Ми у Facebook
30.03.2017, 11:00

Письменниця Світлана Кочерга: “Крим не можна залишати”

“Українська культура в Криму: як було, як є, чого чекати” – саме під такою назвою у рівненській книгарні “Є” відбулась зустріч зі Світланою Кочергою письменницею, дослідницею, екс-директоркою Музею Лесі Українки в Ялті. На зустрічі говорили про минуле, нинішнє та майбутнє українського півострова.
– Я думаю, що ця зустріч, насамперед, для того українця, для якого Крим став історичною травмою. Навіть, якщо ти не відпочивав там, не втішався на пляжі, ти знаєш, що в тебе був такий прекрасний балкон і раптом його забили. Грубо і нагло. Тепер ти не маєш права туди ступити. І чим більше таких людей є, що відчувають такий біль, я вже не кажу про тих людей, які змушені втекти. А ми розбіглися, як миші. Я належу до тих людей. Чим більше буде співчуття і бажання, навіть не треба брати зброю в руки, і не треба писати якісь листи. Ноосфера почує, що наші серця б’ються в унісон з Кримом і це дасть більші шанси, що колись все ж таки Україна поповниться тим відшматованим кусочком. Крим не можна залишати, – сказала пані Світлана.

На зустріч завітало чимало гостей, серед яких колишній кримчанин, переселенець, що нині проживає у Рівному, Євген Новицький, який поділився тим, що думає про сьогодення півострова:

- Мабуть це парадоксально, але зараз у мене відчуття, що все добре. Не тільки зараз добре, а й буде добре. Ми після Радянського Союзу звикли, що життя буде чудовим і безхмарним. Не було такого покоління, яке не знало про ті чи інші війни. Чому ми думали, що у нас її не буде. Через всі війни, всі анексії, складнощі, жахи Господь творить історію. Господь творить людство і українську націю. Політичну націю і ми настільки це бачимо, що розуміємо – людськими силами такого не було б. І все, що зараз відбувається з Кримом це мабуть все так і повинно бути...

Організатор заходу арт - директор мережі книгарень “Є”, Анастасія Левкова зазначила, що зустріч є дещо символічною, бо саме у ці дні у 2014 році анексували Крим.

– Я думаю, що дуже хорошою ідеєю було запросити пані Світлану до нашої книгарні, щоб поговорити про українську культуру в Криму, саме те на чому вона професійно розуміється. – сказала вона.





На правах реклами