Ми у Facebook
04.04.2017, 18:41

Сезонні роботи в квітні: що потрібно знати

Весняні місяці пролітають в одну мить.Непомітно закінчився березень,ось і квітень. І разом з ним у дачника з'являється безліч сезонних робіт, якими потрібно зайнятися негайно, тому що весна чекати не буде, з кожним днем ​​вона все впевненіше вступає в свої права.
У вас тільки що зійшов сніг, на ділянці мокро і «бруд по коліна»? Терміново прибираємо надлишки води, вони можуть бути згубними для грядок з полуницею і суницею, не любить «потопу» і малина. Якщо ділянка у вас розташована на схилі, це значно полегшить роботу. Досить буде прокопати кілька канавок, що йдуть зверху вниз, і зайва вода стече по них. Якщо ж ділянка знаходиться на рівному місці, доведеться рити канавки-траншеї особливим чином, вони повинні йти під нахилом, поступово заглиблюючись, і впадати в кінці в загальну траншею-водозбірник, по можливості, за межами ділянки.

Поради городникам: Які сорти та гібриди обрати, щоб овочі не боялись фітофтори

При досить стійких плюсових температурах вдень ​​знімайте укриття з посадок багаторічників: в такому теплі вони можуть швидко "проклюнутися", а нічні заморозки, які в квітні ще цілком можливі, вб'ють ніжні паростки. А ось "розкутувати" повністю кущі троянд ще зарано, нехай побудуть поки в зимовій "шубі".

Якщо ви не обрізали кущі та дерева на ділянці, на самому початку квітня ще не пізно це зробити. Кущі агрусу і чорної смородини омолоджують, прибираючи старі гілки. Якщо гілки на кінцях почорніли, їх також слід обрізати. У куща агрусу потрібно прибрати внутрішні молоді пагони, залишивши лише ті, що ростуть по краях куща, тоді він не буде занадто густим.



Вишні, аличу та сливи краще підрізати восени, тоді на зрізах не утворюється камедь, як це буває після підрізування навесні. При можливості восени ж краще підрізати яблуні і груші, у яких могли постраждати від морозів кінці гілок, проте є шанс, що частина з них зможе відновитися. Однак гілки на деревах, безнадійно уражені лишайником, або на кущах, постраждалих від шкідників, необхідно прибрати зараз.

Обрізуємо дерева ( + ПРАКТИЧНІ ПОРАДИ)

Обов'язково обприскати чагарники і дерева від шкідників до набрякання бруньок! Для цього можна використовувати сольовий розчин (100 г солі на 10 л води), 3% розчин бордоської рідини (300 г мідного купоросу і 400 г вапна на 10 л води), розчин сечовини (700 г на 10 л води), від лишайників добре підійде розчин залізного купоросу (1 ч. л. без верху на 100 мл води). При обприскуванні не забувайте обробляти не тільки гілки і стовбур, але й грунт навколо нього.

У квітні займаються підготовкою грунту під майбутні грядки. Подумайте, які культури ви збираєтеся вирощувати і де вони будуть розміщені на вашій земельній ділянці. Можна навіть накидати на папері схематичний план посадок, щоб в подальшому не заплутатися.



Мінеральні і органічні добрива вносять в грунт в залежності від характеру самого грунту і особливостей культур, які ви збираєтеся вирощувати на даній конкретній грядці. Врахуйте, що грядки після посіву ранніх рослин (редису, салату та інших) звільняться досить швидко, на їх місце можна буде висадити розсаду інших рослин.

«Хитрий» спосіб боротьби з бур'янами. Землю під майбутні грядки накривають старою плівкою, притиснувши її по краях. Як тільки з'являються сходи бур'янів, плівку знімають, бур'яни висмикують, грунт перекопують і розпушують граблями. У такому вигляді грядки залишають на добу, потім знову накривають плівкою і процедура повторюється. Після цього у верхньому шарі грунту на грядці бур'янів не буде. При посіві насіння перекопувати грядки не потрібно, достатньо розпушити грунт на них і зробити борозни під посів.



Квітень хороший для пересадки рослин. Пора вже потурбуватися про саджанці ягідних кущів і плодових дерев, якщо плануєте омолодити свій сад. Зараз у продажі є багато імпортного посадкового матеріалу, проте краще віддати перевагу місцевим, районованих сортів - вони краще приживаються і менше гинуть. В кінці місяця можна зайнятися і щепленнями, попередньо нарізавши і підготувавши матеріал.

Дача. Сад. Город. Як підготувати картоплю до посадки

Пора вже діставати з зимового сховища і картоплю та готувати її до висадки в грунт. Картоплини опускають в гарячу (45 ° С) воду, дають охолонути, а потім додають кристали марганцівки, щоб розчин набув яскраво-рожевого кольору. У цьому розчині картоплю витримують 15-20 хвилин, потім промивають, добре просушують і розсипають в один шар в світлому прохолодному місці. До кінця місяця картоплю складають в картонні коробки, перекладаючи кожен шар газетами, і переносять в тепло. Таким чином можна отримати здорові, міцні паростки, а урожай картоплі, підготовленого таким чином, дозріє раніше на два тижні.

В кінці квітня висівають в грунт квіти-однорічники, яким не страшні заморозки: космею, волошки, незабудки, мак.







На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ