Ми у Facebook
09.05.2017, 09:00

Декомунізація "травня": яких змін чекати рівнянам

Декілька років поспіль Україна відзначає День пам’яті та примирення та День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні замість радянського Дня перемоги. Чи готове суспільство до антирадянських змін?
Про зміни у політиці пам'яті розповідає виданню "Апостроф", директор Інституту національної пам'яті - Володимир В'ятрович.

"Ми не говоримо нині про скасування 9 травня, а говоримо лише, що цей день залишиться Днем перемоги над нацизмом. Єдине, що ми пропонуємо – перенести вихідний день з 9 на 8 травня. Це не має на меті жодним чином образити чи зачепити ветеранів, для більшості з яких, зважаючи на їхній вік, вихідний день не має такого великого значення, як для молодшого покоління, людей, які працюють.

Весняні вихідні: скасувати не можна залишити

Якщо говорити про молодше покоління, ми повинні розуміти необхідність переформатування старих радянських свят, громадських елементів відзначення, що вже триває в Україні. Радий, що за останні три роки досить багато зроблено щодо урочистостей, пов’язаних з Другою світовою війною. Ми швидко позбулися радянської та російської символіки у вигляді георгіївської стрічки, а червоний мак вже став звичним символом. 8-го травня нині по всій Україні відзначається День пам’яті та примирення. Як на мене, це є свідченням того, що українське суспільство готове до таких змін і їх треба реалізувати. Сподіваюся, що наступного року вже буде можливість перенести вихідний день з 9 на 8 травня.

Історик: "Способи здійснення декомунізації нагадують комуністичні практики"

Хочу наголосити, що нашою метою є виховання молодшого покоління, тих людей, які будуватимуть майбутнє України. Ми не збираємося якимось чином переконувати старших людей, які все своє життя провели в Радянському Союзі. Ми не збираємося якось ламати їхнє уявлення про їхнє життя. Але надзвичайно важливо, щоб ці радянські традиції не відтворювалися в майбутньому. Бо ми прекрасно розуміємо, що ці радянські традиції стають основою якоїсь такої совкової ментальності, а вона є складовою частиною для розгортання російської агресії в Україні."

Читайте також: Як на Рівненщині відзначали День пам’яті та примирення





На правах реклами