Ми у Facebook
03.05.2017, 09:50

На Рівненщині стартував збір підписів «Не дамо вкрасти українську землю»

На Рівненщині стартував Всеукраїнський збір підписів проти продажу земель сільськогосподарського призначення, ініційований Аграрною партією України.
Представники запевняють: уряд готує крадіжку землі за найнижчими цінами. Влада планує дати старт продажу землі в умовах, коли Україна абсолютно не готова до нього – ні з організаційної точки зору, ні з правової, ні з економічної. Саме це стало головною темою прес-конференції, яку провели представники Рівненської обласної партійної організації Аграрної партії для громадськості та представників засобів масової інформації.

- Сьогодні над Україною нависла особлива небезпека. Йдеться про спроби поспішного запровадження ринку земель сільськогосподарського призначення в умовах, коли Україна не готова до нього ні в організаційному, ні в правовому, ні в економічному сенсі, — такими словами почав пояснювати ситуацію, що склалася керівник Апарату Рівненської обласної партійної організації Аграрної партії України Юрій Подорожній. — На розгляді Конституційного Суду України перебуває подання народних депутатів щодо визнання неконституційним мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення. Також у нещодавно підписаному з МВФ Меморандумі йдеться про необхідність ухвалити закон про обіг земель уже в травні й почати їх продаж з 2018 року. Ці процеси підготовки поспішного продажу земель розпочато на фоні незавершеної земельної реформи, недосконалого законодавства та численних неврегульованих питань, пов’язаних із земельними відносинами в нашій державі. Є низка проблем, які роблять відкриття ринку земель в теперішніх умовах вкрай небезпечним і несуть загрозу дестабілізації в країні.



Країна ризикує втратити величезний капітал через недопрацьоване законодавство, бо після скасування мораторію та відкриття земельного ринку 10 мільйонів гектарів земель державного запасу можуть за безцінь розкупити декілька десятків заможних кланів. Думку народу при цьому, традиційно, нардепи спитати забули. Натомість Аграрна партія України запрошує усіх небайдужих громадян прийти і висловити свою позицію — варто запроваджувати ринок земель і продавати наше природне багатство чи ні? Адже його власниками, на тверде переконання Аграрної партії, мають бути саме українські громадяни, які обробляють землю, а не великі агрохолдинги і не олігархи.

- Всеукраїнський збір підписів «Не дамо вкрасти землю!» – це акція, що має об’єднати всіх українців – і селян, і городян, і виробників, і споживачів, бо йдеться про поспішний продаж національного багатства України. Кожен підпис – це матеріалізована думка народу, яка буде принесена під стіни парламенту, щоб зупинити нардепів, від яких тепер залежить доля української землі, - наголосив голова Здолбунівської районної партійної організації Аграрної партії України Олександр Андріюк.

Як зауважив голова Рівненського міського осередку Аграрної партії Віталій Фурманець, перші результати збору підписів уже свідчать, що понад 90% опитаних проти продажу земель. Аграрна партія також провела п’ять земельних форумів у Львові, Харкові, Кіровограді та Києві і спільно з фахівцями-агротехніками, фермерами, екологами та землевласниками виробили 16 чітких кроків по впровадженню земельної реформи в Україні.



- Ми вимагаємо проведення прозорої та цивілізованої земельної реформи. Її головною метою має стати створення моделі поводження із землею, яка зробить українців заможними, забезпечить розумне, екологічне та ощадне використання земельних ресурсів, — додав Віталій Фурманець.

Проект реформи від Аграрної партії передбачає відкритий реєстр прав власності на землю, проведення інвентаризації земель за формами власності та суб'єктами господарювання, створення земельного банку, основним завданням якого є збереження кількості та якості земель, контроль за їхнім обігом. Упорядковує і визначає статус земель для суспільних потреб, гарантує задоволення потреб громади у земельних ділянках (у першу чергу для сінокосіння і випасання худоби, городництва та індивідуального житлового будівництва). Йдеться також про усебічний захист прав селян-орендодавців, перегляд показників нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення, розробку загальнодержавної і регіональних програм підтримки фермерських господарств, малих і середніх підприємств та кооперативів, переважне право орендаря (фермера) на продовження договору оренди земель державної і комунальної власності без його участі у земельних торгах, а ще - про охорону, консервацію і рекультивацію земель, збереження й відтворення родючості грунтів, заборону вести господарську діяльність у заповідних зонах та прибережних захисних смугах. Розпоряджатися ж землями за межами населених пунктів мають не Держгеокадастр та його регіональні структури, а місцеві територіальні громади.

Збір підписів в рамках акції «Не дамо вкрасти українську землю» завершиться на майдані Незалежності у Рівному. Саме цього дня до Рівного завітає Голова Аграрної партії Віталій Скоцик. Під час акції в області планують зібрати 150 тисяч підписів. Затим, ці матеріалізовані думки народу, будуть принесені під стіни парламенту, щоб зупинити нардепів, від яких зараз залежить доля української землі.Рівненські аграрії запевняють, люди схвально віднеслися до такої ініціативи, тож переконані спільними зусиллями вдасться дійти до поставленої цілі. Адже Доля землі – це доля кожного українця.






На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ