Ми у Facebook
11.04.2017, 18:30

Як іудеї святкують Пасху

Щороку іудеї по всьому світу відзначають єврейську Пасху – свято Песах. У 2017 він святкується з 11 квітня та упродовж семи днів опісля. Про звичаї і традиції єврейської Пасхи читайте далі.
Свято Песах – дуже древнє і найбільш значуще у єврейській культурі.Іудеї шанують не воскресіння Ісуса, а відхід євреїв з Єгипту.

Традиційно Песах святкують упродовж 7-8 днів. В Ізраїлі жителі празникують протягом тижня, а за межами країни – на один день довше.

11 квітня у Рівному: календар подій, дні народження, ювілейні дати

У цей час за столом збираються уся родина, трапезують, говорять про історію свого народу і згадують найвизначніші події. Важливо, щоб це свято відмітив кожен єврей, незалежно від фінансових можливостей і становища в суспільстві. Песах об’єднує увесь народ.



Історія свята пов’язана з біблейськими подіями. За переказами, перш ніж наслати на єгиптян останню з десяти кар, Бог велів іудеям заколоти та засмажити ягнят, а їхньою кров’ю помітити вхідні двері. Вночі Господь обійшов будинки єгиптян і минув лише ті, на яких були зроблені відмітки. На ранок у сім’ях, чиї двері не були помічені, померли усі первістки. Цього ж дня Мойсей звільнив єврейський народ, вивівши його за межі Єгипту.

ФОТО - Як у Рівному відновлюють старе єврейське кладовище

Ці події відображаються і у назві свята, адже «песах» у перекладі з івриту означає «пройти повз».

Що стосується традицій святкування єврейської Пасхи, то їх існує декілька. Основна особливість – це заборона на пиво, дріжджовий хліб, макарони й усі продукти, які пройшли процес бродіння. Вони також мають особливу назву – хамець.Єдиний хліб, дозволений в Песах, - це маца, яку виготовляють з ретельним дотриманням усіх приписів єврейського закону. У перші два великодніх вечора споживати мацу обов'язково.
Також рекомендують придбати окремий пасхальний посуд.

Великодній Седер - найбільш урочистий і значний серед усіх єврейських обрядів. Його проводять в перший і в другий вечір свята (10 і 11 квітня в 2017 р), в Ізраїлі - тільки в перший. Давньоєврейське слово "седер" означає "порядок". Седер - це особливо встановлений порядок дій, читання молитов, їжі і пиття за святковим столом.

Особливим атрибутом седера також є миски з солоною водою. Таким символічним чином євреї шанують пам’ять жінок, які пролили сльози, дізнавшись про наказ фараона убити усіх первістків. Під час трапези кожен дорослий єврей повинен випити чотири чаші вина, які означають обіцянки Бога для єврейського народу.

На небі з`явилися «жидівські кучки». Що це означає?

На восьмий день свята під час ранкової молитви вимовляють поминальну молитву Ізкор. За звичаєм під час виголошення молитви Ізкор ті, у кого живі обоє батьків, повинні вийти із залу синагоги. Той, у кого хтось із батьків помер менше року тому, залишається в синагозі, але не вимовляє Ізкор за цього рідного.



До Песаху євреї починають готуватися за декілька тижнів. В усіх будинках проводиться генеральне прибирання.



Перший та останній дні єврейської Пасхи є вихідними, оскільки Песах в Ізраїлі відзначається на державному рівні. У період святкування усі іудеї читають молитви та співають псалми. Під час вечірніх трапез, які називаються седер, за стіл прийнято звати тих, хто потребує (нужденних) і тих, хто не може провести Песах з рідними.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ