Ми у Facebook
25.04.2017, 19:35

Рівняни, остерігайтесь кліщів

Тільки зійшов сніг як пробудилися кліщі. Вони почали господарювати в парках, куди ми приходимо з маленькими дітьми, на багатьох дачах та біля домівок. Найбільша небезпека зустрітися з ними чекає тих, хто любить виїжджати за місто на пікніки і шашлики.
Після періоду зимової сплячки кліщі здатні проявляти активність при підвищенні температури повітря до 3-5 градусів тепла, в цей час вони особливо голодні й агресивні.

Поради від рівненських рятувальників: як вберегтися від кліщів

Всупереч поширеній помилці, вони не здатні «стрибати» на потенційну жертву: кліщ займає вичікувальну позицію на кінчику гілки або травинці, де і сидить, витягнувши вперед передні кінцівки. Очей у кліщів немає, зате чудово розвинений нюх і майбутню жертву вони знаходять за запахом. Як тільки в межах досяжності кліща виявляється можливий господар, кліщ тут же чіпляється за його шерсть або одяг і починає шукати місце, де можна присмоктатися. Вибирають кліщі для цього ділянки тіла з більш тонкою шкірою, у людей ними часто стають область обличчя, голови і шиї, проте люблять кліщі також ліктьові згини, місця під колінами і пахову область. При цьому кліщ здатний легко піднятися, наприклад, з взуття людини вгору по його одязі, що і породило міф про їх «стрибучість». У слині кліщів містяться особливі речовини, які не тільки знеболюють місце укусу, а й перешкоджають згортанню крові, тому відразу виявити кліща, що присмоктався складно.



У домашніх тварин (собак і кішок) кліщі можуть викликати небезпечне захворювання, піроплазмоз, збудника якого вони передають разом зі своєю слиною. У людей кліщі можуть виступати переносниками кліщового енцефаліту, туляремії, кліщового висипного тифу, геморагічної лихоманки а також хвороби Лайма (бореліоз). Збудники даних захворювань зберігаються в слині кліщів роками, також кліщі можуть передавати їх своєму потомству. Зовні заражений кліщ нічим не відрізняється, визначити це без мікроскопічних досліджень неможливо.

На Рівненщині чимало людей захворіло через укуси кліщів

Бореліоз (або хвороба Лайма) вперше був описаний в 1975 році в США. У містечку Лайм, штат Коннектикут, були зареєстровані випадки цього захворювання, як наслідок укусів кліщів. В даний час це найпоширеніша хвороба, що переноситься кліщами в Північній півкулі. Збудник захворювання - спірохети з роду Borrelia. Якщо самка кліща - заражена, то інфекція передасться і її потомству. За раз вона може відкласти декілька тисяч яєць. Минулого року в Тернополі зареєстрували десять випадків захворюваня на хворобу Лайма.

Вчені дослідили, чому не варто застеляти постіль щоранку

Інкубаційний період бореліозу - 1-2 тижні. Первинних ознак бореліозу досить багато, деякі з них мають неспецифічний характер: підвищення температури, гарячковий стан, болі в м'язах і суглобах, скутість м'язів шиї, можливий коньюктивіт. Характерна ознака бореліозу - навколо місця укусу виникає кільцеподібні почервоніння шкіри з припухлістю, місцевим підвищенням температури і свербінням.



Це перша стадія хвороби, вона триває до місяця. Надалі борелії з потоком крові розносяться по всьому організму людини, вражаючи різні органи і системи, в першу чергу нервову і серцево-судинну. Це друга стадія захворювання, для неї характерні ураження лицьового і інших периферичних нервів, головний біль, запаморочення, порушення слуху, сну, пам'яті. Можливі також світлобоязнь, сльозотеча. З боку серця з'являються аритмії, тахікардія, задишка. Триває друга стадія хвороби Лайма до 2-х років і, за відсутності належного лікування, поступово переходить в третю, хронічну стадію, яка виражається в незворотному ураженні суглобів, шкіри і центральної нервової системи.

Як рятуватися від кліщів?

Як видно з вищевикладеного, укуси кліщів далеко не нешкідливі, їх слід по можливості уникати. Для цього перед поїздкою «на природу» бажано користуватися спеціальними репелентами, вибирати одяг з щільно прилеглими манжетами, частіше оглядати один одного і не залазити без крайньої необхідності в важкодоступні зарості. Тварин потрібно періодично обробляти краплями або аерозолями від кліщів, використовувати спеціальні ошийники.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ