Ми у Facebook
20.04.2017, 21:15

Як краще садити картоплю?

Способів саджання цієї культури багато - рядами, на гребенях, у лунках, широко чи щільніше і т.п. Щоб обрати правильний, потрібно враховувати різні фактори, що супроводжуть ріст картоплі, про які розповімо далі.
Якщо саджати густо, рослини будуть боротися одна з одною за живлення та сонячне світло. Якщо ж посадити рідко, то в вільному просторі з'являться бур'яни, і почнеться міжвидова боротьба, що скорочує врожай. Що ж вдіяти?

Дача. Сад. Город. Що і коли сіяти: народні прикмети

Під кущ картоплі потрібен кружок землі діаметром 45-50 см. Згідно з розумною агротехнікою, для цієї культури найбільше підходить трикутна схема посадки й посіву.

Посадка картоплі в лунку
Посадка картоплі в лунку


У якості робочого інструмента використовують шнур з вузликами, під якими роблять посів або посадку. Пройшли один ряд, а другий проходьте зі зрушенням шнура, щоб у підсумку виходив рівносторонній трикутник.

Як приготувати картопляні пиріжки нашвидкуруч: рецепт від рівнянки

Треба враховувати, що коренева система картоплі – поверхнева. Коріння росте більше вшир, чим вглиб. У підгорнутої картоплі коріння в пухкому ґрунті захоплює навколо себе максимальний простір міжрядь. І під бахромою коренів формуються бульби. Причому бульби в такому випадку завжди рівні, округлі.

Дача. Сад. Город. Як підготувати картоплю до посадки

Однак, зовсім інше життя у картоплі в щільному важкому ґрунті! Рослина змушена розвиватися корінням вниз, де ґрунт «пом’якше». А через це зменшується сфера її живлення. У твердому ґрунті, та ще при відсутності підгортання, бульби формуються корявими, з усілякими вм'ятинами й наростами. Великих екземплярів мало, зате дрібних – хоч відбавляй! А ми нарікаємо на сорт, мовляв поганий збули на ринку.

Важливо розуміти, коли краще саджати картоплю в гребені, а коли, навпаки, у борозенках або лунках.

Якщо ґрунт у вас важкий, тоді обов'язково треба застосовувати підгортання. А в зонах, де часто йдуть дощі, використовувати посадку в гребені, тому що гребені краще прогріваються й до того ж оберігають картоплю від вимокання, вимивання при затяжних дощах.

Посадка картоплі в гребінь
Посадка картоплі в гребінь


Рання капуста: урожайні сорти та особливості вирощування

Лунки й борозни є переважаючими в регіонах де переважає дощова, зливна погода. А також для полегшення підгортання, коли земля міжрядь, що піднімаються, насипається до стебел.






На правах реклами