Ми у Facebook
04.04.2017, 17:28

Відкритий світ для кожного - вихованці школи-інтернат з Рівненщини відвідали Польщу

З грудня місяця Ротаракт клуб Рівне, за особистої підтримки Віктора Пасічника почав готувати масштабний проект “Open World II: Lubelskie Edition”, метою якого було показати сусідню країну для дітей з школи-інтернат у с. Великі Межиричі.
Програма обміну Open World II: Lubelskie edition стала другою спільною програмою Ротаракт клубу Рівне, Віктора Пасічника та Ротарі клубів Польщі.

Вперше, у грудні 2016 року, п'ятнадцять дітей з Товариства польської культури, Міського будинку культури та Автограду відвідали Дольношльонське воєводство. Вдруге було вирішено взяти 10 дітей з школи - інтернат у с. Великі Межиричі, яким Ротаракт Рівне опікується вже понад 5 років. При відборі дітей, критеріями стали поведінка, успіхи в навчанні та можливість зібрати документи на відкриття візи. На жаль, бюрократію в нашій країні ще ніхто не відміняв.

На кошти Сергія Парчука з ТОВ Єврохім ЛТД дітям були виготовлені закордонні паспорти. Кошти на страхові поліси, нотаріальні дозволи та візові збори вдалося зібрати завдяки продажу благодійних футболок та атрибутів, спільно з Паперівка Рівне та Олесем Поврозником. У поїздці дітей супроводжував директор школи та вихователька, представники Ротаракт клубу Рівне. Для безпечного пересування було зафрахтовано автобус. Кошти на транспорт надав Павло В'юн та компанія motobaza.com.ua. На плечі організаторів лягли також витрати за подарунки, проживання, сніданки та вечері. Цю суму вдалося зібрати за рахунок продажу футболок, який триває і досі, Адвокатському Об'єднанню Скорпіон, Євгену Гопанчуку та Андрію Бублику, а також іншим Ротаракт та Ротарі клубам України.

Вхідні оплати оплати в музеї, парки розваг, екскурсії, обіди та сувеніри забезпечили представники Ротарі клубів в містах, які відвідали діти.



Підготовка до проекту відбувалася у кілька етапів: оформлення закордонних паспортів, отримання нотаріальних дозволів на вивіз дітей за кордон, підготовка пакету документів, отримання віз, збір коштів на поїздку. Кожен з цих, здавалося б простих, кроків супроводжувався труднощами, адже кожна дитина виступала з-за шаблону і мала свої особливості при оформленні документів. Особливо гостро організатори це відчули вже при виїзді, коли була загроза лишити чотирьох учасників в Україні за браком певних оригіналів. Проте, почекавши 14 годин та, владнавши справи з документами, державний кордон все-таки вдалося перетнути. У дорозі діти ділилися очікуваннями від поїздки та будували припущення про відмінності у культурі. Культурна програма була попередньо узгоджена з адміністрацією школи - інтернат. Роль посередника у комунікаціях між Ротарі клубами Польщі, дитячим будинком взяли на себе Віктор Пасічник та Тетяна Карцева.

Програма обміну “Open World II: Lubelskie Edition” тривала з 28/03/2017 по 02/04/2017 - під час весняних канікул у школі - інтернат, щоб не відривати дітей від навчального процесу. Організатори ставили собі за мету вселеня віри та надії дітям у ліпше майбутнє, надати можливість самостійно розпоряджатися часом та коштами, сприяти розвитку дітей з обмеженими можливостями за допомогою реабілітації та інтеграції, протидіяти соціальній ізоляції, заохочення дітей до активної участі у громадському житті, ініціювати поглиблення співпраці між країнами.

Всі дні діти мешкали у затишній агросадибі Doboszówka Lasy Janowskie на свіжому повітрі у повній безпеці.

У перший день програми обміну, незважаючи на безсонну ніч, отримали море позитиву та вражень. Дітей гостинно зустріли члени клубу Rotary Club Chełm, котрі запропонували дітям смачний сніданок та запросили на екскурсію містом. В ході екскурсії було розказано про спільні віхи в історії, цікаві факти та легенди міста. Діти відвідали фабрику пошиву взуття та навіть самостійно оформили кілька коробок. Цікавою та незабутньою стала зустріч з Духом Білухом - охоронцем Хелму, який мешкає у крейдяних печерах, найдовших у світі поряд з Маастріхтськими у Голандії та Шампанськими у Франції. Свій перший гастрономічний досвід фаст-фуду, вихованці школи здобули у KFC. Завершення знайомства з Хелмом відбулося в Аквапарку, який справив величезне враження на діток.



Другий день пригодницьких канікул в рамках програми Open World ІІ: Lubelskie edition діти з школи-інтернат Великі Межиричі провели у місті Янув Любельський. Містечко знаходиться у самому центрі зелених легень Любельщизни - Янувських лісах. Цікаво, що у цьому містечку, населенням 17 тис. знаходиться дуже багато зон відпочинку, музеїв та комплексів. Це місто, де зосереджено найбільше європейських інвестицій на душу населення. Діти комфортно розмістилися у агросадибі члена Rotary Club Janów Lubelski. Після ситного сніданку, учасники програми відправилися у найбільший в Польщі Мотузковий парк. Там вони мали змогу пройти дистанції різної складності у товаристві досвідчених інструкторів. Згодом на всіх чекала екскурсія у природну лабораторію - інтерактивний комплекс, який наочно показує будову землі, рідкісні види рослин та тварин. Завершенням пізнавальної програми став перегляд фільму про мешканців морів. А згодом кожен охочий міг сфотографуватися зі пітоном. Неочікуваною стала зустріч дітей з мером міста, котрий особисто приїхав познайомитися з гостями. По обіді дітей запросили до лісового комплексу, де вони ознайомилися з типовими представниками флори та фауни, обов'язками лісників та роллю лісів у збереженні екосистеми Землі. Наступною зупинкою став єдиний в Польщі музей фото, де зібрані рідкісні знімки та фотоальбоми, починаючи від XVIII століття, та зберігається більше 800 фотоапаратів у робочому стані. Власник музею, Ротарієць Anatol Florczak особисто провів захопливу екскурсію, а його дружина почастувала діток смачнючою домашньою випічкою. Діти отримали ексклюзивну спільну фотографію з рук майстра. Після цього на них чекав ще один сюрприз: відвідування басейнів Янува Любельського. Після оздоровлення та водних розваг, діти повернулися у свою тимчасову домівку. На спільну вечерю у форматі барбекю до дітей завітали Ротарійці з клубу Янув Любельський. Діти скуштували традиційну польську страву бігос та мали можливість посмажити ковбаски. Підводячи підсумок другого дня, зауважимо, що діти та дорослі отримали багато корисних життєвих уроків та натхнення на самовдосконалення та старанність.



Третій день програми обміну Україна-Польща Open World II: Lubelskie edition познайомив дітей з школи - інтернат у с. Великі Межиричі зі славним містом Замость, котре служить архітектурним зразком у будівництві та являється пам'яткою ЮНЕСКО. Учасників програми гостинно зустріли члени Rotary Club Zamość. Спочатку діти відвідали найбільший у Любельському воєводстві зоологічний парк. Там вони зустріли рідкісні види тварин та птахів, плазунів та рослини. Цікавим видався факт, що кожен охочий може опікуватися якоюсь твариною: купувати корм, покривати витрати на догляд. Зі слів дітей, найбільше до душі їм припали жирафи, лев та павичі. Після зоопарку, всіх запросили до музею Арсенал. Спочатку діти у супроводі аудіо гіда переглянули розповідь про воєнну історію фортеці, особливості її будівництва та історичні події, пов'язані з нею. Згодом екскурсовод провела цікаву екскурсію в самому Арсеналі, присвячену видам та призначенню зброї, що використовувалася Замостьським гарнізоном. У третьому павільйоні учасники програми ознайомилася з технікою та амуніцією часів Другої світової війни. Екскурсія особливо справила враження на хлопців, котрі в другій частині обходилися без перекладача. Музейний комплекс у Замості добре пристосований до відвідування туристами та місцевими, наповнений мультимедійними експозиціями та інтерактивними експонатами. Після відвідування музею дітей пригостили смачною яблучною шарлоткою у самому центрі міста. Набравшись сил, пан Кшиштоф з РК Замость провів екскурсію катедрою та старим містом. Святковий банкет з традиційними польськими стравами та ласощами чекав на дітей у місті збору ротарійців Corner Pub. Діти отримали сувеніри на згадку та солодкі подарунки від Ротарі клубу Замость. Після пізнавальної прогулянки, діти повернулися на місце проживання. Там їх чекало ознайомлення з навколишньою природою. В агросадибі Dobosyowka, де мешкають діти є міні-зоопарк, де проживають різні тварини. На третій день діти відчутно асимілювалися, почали почувати себе вільніше. Значно поліпшилися їх навики розуміння польської, використання правил етикету.





Четвертий день програми обміну "Open World II: Lubelskie edition" діти з школи-інтернат у с. Великі Межиричі провели у центрі Любельщизни - місті Люблін. Завдяки приятелю клубу Grzegorz Sadaj кожна дитина отримала приємний сюрприз у вигляді 30 злотих. Діти мали можливість розпорядитися грішми самотужки в одному з найбільших супермаркетів. Більшість купували сувеніри та подарунки для своїх друзів та рідних, дехто - практичні речі для себе.



Такий жест дав змогу вихованцям школи спланувати бюджет покупок та контролювати кошти. Rotary Klub Lublin у складі Dariusz Błaszczak, Wojciech Brakowiecki, Dorian Flis організував дітям змістовну екскурсію по концентраційному таборі Майданек. Попри далеко не розважальну програму, екскурсія дуже сподобалася і надовго закарбувалася в розумі. Учасники програми та організатори зійшлися на тому, що такі місця потрібно зберігати та відвідувати, в пам'ять про події, які мали місце та задля попередження таких випадків у майбутньому. Ротарійці Любліна запросили дітей на обід у McDonalds, що припало їм до душі. До слова, Ротарі клуб Люблін - один з найстаріших в Польщі і має 26 років історії. Згодом президент-елект Wojciech Brakowiecki провів екскурсію старим містом Любліна. Діти побачили ратушу, Краківські та Гродські ворота, пройшлися найвужчою вулицею міста та побачили визначні пам'ятки. Після цікавої та пізнавальної прогулянки Ротарійці підготували сувеніри та подарунки для дітей на згадку про відвідини міста.



Останньою зупинкою стали відвідини Будинку дитини ім. Яна Колчака (Dom Dziecka im. J. Korczaka). Діти та вихователі змогли обмінятися досвідом та поділитися секретами успішного виховання. Що цікаво, - в закладі проживає 28 дітей від 5 до 25 років, яких обслуговують 20 осіб персоналу. Всі вони ходять у різні навчальні заклади, проте живуть у Будинку дитини. Вихованці польського закладу самі готують собі їжу, прибирають у кімнатах та коридорі, перуть речі. Там панує індивідуальний підхід до покупки речей, оформлення кімнат та особистих речей. Дітей змалку намагаються асимілювати у реалії життя та надати необхідні знання та навики. Діти підготувалися до прийняття гостей: спекли торт, приготували печиво та напої. Директор будинку Karol Czachajda та вихователька Joannа Matosz зібрали два ящики з подарунками для школи-інтернат у с. Великі Межиричі. На завершення, діти зіграли товариський футбольний матч, що завершився нічиєю. Всю дорогу назад діти та дорослі співали пісень про добро, мир та любов.



Останній п'ятий день пригод Open World II: Lubelskie edition діти з школи-інтернат у с. Великі Межиричі провели доволі інтенсивно. Після смачного сніданку вирішили подарувати сувенір на згадку господарям, котрі гостинно приймали їх всі дні: на прапорі діти записали свої мрії та побажання. Попрощавшись з мальовничою природою Янувських лісів, вирушили до перлини Швєнтокшиськєго воєводства - Сандомиру. Місто має дуже цікаву історію та багату архітектуру, понад 150 пам'яток внесено до спадщини ЮНЕСКО. Вдалося оглянути замок, стару ратушу, ворота та надвіслянські пейзажі. Кожен купив собі подарунок на згадку. На недільній ярмарці діти ласували італійським морозивом. На обід учасників програми запросив Dariusz Winiarski, член Rotary Klub Nisko, що має там свій ресторанчик - Zajazd Gospoda. Після обіду, діти отримали подарунки на пам'ять та вирушили додому, щоб порадувати своїх рідних і близьких подарунками та неймовірними історіями. Кордон назад пройшли швидко і без перешкод повернулися в школу - інтернат.



Дана програма обміну довела, що всі абсолютно діти, не дивлячись на соціальний статус, можуть подорожувати і попасти у справжню казку, а ще - організатори переконалися, що бажання творити добро та інвестувати у розвиток молодого покоління не має ані кордонів, ані лімітів. Для створення комфортних умов перебування для десяти дітей, спільно працювали більше тридцяти осіб на різних етапах реалізації програми.

Добрі справи зігрівають похмурою осінню - Ротаракт клуб Рівне відвідав інтернат (+ФОТО)

У ході програми знайшлося багато інших охочих клубів в Польщі, які мають бажання прийняти українських дітей і познайомити їх з історією та культурою. Тому в планах є реалізація і наступних програм обміну. Також організатори чекають на дітей з Польщі, щоб показати їм Україну.

Почни осінь з добра - Ротаракт клуб Рівне відвідав інтернат

Організатори програми Open World II: Lubelskie edition висловлюють щиру подяку усім, хто долучився до її реалізації морально, фінансово, ресурсами, порадами, хто зробив свій вклад у здійснення дитячих мрій.







На правах реклами