Ми у Facebook
10.03.2017, 13:00

Наталія Мазан (Філінська): Домашні тварини теж хочуть бути гарними! (+ФОТО)

У цьому переконуєшся, коли потрапляєш у "Собачий рай". Саме так у Рівному називається салон краси для домашніх тварин.
Про те, що йду у правильному напрямку, стало зрозуміло, коли побачив дорослого і серйозного чоловіка, який вкрай обережно на руках заносив у автівку із затишної будівлі у центрі міста маленьку біляву собачку. З вигляду її охайної шерсті й задоволеної мордочки можна було зробити висновок, що вона щойно побувала у "Собачому раю".

Весела, позитивна та доброзичлива хазяйка "Собачого раю" та партнер проекту “Успішні жінки Рівненщини 2017” Наталія МАЗАН (ФІЛІНСЬКА) – професійний грумер, тобто перукар для тварин, розповіла про свою професію й тонкощі роботи.

– Пані Наталіє, чому ви обрали саме цю професію, адже вона доволі незвична?


– Мабуть, я вирішила цим займатися після одного випадку в моєму житті. У мене був пес, йоркширський тер’єр Джеймсон. Я віднесла його до грумера, і пса так жахливо підстригли, що на нього неможливо було дивитися. У мого собаки була така мила мордочка, але виглядав він після цієї поганої стрижки як катастрофа! Тому я вирішила навчитися стригти собак, щоб робити гарні зачіски своєму домашньому улюбленцю. Українські курси мене не приваблювали, а тому в 2013 році вирушила до Польщі на навчання. Навчаючись, я зрозуміла, що це заняття мені подобається. Залишилася на стажування. Відразу ж після цього мені запропонували місце роботи, але я відмовилася й вирішила повернутися в Україну. Мені завжди хотілося мати власну справу, але не знала ще, яку. А після перебування в Польщі усвідомила – я хочу стригти тварин! Придбала в Польщі стіл для стрижки, ножиці, машинки, сушарку й наприкінці 2013 року почала працювати у себе вдома. Пізніше, десь за два роки, вдалося орендувати цю будівлю. Спочатку вона була сіра та похмура, але ми зробили ремонт, створили затишну атмосферу, щоб домашні тварини тут почували себе справді як в раю.



– Яких тварин ви стрижете?

– Усіх, крім хом’ячків та кроликів. Їх не стрижу, бо шкода на них дивитися, коли фіксуєш. Я принципово не даю снодійного тваринам, як інші грумери. Також не користуюся намордниками, адже це ще більше дратує собак, тільки зафіксовую на столі, аби вони не крутилися. Я намагаюся, щоб тваринам було комфортно стригтися й це не було для них стресом. По собаці відразу видно її емоції. Якщо її били під час стрижки чи поранили, то вона цього процесу боятиметься й далі. Собаки дуже добре запам’ятовують біль. А тому від надто нервових клієнтів доводиться відмовлятися.

– То ви ще й справжній психолог!

– Так, тим паче, що за першою освітою я психолог-педагог, але із тваринами мені працювати приємніше. (Сміється.)



– А правда, що собаки схожі на своїх господарів?

– Правда, є таке. Собака переймає від господаря його риси характеру, його звички. І навіть чотирилапі улюбленці ззовні бувають схожими на господарів. По собаці відразу можна помітити, у якій сім’ї вона живе, яка атмосфера панує у домі. Хоча у псів є, однак, характерна для них риса – вони дуже добре ставляться до людей, вони безумовно люблять своїх господарів, при чому собаки готові любити людину навіть тоді, коли вона її ображає, не турбується про неї. Але й люди дуже прив’язані до своїх собак. Іноді приносить до мене свою маленьку собачку дорослий, серйозний, респектабельний чоловік, а коли повертається забирати зі стрижки, то розчулюється і тішиться, немов дитя. Прив’язаність до свого чотирилапого улюбленця – властива абсолютно усім, незалежно від соціального становища.

– Собаки милуються собою у дзеркалі під час стрижки, як люди?


– Загалом, ні. Стіл грумера асоціюється у собак із медичним столом ветеринара, й вони часто очікують, що зараз з ними будуть робити якісь медичні маніпуляції – щеплення чи колотимуть уколи, адже, як я уже казала, собаки дуже добре запам’ятовують неприємні відчуття. Але, як потім розповідають мої клієнтки, ходять квартирою чи будинком і потайки милуються своїм новим відображенням. Є одна собачка, порода йоркширський тер’єр, так вона після стрижки соромиться на вулицю виходити без маєчки, бо їй здається, що вона голенька. Ховається, доки їй маєчку не покажуть. А потім коли шерсть відростає, то вже сміливо виходить в люди без вбрання. Коти ж – флегматичні та самозакохані.



– Які стрижки найбільш популярні у тварин?

– Такого чіткого поділу, як у людей, немає. По тварині я бачу, як її потрібно підстригти. Я можу зробити косметичну чи гігієнічну стрижку. Також купаю собак, підстригаю кігті, вичісую. Для собак є навіть спеціальні собачі парфуми з різними запахами, а також усілякі прикраси. Крім цього, можу запропонувати собаче вбрання. (Показує вішак з різнокольоровим, наче дитячим, вбранням). Чекаю, коли в Україні з’явиться креативне фарбування тварин. Цікаво цьому навчитися. Але поки це у нашій країні не роблять. У нас професія перукаря для тварин досі не надто розвинена. Не так, як за кордоном. Тому нові прийоми доводиться вчити за допомогою іноземних сайтів. Так само, як і купувати оснащення та парфумерію в інших країнах, адже у нас немає подібних якісних товарів.

– Скажіть, а жінці складніше у нас почати власну справу, ніж чоловікові?


– Ні, я б не сказала. Головне, любити свою роботу, тоді можна досягти успіху. Я цілий день на ногах, мала б втомлюватися, але втоми зовсім не відчуваю. Собаки дарують такий заряд позитиву, оптимізму, що я не відчуваю, як біжить час. Так і все життя пролетить! (Сміється.) Працювати з тваринами дуже цікаво. Вони багато чому нас учать. Собаки вчать нас бути терпимішими, радісніше сприймати дійсність, бути вірними. З моєю професією сумувати не доводиться, адже майже всі мої чотирилапі клієнти – позитивні та веселі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:



У Рівному з'явився справжній «Собачий рай»! [+Фото]


Усі секрети стрижки для собак від рівненського грумера [+Фото]


"Собачий рай" - перший професійний грумерський салон у Рівному





На правах реклами