Ми у Facebook
06.05.2017, 09:30

На весняного Юрія сіють огірки та передбачають літо

В українському народному календарі існують два свята Юрія – зимовий 9 грудня і весняний 6 травня. «Весняний Юрій» в Україні в особливій пошані.
Святий мученик Юрій, або ж Георгій, вважається покровителем худоби і тварин, хліборобства і скотарства у всіх християнських народів. Вважається, що на Юрія «весна сходить на землю», а сам святий цього дня «відмикає землю».

Колись наші предки у цей день до схід сонця збирали росу і хворі та незрячі промивали нею очі, дівчата вмивалися «на красу», старші люди мочили голову – «щоб не боліла», господині кропили цією росою домашню птицю – «щоб плодилися курчата».

Проте основний захід у день «весняного Юрія» – це перший в році вигін худоби на відкрите пасовисько, «на росу». Женуть худобу цього дня свяченою вербою. У деяких місцевостях існує звичай обливати водою пастуха, щоб викликати дощ.

За старих часів, і в наші дні також, у цей день відбувалися традиційні обходи полів: громада у повному складі йде у поле, і там священик відправляє молебень, а люди проказують спільні молитви за врожай. На Волині священик править молебень над полем кожного господаря окремо, кропить свіжу зелень свяченою водою.

У народі вірять, що на весняного Юрія починає співати соловейко і вперше кує зозуля. Весняний Юрій, або ж Георгій, опікується також молодими дівчатами, які шлють йому свої молитви. Дівчата в цей день ворожать на женихів. Почувши зозулю, дівчина питає, чи довго їй залишатися в батьковій хаті. Якщо зозуля більше не куватиме, то дівчина цього року вийде заміж. Якщо куватиме, то треба рахувати, скільки разів, – стільки років ще чекати їй заміжжя.

Народні прикмети на весняного Юрія

- Як дощ на Юр’я, то буде хліб і в дурня.
- Якщо на Юрія посіяти огірки, то буде гарний врожай.
- Якщо в день святого Юрія сховається в житі ворона, то буде врожайне літо, а як горобцеві по коліна, то буде лиха година.
- Якщо чути голос птаха або гримить під час молебню в полі – погана прикмета на врожай.
- Як на Юрія стала буря, то буде мокре літо.
- На Юрія дощ – на худобу легкий рік.
- На Юрія мороз – уродиться овес.
- Як хто, вперше почувши зозулю, має гроші в кишені, то матиме гроші цілий рік.
- Закувала зозуля до Юрія – на поганий врожай.
- На Юрія посади редьку, то вродить, як кулак.
- Після Юрія не можна сіяти маку, гарбузів і кукурудзи, бо пізно і майже нічого не вродить, малий врожай буде.



СТАТТІ ДО ТЕМИ:
6 травня - День святого Юрія
Коли садити огірки у відкритий грунт [+ПОРАДИ]

За матеріалами: xutir-savky.com.ua, tradycii.com.ua, «Рівненська газета».





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ