Ми у Facebook
14.04.2017, 18:30

Розсада помідорів - проблеми вирощування та догляду

З розсадою помідорів найменше проблем, проте іноді стебло починає витягуватись, а на листках з’являються незрозумілого походження плями або кінчики підсихають. Як уникнути цих проблем, або вирішити вже наявні розкажемо далі.
Що робити якщо розсада помідорів витягнулася

Основна причина такої проблеми — це недостатнє освітлення рослин. Найчастіше розсада помідорів вирощується на невеликих підвіконнях, в ящиках маленького розміру.



Хочеться виростити розсаду по максимуму, тому в одній ємності зростає велика кількість рослин, які заважають один одному. Розсада томатів повинна рости вільно, щоб у кожного саджанця був вільний доступ до світла. При необхідності потрібно використовувати додаткове підсвічування в темний час доби.

Дача. Сад. Город. Вирощуємо перець Чилі на підвіконні

Іншою причиною може бути неправильний температурний режим. При підвищеній температурі повітря, стебло у рослин потоншується, а листя втрачають силу. Середня денна температура в приміщенні повинна бути в межах 25-28 градусів, а при підвищеній хмарності — не більше 20 градусів. «Тропічний клімат» в приміщенні тільки зашкодить розсаді томатів.

Дача. Сад. Город. Вирощуємо редиску в теплиці

Дуже важливо дотримуватися правила поливу розсади. Поливати рослину потрібно тільки після повного висихання ґрунту. Зайва волога в ґрунті теж може стати причиною витягування розсади. З підгодівлею також потрібно бути обережними. Вони вносяться в ґрунт тільки коли є на це вагомі причини — сповільнився ріст рослини, змінився колір листя. Зайві добрива приведуть до негативного результату.

Що робити, коли розсада помідор жовтіє і сохне

Тут варто знову нагадати про правильне освітлення і помірний полив. Знайдіть для розсади томату добре освітлювальне місце в кімнаті, або іноді виносьте її на засклений балкон. З поливом теж не переборщіть — томати не люблять зайву вологість. Ґрунт повинен висихати повністю. Тільки після цього розсада помідорів може бути полита.



При своєчасному правильному поливі і хорошому освітленні проблеми з листям на розсаді можуть бути тільки через брак поживних речовин. Потрібно визначити, чого саме не вистачає для рослини і підібрати відповідний тип підгодівлі.

Ця поширена проблема може мати безліч різних причин.

Однією з найбільш частих причин є сухе повітря в приміщенні. Якщо це дійсно так, то сухі кінчики листя будуть не тільки у розсаді, а відразу на всіх рослинах. Підняти рівень вологості повітря можна за допомогою будь-яких ємностей з водою, які ставлять поруч з рослинами.

Іншою причиною може бути «пересолений» ґрунт. Його видно за характерними плям білого або жовтого кольору на поверхневому шарі ґрунту. Такий ґрунт не тільки не дає розсаді необхідне живлення, але ще і забирає деякі поживні речовини. Через це страждає вся рослина, але в першу чергу листя.
Врятувати розсаду можна. Для цього необхідно позбутися від верхнього шару ґрунту і замінити його на новий. У найближчі п’ятнадцять днів не варто застосовувати ніякі добрива. Для поливу бажано використовувати тільки очищену або талу воду.

Дача. Сад. Город. У рівненських господинь уже підростає розсада

І ще однією, можливою, причиною такої проблеми може бути недостача калію. Зазвичай він зустрічається на кислих ґрунтах. В якості добрива підійде настій на основі деревної золи або на банановій шкірці.

- Зольний настій готується з окропу (один літр) і деревної золи (приблизно одна жменя). Золу заливають окропом і настоюють поки не охолоне до кімнатної температури. Для поливу беруть п’ять літрів води і додають в неї один літр настою.

- Інший настій готується з трьох літрів води і двох столових ложок бананового порошку (висушену шкірку бананів подрібнюють в порошок). Після настоювання протягом доби підгодівля готова до застосування.

Читайте також: Дача. Сад. Город. Як виростити огірки на балконі






На правах реклами