб'єктом господарювання, особою, відповідальною за нарахування та сплату (перерахування) податку до бюджету, є платник податку – орендодавець. Такий орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету протягом 40 календарних днів, після останнього дня такого звітного (податкового) кварталу. Сума отриманого доходу, сума сплаченого протягом звітного податкового року податку та податкового зобов’язання за результатами такого року відображаються у річній податковій декларації про майновий стан і доходи.

Нагадаємо, дохід від надання в оренду нерухомості оподатковується за ставкою 18%. Крім того, такий дохід оподатковується військовим збором за ставкою 1,5%.

До уваги рівнян, збільшенно розмір виплати під час відрядження

Податкову декларацію про майновий стан і доходи слід подати за 2016 рік не пізніше 03 травня 2017 року.

Фізична особа зобов’язана самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену в поданій нею податковій декларації за 2016 рік – не пізніше 31 липня 2017 року.





На правах реклами