Ми у Facebook
26.04.2017, 18:34

Децентралізація по-рівненськи: чи об'єднається обласний центр з сусідніми селами

Процес децентралізації на Рівненщині триває. В той час, коли в різних куточках області вже пройшли навіть вибори в ОТГ, Рівне так і не змогло визначитися з стратегією об'єднання.
Ситуація складається так, що прилеглі до обласного центру не поспішають включатися в процес об'єднання з містом Рівне. Сам же обласний центр не може, як самостійна одиниця, претендувати на звання ОТГ.

Серед причин того, чому Рівне не зможе самостійно залучати інвесторів до міста - відсутність вільних земельних ділянок. Це зауважив і директор Центру розвитку місцевого самоврядування у Рівненській області Руслан СИВИЙ: "У Рівному просто немає 10-30 га вільних земель, які можна було б пропонувати інвесторам. Тому найкращий варіант - об’єднуватися із сільськими радами, які також від цього будуть мати тільки зиск".

Як адміністративна реформа вплине на Рівненську область (КАРТА)

Заступник міського голови Віталій ГЕРМАН, який вивчає досвід децентралізації у Латвії, стверджує, що успіх цієї реформи у великій мірі залежить від правосвідомості жителів громади та місцевого лідерства.

Децентралізація влади: як перебудують країну - від облрад до дитсадків

- Дуже важливо, що б лідери територіальних громад розуміли, що громада їх наймає на роботу і наділяє не лише повноваженнями, а й відповідальністю. Успіх і реалізація будь-якого проекту, в тому числі і об'єднання територіальних громад залежить від команди професіоналів, яка зможе ефективно працювати на результат і реалізовувати соціальні та інфраструктурні проекти, - говорить Віталій ГЕРМАН.

Нині питання про те, чи Рівне об'єднається з сусідніми селами і якою вже згодом виглядатиме карта Рівненщини - залишається відкритим. До слова, в області вже створено 18 об’єднаних територіальних громад.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ