Ми у Facebook
23.03.2017, 17:05

Юрій Благодир: «Облрада – не політичний орган, а депутат облради – не регіональний політик, а представник громади» [+ІНТЕРВ'Ю]

Цього тижня ми зустрілися з депутатом та головою Постійної комісії з питань бюджету, фінансів та податків Рівненської обласної ради Юрієм Благодирем.
Ми запитали у Юрія Анатолійовича про плани головного представницького органу області на найближчий час, про роботу депутатів у своїх округах і дізналися його думку про головні завдання місцевої влади.


– Юрію Анатолійовичу, розкажіть будь-ласка, які актуальні завдання зараз стоять перед обласною радою.
– На моє глибоке переконання, головне завдання Обласної ради та кожного депутата особисто, як було раніше, так і залишається зараз – демонструвати свою корисність громаді через практичне вирішення конкретних завдань та проблем.

Коли мені задають питання «Що ви робите у статусі депутата?», то завжди відповідаю одне й те саме: використовую всі наявні можливості для вирішення конкретних проблем людей. Як на мене, в цьому і є суть місцевої влади.

– З Вами складно не погодитись, але як щодо програмних завдань політичних партій, які представляють депутати?
– Давайте будемо відверті, треба менше гратися в політику. Обласна рада – це не політичний орган. Депутати обласної ради – це не регіональні політики, а представники громади. І насправді у них тільки одне завдання – намагатися створювати передумови для предметної допомоги вирішення проблем розвитку територій.

– Знову погоджуюсь з Вами, але цікаво яким чином звичайний депутат може дійсно реально вплинути на вирішення конкретних проблем. Чи достатньо у нього повноважень?
– Насправді повноважень більш ніж достатньо. Просто необхідно розуміти стратегію своєї роботи на окрузі.

Кожен депутат має брати безпосередню участь як у вирішенні питань, які пов’язані з бюджетним фінансуванням, так і з залученням небюджетних ресурсів, таких як інвестиційний капітал, який може створювати нові робочі місця.

Крім того, інвестиції – це не тільки нові виробники, а й підтримка і захист діючих платників податків, які крім бізнесу реалізовують соціальні програми.

– Якщо ми відверті, то скажіть чесно, багато Ви бачили депутатів у яких є хоч якась стратегія щодо роботи на окрузі? Зараз навіть маю на увазі не просто обласних депутатів, а й народних.
– Звичайно є різні випадки, але можу сказати за себе: коли балотувався у Гощанському районі, то презентував громаді свій план по виконанню конкретних завдань на 5 років. Ми назвали це «соціальні зобов’язання» і узгодили, що я, як депутат маю це виконати за каденцію.

– Вдало реалізовуєте план?
– У нас є певні успіхи. Думаю, що за 5 років покажемо результат у 95-100%.

– Дуже непогано. Впевнені, що впораєтесь? Вже маєте, що презентувати громаді?
– В тому, що виконаю план на 95-100% переконаний повністю. Ми з громадою не ставили якихось «космічних» цілей. Ми визначили ті позиції над якими потрібно працювати і які можливо змінити на краще. Визначили час, який у нас на це є і поступово працюємо.

Зрозуміло, що час йде і потреби змінюються. По мірі можливостей додаємо до нашого стратегічного плану додаткові пункти. Це не статична система. Проте в нас є певний перелік завдань, які обов’язково маємо закрити.

Щодо реалізації, то в цілому нею задоволений. Дуже добре, що нам вдалося вийти з зони вирішення локальних поточних проблем та перейти до більш-менш глобальних проектів. Це дуже тішить. Перед громадою, до речі, регулярно звітую – публікую звіт у фейсбуці.

– Можете більш конкретно розповісти про реалізовані проекти?
– З задоволеннями! Серед глобальних проектів виділив би добудову дитячого садочка у Гощі та реконструкцію школи у Горбакові.

Так, по проекту добудови та запуску дитячого садочка ми маємо дуже амбітний план – якщо все буде гаразд, то початок роботи закладу намічений вже на 2017 рік. Для цього на сьогодні пролобійовано включення цього об’єкту до Державного фонду регіонального розвитку. Крім того, передбачено співфінансування з місцевих бюджетів. Це означає, що фінансовий ресурс для остаточного завершення садочка і його запуску в роботу повністю сформований.

По школі у Горбакові дуже надіюся, що 1 вересня діти вже підуть у реконструйовану школу. Нам вдалося зробити, напевно, кращу школу в районі та одну з кращих шкіл в області! Для завершення проекту повністю сформований фінансовий ресурс в обсязі 18 мільйонів гривень завдяки обласному бюджету та Державному фонду регіонального розвитку.

Серед глобальних проектів окремо також виділив би великий проект по створенню централізованої каналізації у Горбакові. Для цього також сформований фінансовий ресурс у розмірі 7 мільйонів гривень. Наразі вже зроблена проектна документація, яка проходить експертизу. Ця позиція, до речі, не була передбачена у «соціальних зобов’язаннях», але у нас з’явилися можливості і ми за них вхопилися.

– Бачу, що Ваш основний акцент направлений на Гощу та Горбаків?
– В жодному разі. Я депутат від округу, а не тільки від Гощі або Горбакова. Просто це найбільші населені пункти, відповідно і увага до них особлива. Проте ми реалізовуємо проекти у всьому окрузі. Ось наприклад, наразі вирішується питання з водопостачанням у Жаврові. З обласного бюджету виділені кошти у розмірі майже 1,5 мільйони гривень. Сподіваюсь, в цьому році це питання ми повністю закриємо.

Особливу увагу намагаємось приділяти школам у селах. По можливості встановлюємо комп’ютерні класи та міняємо вікна на енергозберігаючі. Ми це вже зробили Федорівці, Майкові, Русивелі, Бочаниці, Ілліні, Симонові.

– Які пріоритети будуть в цьому році?
– Продовжимо реалізовувати нашу стратегію по мірі можливостей. Проте будемо намагатися в цьому році особливо зосередитись на залученні додаткових ресурсів для вирішення питань дорожньої інфраструктури. Є велика надія на те, що Кабмін завершить процес реструктуризації боргу перед західними партнерами на 4,5 млрд гривень і ці кошти підуть на дороги внутрішнього значення. Ми за цим процесом слідкуємо і тримаємо руку на пульсі. Якщо з’явиться можливість, то обов’язково за неї вхопимось.

Також, одним з головних завдань на цей рік нами з громадою визначено остаточне вирішення питання підвезення дітей до школи. Планується, що найближчим часом у районі буде запущено три шкільні автобуси.

– Насамкінець, сформулюйте будь-ласка одним реченням, як можна оцінити роботу кожного депутата обласної ради.
– Предметна прагматична корисність громаді.

До теми:

Благодир опублікував депутатський звіт за рік

Юрій Благодир: Добудуємо школу в Горбакові — перспективу матимуть кілька сіл

Юрій Благодир: "За півроку з мертвої точки вдалося зрушити чимало проблем Гощанського району"





На правах реклами